Το ρολό κιμά με μανιτάρια και προσούτο είναι ένα εντυπωσιακό και γευστικό πιάτο, ιδανικό για κυριακάτικο τραπέζι ή για ιδιαίτερες περιστάσεις. Ο ζουμερός κιμάς, η πλούσια γέμιση με μανιτάρια και η αρωματική επικάλυψη με φέτες προσούτο συνδυάζονται τέλεια, προσφέροντας ένα αποτέλεσμα που θα εντυπωσιάσει τους καλεσμένους σας.
Χρόνος προετοιμασίας: 25 λεπτά
Χρόνος μαγειρέματος: 50 λεπτά
Μερίδες: 6
Ρολό κιμά με μανιτάρια και προσούτο -Υλικά
-
1 κιλό κιμάς μοσχαρίσιος
-
1 αυγό
-
1 φλ. φρυγανιά τριμμένη ή ψωμί μουλιασμένο
-
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
-
2 σκελίδες σκόρδο λιωμένες
-
½ φλ. γάλα
-
½ φλ. κεφαλοτύρι ή παρμεζάνα τριμμένη
-
250 γρ. μανιτάρια ψιλοκομμένα
-
1 κ.σ. ελαιόλαδο
-
8–10 φέτες προσούτο
-
2 κ.σ. μαϊντανό ψιλοκομμένο
-
½ κ.γ. μοσχοκάρυδο
-
Αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
-
Σε ένα τηγάνι, σοτάρουμε τα μανιτάρια με λίγο ελαιόλαδο μέχρι να εξατμιστούν τα υγρά τους. Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι και τον μαϊντανό. Αφήνουμε να κρυώσουν.
-
Σε μεγάλο μπολ, ανακατεύουμε τον κιμά, το αυγό, τη φρυγανιά, το γάλα, το κεφαλοτύρι, το κρεμμύδι, το σκόρδο και το μοσχοκάρυδο. Ζυμώνουμε καλά μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά.
-
Σε μια λαδόκολλα, απλώνουμε τις φέτες προσούτο ελαφρώς επικαλυπτόμενες. Από πάνω στρώνουμε το μείγμα του κιμά και το ανοίγουμε σε παραλληλόγραμμο σχήμα.
-
Απλώνουμε τα σοταρισμένα μανιτάρια στο κέντρο. Τυλίγουμε προσεκτικά σε ρολό, χρησιμοποιώντας τη λαδόκολλα για βοήθεια.
-
Τοποθετούμε το ρολό σε ταψί στρωμένο με λαδόκολλα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για περίπου 50 λεπτά.
-
Αφήνουμε να ξεκουραστεί 10 λεπτά πριν το κόψουμε σε φέτες.
Tips
-
Μπορείς να προσθέσεις λίγη γραβιέρα ή μοτσαρέλα μαζί με τα μανιτάρια για πιο πλούσια γεύση.
-
Αντί για προσούτο, μπορείς να χρησιμοποιήσεις μπέικον.
-
Συνοδεύεται υπέροχα με πατάτες φούρνου, πουρέ ή μια πράσινη σαλάτα.
-
Για πιο ζουμερό αποτέλεσμα, πρόσθεσε λίγο βούτυρο πάνω από το ρολό πριν το ψήσιμο.

