5 Δεκεμβρίου 2025

Τάρτα με φρούτα του δάσους και κρέμα


Η τάρτα με φρούτα του δάσους και κρέμα είναι ένα από τα πιο εύκολα και απολαυστικά γλυκά που μπορείς να σερβίρεις στο τραπέζι σου. Ο συνδυασμός της τραγανής ζύμης, της βελούδινης κρέμας πατισερί και των φρέσκων, ζουμερών φρούτων του δάσους δημιουργεί μια γεύση που ισορροπεί ανάμεσα στη γλυκύτητα και τη φρεσκάδα. Είναι ιδανικό επιδόρπιο για καλοκαιρινά απογεύματα, γιορτινά τραπέζια ή όταν θες να εντυπωσιάσεις τους καλεσμένους σου με ένα γλυκό που ξεχωρίζει τόσο σε εμφάνιση όσο και σε γεύση.

Χρόνος προετοιμασίας: 30 λεπτά
Χρόνος ψησίματος: 25 λεπτά
Χρόνος ψύξης: 1 ώρα
Μερίδες: 8

Τάρτα με φρούτα του δάσους και κρέμα- Υλικά

Για τη βάση:

  • 250 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

  • 125 γρ. βούτυρο κρύο, κομμένο σε κύβους

  • 100 γρ. ζάχαρη άχνη

  • 1 αυγό

  • 1 πρέζα αλάτι

Για την κρέμα πατισερί:

  • 500 ml γάλα

  • 120 γρ. ζάχαρη

  • 4 κρόκοι αυγών

  • 50 γρ. κορν φλάουρ

  • 1 βανίλια ή 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας

  • 30 γρ. βούτυρο

Για την επικάλυψη:

  • 250 γρ. φράουλες

  • 150 γρ. μύρτιλα

  • 100 γρ. βατόμουρα

  • 100 γρ. σμέουρα

  • 2 κ.σ. μαρμελάδα βερίκοκο αραιωμένη με λίγο νερό (για γυάλισμα)

Εκτέλεση

  1. Βάση: Σε ένα μπολ, ανακατεύουμε το αλεύρι, το αλάτι και τη ζάχαρη. Προσθέτουμε το βούτυρο και τρίβουμε με τα δάχτυλα μέχρι το μείγμα να μοιάζει με ψίχουλα. Ρίχνουμε το αυγό και ζυμώνουμε γρήγορα μέχρι να έχουμε ζύμη. Τυλίγουμε με μεμβράνη και αφήνουμε στο ψυγείο για 30 λεπτά.

  2. Ανοίγουμε τη ζύμη σε αλευρωμένη επιφάνεια και την τοποθετούμε σε φόρμα τάρτας. Τρυπάμε τη βάση με πιρούνι, στρώνουμε λαδόκολλα, γεμίζουμε με βάρος (όσπρια ή ειδικά βαρίδια) και ψήνουμε στους 180°C για 15 λεπτά. Αφαιρούμε το βάρος και ψήνουμε για άλλα 10 λεπτά μέχρι να ροδίσει.

  3. Κρέμα: Ζεσταίνουμε το γάλα με τη μισή ζάχαρη και τη βανίλια. Σε μπολ χτυπάμε τους κρόκους με την υπόλοιπη ζάχαρη και το κορν φλάουρ. Ρίχνουμε λίγο ζεστό γάλα στο μείγμα κρόκων ανακατεύοντας συνεχώς και το επαναφέρουμε στην κατσαρόλα. Ανακατεύουμε μέχρι να πήξει. Κατεβάζουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε το βούτυρο και αφήνουμε να κρυώσει.

  4. Γεμίζουμε τη βάση με την κρέμα πατισερί.

  5. Στολίζουμε με τα φρέσκα φρούτα του δάσους σε όμορφη διάταξη.

  6. Αλείφουμε προσεκτικά με τη ζεστή μαρμελάδα για γυάλισμα.

  7. Βάζουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 1 ώρα πριν σερβίρουμε.

Tips

  • Μπορείς να προσθέσεις λίγη σαντιγί στην κρέμα για πιο ελαφριά υφή.

  • Για διαφορετικό αποτέλεσμα, δοκίμασε να προσθέσεις και φέτες ακτινίδιο ή ροδάκινο μαζί με τα φρούτα του δάσους.

  • Αν θες πιο τραγανή βάση, άφησέ την να κρυώσει εντελώς πριν προσθέσεις την κρέμα.

  • Η τάρτα σερβίρεται καλύτερα κρύα, ώστε να αναδεικνύεται η φρεσκάδα των φρούτων.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ