Το σφουγγάρι της κουζίνας είναι ένα από τα πιο χρήσιμα, αλλά και πιο «επικίνδυνα» αντικείμενα που χρησιμοποιούμε καθημερινά. Έρευνες δείχνουν ότι μπορεί να φιλοξενεί περισσότερα βακτήρια ακόμη και από την τουαλέτα! Για αυτό είναι σημαντικό να γνωρίζουμε πότε πρέπει να το αντικαθιστούμε και πώς να το φροντίζουμε σωστά.
Γιατί το σφουγγάρι γίνεται εστία μικροβίων;
-
Χρησιμοποιείται σε υγρό περιβάλλον, ιδανικό για την ανάπτυξη βακτηρίων.
-
Έρχεται σε επαφή με υπολείμματα τροφών, λίπη και υγρά.
-
Συχνά μένει υγρό πάνω στον νεροχύτη, χωρίς σωστή απολύμανση.
Κάθε πότε πρέπει να το αλλάζουμε;
Οι ειδικοί συστήνουν:
-
Κάθε 1-2 εβδομάδες για καθημερινή χρήση.
-
Αν μυρίζει άσχημα ή έχει αλλάξει χρώμα/υφή, πρέπει να αντικατασταθεί αμέσως.
-
Για επαγγελματικές κουζίνες, ακόμη πιο συχνά – ακόμη και κάθε λίγες μέρες.
Τρόποι για να μειώσουμε τα βακτήρια
-
Ξέπλυμα και στύψιμο μετά από κάθε χρήση.
-
Στέγνωμα σε ανοιχτό χώρο, ποτέ πάνω σε υγρό νεροχύτη.
-
Απολύμανση με:
-
Ζεστό νερό με λίγη χλωρίνη.
-
Τοποθέτηση στο φούρνο μικροκυμάτων (υγρό σφουγγάρι, 1 λεπτό).
-
Πλύσιμο στο πλυντήριο πιάτων σε υψηλή θερμοκρασία.
-
-
Χρήση διαφορετικών σφουγγαριών: άλλο για τα πιάτα, άλλο για τον πάγκο.
Εναλλακτικές επιλογές
Αντί για το κλασικό σφουγγάρι, μπορείς να χρησιμοποιήσεις:
-
Βούρτσες κουζίνας (στεγνώνουν πιο εύκολα).
-
Πανάκια μικροϊνών, που πλένονται στο πλυντήριο.
-
Σφουγγάρια από φυσικά υλικά που είναι πιο φιλικά στο περιβάλλον.
Το σφουγγάρι είναι απαραίτητο εργαλείο στην κουζίνα, αλλά και μια πιθανή εστία μικροβίων. Η τακτική αντικατάσταση και η σωστή απολύμανση μπορούν να μας προστατεύσουν από δυσάρεστες συνέπειες στην υγεία μας. Μην περιμένεις να «λιώσει» ή να μυρίσει – άλλαξέ το έγκαιρα!

