Η σαρλότ είναι ένα κλασικό γαλλικό γλυκό που συνδυάζει την εντυπωσιακή εμφάνιση και τη φίνα γεύση. Παραδοσιακά φτιάχνεται με μπισκότα σαβαγιάρ ή παντεσπάνι που «αγκαλιάζουν» μία αέρινη κρέμα. Στη συγκεκριμένη εκδοχή, η σαρλότ μετατρέπεται σε τούρτα σοκολάτας με επικάλυψη σιροπιού καραμέλας, ιδανική για γιορτές, γενέθλια ή ιδιαίτερες περιστάσεις.
Η πλούσια γεύση της σοκολάτας ισορροπεί με τη γλυκιά και βουτυρένια καραμέλα, ενώ η παρουσία των σαβαγιάρ δίνει στο γλυκό μια ανάλαφρη αλλά ταυτόχρονα σταθερή δομή. Το αποτέλεσμα είναι ένα γλυκό που εντυπωσιάζει τόσο στην εμφάνιση όσο και στη γεύση.
- Χρόνος προετοιμασίας: 40 λεπτά
- Χρόνος ψύξης: 5 ώρες (τουλάχιστον)
- Μερίδες: 10–12
Σαρλότ σοκολάτας με σιρόπι καραμέλας -Υλικά
Για τη βάση
-
1 πακέτο σαβαγιάρ (περίπου 30 τεμάχια)
-
100 ml γάλα με 1 κ.σ. λικέρ καφέ ή κονιάκ (προαιρετικά)
Για την κρέμα σοκολάτας
-
300 γρ. κουβερτούρα
-
500 ml κρέμα γάλακτος (35% λιπαρά)
-
80 γρ. ζάχαρη
-
4 κρόκοι αυγών
-
1 φακελάκι ζελατίνη σε σκόνη (ή 6 φύλλα)
-
1 κ.γ. βανίλια
Για το σιρόπι καραμέλας
-
200 γρ. ζάχαρη
-
100 ml νερό
-
80 ml κρέμα γάλακτος
-
30 γρ. βούτυρο
Εκτέλεση
-
Ετοιμάζουμε τη φόρμα: Χρησιμοποιούμε μια στρογγυλή φόρμα με αποσπώμενο τσέρκι. Στρώνουμε τα σαβαγιάρ κάθετα γύρω-γύρω στα τοιχώματα, βουτηγμένα ελαφρά στο γάλα (με το λικέρ αν χρησιμοποιήσουμε). Στρώνουμε και λίγα σαβαγιάρ στον πάτο.
-
Η κρέμα σοκολάτας:
-
Λιώνουμε την κουβερτούρα σε μπεν μαρί.
-
Σε κατσαρολάκι ζεσταίνουμε την κρέμα γάλακτος με τη ζάχαρη. Προσθέτουμε τους κρόκους, ανακατεύοντας συνεχώς.
-
Ρίχνουμε τη λιωμένη σοκολάτα και τη βανίλια, συνεχίζοντας το ανακάτεμα μέχρι να ενωθούν.
-
Διαλύουμε τη ζελατίνη σε λίγο κρύο νερό και την ενσωματώνουμε στο μείγμα όσο είναι ακόμα ζεστό.
-
Αφήνουμε να κρυώσει και χτυπάμε ελαφρά για να αφρατέψει.
-
-
Συναρμολόγηση: Ρίχνουμε την κρέμα στη φόρμα με τα σαβαγιάρ, ισιώνουμε την επιφάνεια και σκεπάζουμε με μεμβράνη. Βάζουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 5 ώρες ή όλο το βράδυ.
-
Το σιρόπι καραμέλας:
-
Λιώνουμε τη ζάχαρη σε αντικολλητικό τηγάνι μέχρι να αποκτήσει κεχριμπαρένιο χρώμα.
-
Προσθέτουμε το νερό με προσοχή, ανακατεύουμε και στη συνέχεια ρίχνουμε την κρέμα γάλακτος και το βούτυρο.
-
Βράζουμε για 2–3 λεπτά μέχρι να δέσει ελαφρά. Αφήνουμε να κρυώσει.
-
-
Τελικό στάδιο: Ξεφορμάρουμε προσεκτικά τη σαρλότ, περιχύνουμε με το σιρόπι καραμέλας και διακοσμούμε με λίγη τριμμένη σοκολάτα ή καραμελωμένα φουντούκια.
Tips
-
Αν θέλεις πιο σταθερή σαρλότ, μπορείς να αυξήσεις τη ζελατίνη κατά 1 φύλλο.
-
Το σιρόπι καραμέλας διατηρείται σε βαζάκι στο ψυγείο και μπορείς να το χρησιμοποιήσεις και σε παγωτά ή pancakes.
-
Για extra άρωμα, πρόσθεσε λίγο αλάτι στο σιρόπι καραμέλας για αποτέλεσμα salted caramel.
-
Η σαρλότ κόβεται καλύτερα αν μείνει όλο το βράδυ στο ψυγείο.

