Η πορτοκαλόπιτα είναι από τα πιο κλασικά και αγαπημένα παραδοσιακά γλυκά της ελληνικής κουζίνας. Το άρωμα του πορτοκαλιού, η αφράτη υφή της ζύμης με τα φύλλα κρούστας και το σιρόπι που την αγκαλιάζει, δημιουργούν ένα επιδόρπιο που δύσκολα μπορεί να αντισταθεί κανείς. Ιδανική για όλες τις εποχές, σερβίρεται μετά από ένα γεύμα αλλά και ως συνοδευτικό στον καφέ. Το καλύτερο; Είναι πανεύκολη και δεν απαιτεί μίξερ ή πολύπλοκα σκεύη, μόνο λίγη αγάπη και μεράκι.
Χρόνος προετοιμασίας: 20 λεπτά
Χρόνος ψησίματος: 40 λεπτά
Χρόνος αναμονής (για το σιρόπιασμα): 2 ώρες
Μερίδες: 10
Πορτοκαλόπιτα – Υλικά
Για τη βάση:
-
1 πακέτο φύλλο κρούστας (500 γρ.)
-
4 αυγά
-
200 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
-
200 ml ηλιέλαιο ή ελαφρύ ελαιόλαδο
-
200 γρ. ζάχαρη
-
1 φακελάκι μπέικιν πάουντερ
-
Ξύσμα από 2 πορτοκάλια
-
1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
Για το σιρόπι:
-
300 γρ. ζάχαρη
-
400 ml νερό
-
Χυμός από 1 μεγάλο πορτοκάλι
-
1 ξύλο κανέλας
Εκτέλεση
-
Προετοιμασία φύλλων: Απλώνουμε τα φύλλα κρούστας σε ταψί και τα αφήνουμε να ξεραθούν για περίπου 1 ώρα. Στη συνέχεια τα τρίβουμε με τα χέρια μας ή τα κόβουμε με ψαλίδι σε μικρά κομματάκια.
-
Σιρόπι: Σε κατσαρολάκι βράζουμε το νερό, τη ζάχαρη, τον χυμό πορτοκαλιού και το ξύλο κανέλας για 5 λεπτά. Αφαιρούμε την κανέλα και αφήνουμε το σιρόπι να κρυώσει καλά.
-
Μείγμα: Σε μεγάλο μπολ χτυπάμε τα αυγά με τη ζάχαρη, προσθέτουμε το γιαούρτι, το λάδι, το ξύσμα πορτοκαλιού, τη βανίλια και το μπέικιν. Ανακατεύουμε καλά.
-
Συναρμολόγηση: Προσθέτουμε λίγα-λίγα τα τριμμένα φύλλα μέσα στο μείγμα, ανακατεύοντας ώστε να απορροφηθούν.
-
Ψήσιμο: Ρίχνουμε το μείγμα σε βουτυρωμένο ταψί και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για περίπου 40 λεπτά, μέχρι να ροδίσει.
-
Σιρόπιασμα: Μόλις βγει από τον φούρνο, περιχύνουμε με το κρύο σιρόπι. Αφήνουμε τουλάχιστον 2 ώρες για να το απορροφήσει.
Tips
-
Για πιο έντονη γεύση, προσθέστε λίγο λικέρ πορτοκάλι (π.χ. Cointreau) στο σιρόπι.
-
Αν θέλετε πιο αφράτη υφή, μπορείτε να βάλετε μόνο τον κρόκο από 4 αυγά και 2 ασπράδια χτυπημένα σε μαρέγκα.
-
Σερβίρεται ιδανικά με μια μπάλα παγωτό βανίλια ή με σαντιγί.
-
Μπορείτε να αντικαταστήσετε το ξύσμα πορτοκαλιού με λεμόνι για μια πιο δροσερή εκδοχή.

