Η τούρτα αμυγδάλου είναι ένα από τα πιο εκλεπτυσμένα και αρωματικά γλυκά που μπορεί κανείς να απολαύσει. Ο συνδυασμός του τραγανού και ελαφρώς καβουρδισμένου αμυγδάλου με αφράτες στρώσεις παντεσπανιού και απαλή κρέμα δίνει ένα αποτέλεσμα γεμάτο γεύση και άρωμα. Πρόκειται για μια τούρτα που κλέβει την παράσταση σε κάθε περίσταση: γενέθλια, γιορτή, επίσημο δείπνο ή απλά ως μια ιδιαίτερη λιχουδιά για την οικογένεια. Αν αγαπάς τους ξηρούς καρπούς και τα γλυκά με πλούσιο γεύση, αυτή η τούρτα θα γίνει σίγουρα από τις αγαπημένες σου.
Τούρτα αμυγδάλου – Χρόνος προετοιμασίας
-
Προετοιμασία: 40 λεπτά
-
Ψήσιμο: 30 λεπτά
-
Συναρμολόγηση/Διακόσμηση: 30 λεπτά
-
Σύνολο: περίπου 1 ώρα και 40 λεπτά
Υλικά
Για το παντεσπάνι:
-
6 αυγά (χωρισμένα κρόκοι και ασπράδια)
-
180 γρ. ζάχαρη
-
150 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
-
100 γρ. αμύγδαλο σκόνη
-
1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
-
Ξύσμα από 1 λεμόνι
Για την κρέμα:
-
500 ml φρέσκο γάλα
-
120 γρ. ζάχαρη
-
4 κρόκοι αυγών
-
50 γρ. κορν φλάουρ
-
1 βανίλια
-
200 ml κρέμα γάλακτος (χτυπημένη σε σαντιγί)
Για το γαρνίρισμα:
-
200 γρ. φιλέ αμυγδάλου καβουρδισμένα
-
Ζάχαρη άχνη (προαιρετικά)
Εκτέλεση
-
Παντεσπάνι: Χτυπήστε τα ασπράδια σε σφιχτή μαρέγκα. Σε άλλο μπολ χτυπήστε τους κρόκους με τη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψουν. Προσθέστε το ξύσμα, το αλεύρι, το μπέικιν και την αμυγδαλόσκονη. Ενσωματώστε προσεκτικά τη μαρέγκα. Ψήστε σε φόρμα 24 εκ. στους 180°C για 25-30 λεπτά. Αφήστε να κρυώσει και κόψτε σε 2-3 στρώσεις.
-
Κρέμα: Ζεστάνετε το γάλα με τη βανίλια. Σε μπολ ανακατέψτε τους κρόκους, τη ζάχαρη και το κορν φλάουρ. Ρίξτε λίγο από το ζεστό γάλα για να θερμάνετε το μείγμα και επιστρέψτε το στην κατσαρόλα. Ανακατέψτε μέχρι να πήξει. Αφήστε να κρυώσει και ενσωματώστε τη σαντιγί.
-
Συναρμολόγηση: Τοποθετήστε το πρώτο παντεσπάνι, απλώστε κρέμα, συνεχίστε με το δεύτερο και τρίτο παντεσπάνι. Καλύψτε όλη την τούρτα με την υπόλοιπη κρέμα.
-
Διακόσμηση: Πιέστε τα καβουρδισμένα φιλέ αμυγδάλου γύρω και επάνω στην τούρτα. Προαιρετικά πασπαλίστε με ζάχαρη άχνη.
Tips
-
Καβουρδίστε τα φιλέ αμυγδάλου σε μέτριο φούρνο για λίγα λεπτά μέχρι να πάρουν χρυσαφί χρώμα.
-
Μπορείτε να αρωματίσετε την κρέμα με λίγο λικέρ αμυγδάλου για πιο έντονη γεύση.
-
Αν θέλετε πιο ελαφρύ αποτέλεσμα, αντικαταστήστε μέρος της κρέμας γάλακτος με γιαούρτι στραγγιστό.

