Το ριζότο είναι από τα πιο εκλεπτυσμένα πιάτα της ιταλικής κουζίνας, αλλά με τις σωστές πρώτες ύλες μπορεί να αποκτήσει και ελληνικό χαρακτήρα. Σε αυτή τη συνταγή συνδυάζουμε την κρεμώδη υφή του κλασικού ριζότο με τη γήινη γεύση των φρέσκων μανιταριών, τη μοναδική οξύτητα της κρητικής ξυνομυζήθρας και την πλούσια αλμυρή ένταση της παρμεζάνας.
Το αποτέλεσμα είναι ένα πιάτο με ισορροπία, βάθος και γευστική πολυπλοκότητα. Η ένταση του τυριού και η γλυκιά νοστιμιά των μανιταριών αγκαλιάζουν κάθε κόκκο ρυζιού, δημιουργώντας μια εμπειρία που θα ενθουσιάσει τόσο τους λάτρεις της μεσογειακής κουζίνας όσο και τους φίλους της κλασικής ιταλικής μαγειρικής. Ιδανικό για ένα δείπνο με φίλους ή για μια ιδιαίτερη οικογενειακή στιγμή, το ριζότο αυτό θα γίνει σίγουρα ένα από τα πιάτα που θα θες να επαναλάβεις ξανά και ξανά.
Ριζότο με μανιτάρια – Χρόνος προετοιμασίας
-
Προετοιμασία: 15 λεπτά
-
Μαγείρεμα: 25 λεπτά
-
Σύνολο: περίπου 40 λεπτά
Υλικά (για 4 άτομα)
-
350 γρ. ρύζι για ριζότο (αρμπόριο ή καρναρόλι)
-
250 γρ. φρέσκα μανιτάρια (λευκά, πλευρώτους ή μανιτάρια του δάσους)
-
1 μικρό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
-
2 σκελίδες σκόρδο λιωμένες
-
60 ml λευκό κρασί
-
1 λίτρο ζωμός λαχανικών ή κοτόπουλου (ζεστός)
-
3 κ.σ. ελαιόλαδο
-
40 γρ. βούτυρο
-
70 γρ. ξυνομυζήθρα
-
60 γρ. παρμεζάνα τριμμένη
-
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
-
Μαϊντανός ψιλοκομμένος για γαρνίρισμα
Εκτέλεση
-
Προετοιμασία μανιταριών: Καθαρίστε τα μανιτάρια με ένα νωπό πανί και κόψτε τα σε λεπτές φέτες. Σε μεγάλο τηγάνι σοτάρετε τα μανιτάρια με λίγο ελαιόλαδο μέχρι να βγάλουν τα υγρά τους και να αποκτήσουν χρυσαφένιο χρώμα. Αφήστε τα στην άκρη.
-
Σοτάρισμα βάσης: Σε κατσαρόλα ζεστάνετε το ελαιόλαδο και σοτάρετε το κρεμμύδι μέχρι να γίνει διάφανο. Προσθέστε το σκόρδο και ανακατέψτε για λίγα δευτερόλεπτα.
-
Ρύζι και σβήσιμο: Προσθέστε το ρύζι και σοτάρετε για 1-2 λεπτά. Σβήστε με το λευκό κρασί και αφήστε να εξατμιστεί το αλκοόλ.
-
Μαγείρεμα ρυζιού: Ξεκινήστε να προσθέτετε τον ζεστό ζωμό κουτάλα-κουτάλα, ανακατεύοντας συνεχώς, περιμένοντας να απορροφηθεί κάθε δόση πριν ρίξετε την επόμενη. Συνεχίστε τη διαδικασία για περίπου 18-20 λεπτά.
-
Ολοκλήρωση: Λίγο πριν το τέλος, προσθέστε τα σοταρισμένα μανιτάρια, το βούτυρο, την ξυνομυζήθρα και την παρμεζάνα. Ανακατέψτε καλά μέχρι να δέσει το ριζότο και να γίνει κρεμώδες. Δοκιμάστε και διορθώστε με πιπέρι.
-
Σερβίρισμα: Σερβίρετε αμέσως σε βαθιά πιάτα, γαρνίροντας με φρέσκο μαϊντανό και λίγη επιπλέον παρμεζάνα αν θέλετε.
Tips
-
Χρησιμοποιείτε πάντα ζεστό ζωμό για να μη διακόπτεται ο βρασμός του ρυζιού.
-
Ανακατεύετε συχνά αλλά όχι συνεχώς, ώστε να μην «σπάσει» το άμυλο του ρυζιού.
-
Η ξυνομυζήθρα προσθέτει μια ευχάριστη οξύτητα – αν θέλετε πιο ήπια γεύση, μειώστε την ποσότητα και αυξήστε την παρμεζάνα.
-
Σερβίρετε το ριζότο αμέσως, γιατί αν μείνει χάνει την κρεμώδη του υφή

