Η μυρωδιά της κανέλλας έχει κάτι μαγικό. Ξυπνά αναμνήσεις, γεμίζει την κουζίνα θαλπωρή και δημιουργεί αμέσως μια αίσθηση γιορτής. Τα κουλουράκια με κανέλλα είναι από τα πιο κλασικά και αγαπημένα σπιτικά γλυκίσματα, που συχνά συνοδεύουν τον καφέ ή το τσάι και έχουν συνδεθεί με οικογενειακές στιγμές, κυρίως γύρω από τις γιορτές.
Είναι τραγανά απ’ έξω, αφράτα εσωτερικά και με αυτό το χαρακτηριστικό άρωμα που κάνει μικρούς και μεγάλους να ζητούν «κι άλλο ένα». Εύκολα στην παρασκευή, με απλά υλικά που όλοι έχουμε στο σπίτι, τα κουλουράκια με κανέλλα είναι ιδανικά για να φτιάξετε με τα παιδιά σας, να τα προσφέρετε σε φίλους ή να τα αποθηκεύσετε σε μεταλλικό κουτί για κάθε στιγμή που θέλετε λίγη γλυκιά απόλαυση.
Κουλουράκια με κανέλλα – Χρόνος προετοιμασίας & ψησίματος
-
Προετοιμασία: 20 λεπτά
-
Ψήσιμο: 20 λεπτά
-
Συνολικός χρόνος: 40 λεπτά
Υλικά
(Για περίπου 40 κουλουράκια)
-
250 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
-
200 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
-
2 αυγά
-
80 ml γάλα
-
1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
-
2 κ.γ. κανέλλα σε σκόνη
-
1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
-
1/2 κ.γ. σόδα μαγειρικής
-
500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις (περίπου, όσο πάρει)
-
Λίγη ζάχαρη και κανέλλα ανακατεμένες για πασπάλισμα
Εκτέλεση
-
Χτύπημα βουτύρου και ζάχαρης
-
Σε μεγάλο μπολ χτυπάμε το βούτυρο με τη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψει.
-
-
Προσθήκη υγρών
-
Προσθέτουμε τα αυγά ένα-ένα, συνεχίζοντας το χτύπημα.
-
Ρίχνουμε το γάλα και τη βανίλια.
-
-
Στερεά υλικά
-
Σε άλλο μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι, την κανέλλα, το μπέικιν και τη σόδα.
-
Προσθέτουμε το μείγμα σιγά-σιγά στο μπολ με το βούτυρο μέχρι να σχηματιστεί ζύμη μαλακή και εύπλαστη.
-
-
Πλάσιμο
-
Παίρνουμε μικρά κομμάτια ζύμης και πλάθουμε κουλουράκια σε σχήμα πλεξούδας, μπαστουνιού ή σαλιγκαριού.
-
Τα τοποθετούμε σε ταψί με αντικολλητικό χαρτί.
-
-
Πασπάλισμα & ψήσιμο
-
Πασπαλίζουμε με το μείγμα ζάχαρης-κανέλλας.
-
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 18-20 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν ελαφρά.
-
Tips
-
Αν θέλεις πιο έντονο άρωμα, πρόσθεσε μισό κουταλάκι γαρύφαλλο τριμμένο.
-
Η ζύμη δεν πρέπει να κολλάει, αλλά ούτε να γίνει πολύ σκληρή. Αν χρειαστεί, πρόσθεσε λίγο ακόμα αλεύρι.
-
Φυλάσσονται σε μεταλλικό κουτί ή γυάλινο βάζο και παραμένουν τραγανά για αρκετές ημέρες.
-
Ταιριάζουν τέλεια με ελληνικό καφέ, αλλά και με γάλα για τα παιδιά.

