Το σφουγγάτο είναι ένα παραδοσιακό ελληνικό φαγητό που θυμίζει την ομελέτα, αλλά με πιο πλούσια γεύση και πιο αφράτη υφή. Κατάγεται κυρίως από την Κρήτη, όπου οι νοικοκυρές το εμπλούτιζαν με τα υλικά που είχαν διαθέσιμα: χόρτα, κολοκυθάκια, πατάτες, ακόμα και αλλαντικά. Σε αυτήν την εκδοχή, θα φτιάξουμε ένα σφουγγάτο με γραβιέρα Κρήτης και πολύχρωμες πιπεριές, ένα πιάτο που ισορροπεί την πικάντικη γλυκύτητα των λαχανικών με την πλούσια, γεμάτη γεύση του τυριού. Είναι ιδανικό για μεσημεριανό, ελαφρύ βραδινό ή ακόμα και για μπουφέ, καθώς σερβίρεται εύκολα σε κομμάτια.
Χρόνος προετοιμασίας: 15 λεπτά
Χρόνος μαγειρέματος: 30 λεπτά
Μερίδες: 4
Σφουγγάτο με γραβιέρα και πιπεριές – Υλικά
-
8 αυγά
-
200 γρ. γραβιέρα Κρήτης, τριμμένη
-
3 πιπεριές (κόκκινη, πράσινη, κίτρινη) κομμένες σε λωρίδες
-
1 μέτριο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
-
3 κ.σ. ελαιόλαδο
-
2 κ.σ. γάλα ή κρέμα γάλακτος (προαιρετικά, για πιο αφράτο αποτέλεσμα)
-
Αλάτι και πιπέρι
-
Λίγη ρίγανη ή θυμάρι για άρωμα
Εκτέλεση
-
Σε αντικολλητικό τηγάνι, ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι μέχρι να γίνει διάφανο.
-
Προσθέτουμε τις πιπεριές και τις σοτάρουμε για 5-7 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν, χωρίς να χάσουν το χρώμα τους.
-
Σε μεγάλο μπολ χτυπάμε τα αυγά με το γάλα, προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι και τα μισά από τα τριμμένα τυριά.
-
Ρίχνουμε το μείγμα των αυγών στο τηγάνι πάνω από τα λαχανικά και ανακινούμε ελαφρά για να πάει παντού.
-
Μαγειρεύουμε σε χαμηλή φωτιά για περίπου 15 λεπτά, μέχρι να πήξει.
-
Πασπαλίζουμε με την υπόλοιπη γραβιέρα από πάνω και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο (180°C) για 10 λεπτά, μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια.
-
Βγάζουμε, αφήνουμε να κρυώσει ελαφρά και κόβουμε σε τρίγωνα ή τετράγωνα κομμάτια.
Tips
-
Αν θέλεις πιο έντονη γεύση, πρόσθεσε λίγη καυτερή πιπεριά μαζί με τις γλυκές.
-
Μπορείς να εμπλουτίσεις το σφουγγάτο με μπέικον ή λουκάνικο χωριάτικο για πιο πλούσιο αποτέλεσμα.
-
Σερβίρεται ιδανικά με μια φρέσκια σαλάτα ντομάτα-αγγούρι και ζυμωτό ψωμί.
-
Αν περισσέψει, τρώγεται ευχάριστα και την επόμενη μέρα, ακόμα και κρύο.

