5 Δεκεμβρίου 2025

Πτι φουρ: Τα μικρά γλυκά κεράσματα για κάθε περίσταση που θα σου «κλέψουν την καρδιά»


Τα πτι φουρ είναι τα μικροσκοπικά γλυκίσματα που μας ταξιδεύουν σε άλλες εποχές, εκεί όπου ο καφές και το τσάι συνοδεύονταν πάντα από κάτι εκλεπτυσμένο και κομψό. Το όνομά τους σημαίνει «μικρός φούρνος» στα γαλλικά, και αντιπροσωπεύει τη φιλοσοφία της γαλλικής ζαχαροπλαστικής: λιτά υλικά, τέλεια εκτέλεση και ένα αποτέλεσμα που κερδίζει τις εντυπώσεις. Ένα πτι φουρ είναι μπουκιά, αλλά κουβαλάει μέσα του την αίσθηση της πολυτέλειας.

Σερβίρονται σε γιορτές, σε κεράσματα ή απλώς για να δώσουμε μια πινελιά ιδιαίτερη στην καθημερινότητα. Μπορείς να τα φτιάξεις σε πολλές παραλλαγές, με μαρμελάδα, σοκολάτα ή γλάσο, και πάντα εντυπωσιάζουν με το μέγεθος αλλά και τη γεύση τους.

Πτι φουρ: Διατροφική αξία

  • Θερμίδες ανά τεμάχιο: περίπου 85 kcal (ανάλογα με το μέγεθος και τη γέμιση)

Χρόνος

  • Προετοιμασία: 20 λεπτά

  • Ψήσιμο: 15 λεπτά

  • Σύνολο: περίπου 35 λεπτά

Υλικά (για 30 τεμάχια)

  • 200 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου

  • 100 γρ. ζάχαρη άχνη

  • 1 αυγό

  • 1 κ.γ. βανίλια

  • 300 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

  • 1/2 κ.γ. αλάτι

  • 100 γρ. μαρμελάδα (της επιλογής σου, π.χ. βερίκοκο ή φράουλα)

  • 150 γρ. κουβερτούρα λιωμένη για επικάλυψη

Εκτέλεση

  1. Σε ένα μπολ χτυπάμε το βούτυρο με τη ζάχαρη άχνη μέχρι να αφρατέψει το μείγμα.

  2. Προσθέτουμε το αυγό και τη βανίλια και συνεχίζουμε το χτύπημα.

  3. Κοσκινίζουμε το αλεύρι με το αλάτι και το προσθέτουμε σιγά σιγά στο μείγμα.

  4. Γεμίζουμε μια σακούλα ζαχαροπλαστικής με το μείγμα και σχηματίζουμε μικρά μπισκοτάκια πάνω σε ταψί με αντικολλητικό χαρτί.

  5. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 12–15 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν ελαφρά.

  6. Αφήνουμε να κρυώσουν. Ενώνουμε τα μπισκοτάκια ανά δύο, βάζοντας λίγη μαρμελάδα στη μέση.

  7. Βουτάμε μισά τα πτι φουρ στη λιωμένη κουβερτούρα και τα αφήνουμε σε σχάρα να σταθεροποιηθεί η σοκολάτα.

Tips

  • Μπορείς να χρησιμοποιήσεις διαφορετικά σχέδια κορνέ για να δώσεις όμορφα σχήματα.

  • Αντικατέστησε τη μαρμελάδα με πραλίνα για πιο σοκολατένια εκδοχή.

  • Φύλαξέ τα σε μεταλλικό κουτί, σε δροσερό μέρος· διατηρούνται τραγανά για 1 εβδομάδα.

  • Για πιο «ελαφριά» εκδοχή, χρησιμοποίησε μαρμελάδα χωρίς ζάχαρη.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ