Τα πτι φουρ είναι τα μικροσκοπικά γλυκίσματα που μας ταξιδεύουν σε άλλες εποχές, εκεί όπου ο καφές και το τσάι συνοδεύονταν πάντα από κάτι εκλεπτυσμένο και κομψό. Το όνομά τους σημαίνει «μικρός φούρνος» στα γαλλικά, και αντιπροσωπεύει τη φιλοσοφία της γαλλικής ζαχαροπλαστικής: λιτά υλικά, τέλεια εκτέλεση και ένα αποτέλεσμα που κερδίζει τις εντυπώσεις. Ένα πτι φουρ είναι μπουκιά, αλλά κουβαλάει μέσα του την αίσθηση της πολυτέλειας.
Σερβίρονται σε γιορτές, σε κεράσματα ή απλώς για να δώσουμε μια πινελιά ιδιαίτερη στην καθημερινότητα. Μπορείς να τα φτιάξεις σε πολλές παραλλαγές, με μαρμελάδα, σοκολάτα ή γλάσο, και πάντα εντυπωσιάζουν με το μέγεθος αλλά και τη γεύση τους.
Πτι φουρ: Διατροφική αξία
-
Θερμίδες ανά τεμάχιο: περίπου 85 kcal (ανάλογα με το μέγεθος και τη γέμιση)
Χρόνος
-
Προετοιμασία: 20 λεπτά
-
Ψήσιμο: 15 λεπτά
-
Σύνολο: περίπου 35 λεπτά
Υλικά (για 30 τεμάχια)
-
200 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
-
100 γρ. ζάχαρη άχνη
-
1 αυγό
-
1 κ.γ. βανίλια
-
300 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
-
1/2 κ.γ. αλάτι
-
100 γρ. μαρμελάδα (της επιλογής σου, π.χ. βερίκοκο ή φράουλα)
-
150 γρ. κουβερτούρα λιωμένη για επικάλυψη
Εκτέλεση
-
Σε ένα μπολ χτυπάμε το βούτυρο με τη ζάχαρη άχνη μέχρι να αφρατέψει το μείγμα.
-
Προσθέτουμε το αυγό και τη βανίλια και συνεχίζουμε το χτύπημα.
-
Κοσκινίζουμε το αλεύρι με το αλάτι και το προσθέτουμε σιγά σιγά στο μείγμα.
-
Γεμίζουμε μια σακούλα ζαχαροπλαστικής με το μείγμα και σχηματίζουμε μικρά μπισκοτάκια πάνω σε ταψί με αντικολλητικό χαρτί.
-
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 12–15 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν ελαφρά.
-
Αφήνουμε να κρυώσουν. Ενώνουμε τα μπισκοτάκια ανά δύο, βάζοντας λίγη μαρμελάδα στη μέση.
-
Βουτάμε μισά τα πτι φουρ στη λιωμένη κουβερτούρα και τα αφήνουμε σε σχάρα να σταθεροποιηθεί η σοκολάτα.
Tips
-
Μπορείς να χρησιμοποιήσεις διαφορετικά σχέδια κορνέ για να δώσεις όμορφα σχήματα.
-
Αντικατέστησε τη μαρμελάδα με πραλίνα για πιο σοκολατένια εκδοχή.
-
Φύλαξέ τα σε μεταλλικό κουτί, σε δροσερό μέρος· διατηρούνται τραγανά για 1 εβδομάδα.
-
Για πιο «ελαφριά» εκδοχή, χρησιμοποίησε μαρμελάδα χωρίς ζάχαρη.

