Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Μαρκ Ρούτε προέβη σε δήλωση από την Άγκυρα, λίγες ώρες πριν από τη σύνοδο κορυφής.
«Θα αυξήσουμε τις αμυντικές δαπάνες. Θα έχουμε περισσότερους πόρους» δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Μαρκ Ρούτε.
Θα ενισχύσουμε περαιτέρω τη συμμαχία μας. Στην Άγκυρα, οι χώρες θα μοιραστούν τα συγκεκριμένα σχέδιά τους για το 5%. Θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε την Ουκρανία. Θα έχουμε περισσότερους πόρους και βάσεις. Πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για τη ρωσική απειλή. Η Ρωσία πραγματοποίησε άλλη μια φρικτή επίθεση χθες το βράδυ. Το ΝΑΤΟ πρέπει να λειτουργεί περισσότερο ως αποτρεπτικό μέσο» ανέφερε χαρακτηριστικά ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ.
«Πρέπει να είμαστε δυνατοί, από το Αρκάνσας μέχρι την Άγκυρα»
Ο Ρούτε δήλωσε ότι οι δυνατότητες της συμμαχίας έχουν αυξηθεί ως αποτέλεσμα των επενδύσεων που έχουν πραγματοποιηθεί όλα αυτά τα χρόνια και ότι πρέπει να λειτουργούν αποτρεπτικά, και αναφέρθηκε επίσης στην οικονομική διάσταση των νέων βημάτων στην αμυντική βιομηχανία.
Ο Ρούτε δήλωσε ότι οι νέες συμβάσεις όχι μόνο θα ενισχύσουν την ασφάλεια, αλλά θα συμβάλουν και στην οικονομική ανάπτυξη, την καινοτομία και τη δημιουργία εκατοντάδων χιλιάδων θέσεων εργασίας και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού, προσθέτοντας: «Θα ενισχύσουμε επίσης τις οικονομίες μας με τις επενδύσεις μας στην αμυντική βιομηχανία στην περιοχή που εκτείνεται από το Αρκάνσας έως την Άγκυρα».
Παγκόσμιες απειλές και συμφωνία με τον Τραμπ
Στην ομιλία του, ο γενικός γραμματέας αναφέρθηκε και σε άλλα περιφερειακά και παγκόσμια ζητήματα ασφάλειας. Δήλωσε ότι το ρωσικό αεροσκάφος που πλησίασε το βρετανικό πολεμικό πλοίο έδειξε πόσο ερασιτεχνική ήταν η Ρωσία και ότι η Βρετανία απέτρεψε με επιτυχία το περιστατικό.
Υπογραμμίζοντας την ανάγκη να αποφευχθεί η αφέλεια όσον αφορά την Κίνα, ο Ρούτε σημείωσε ότι οι εξελίξεις στον Ειρηνικό ήταν επίσης σημαντικές για την διατλαντική ασφάλεια.
Ο Ρούτε, σημειώνοντας ότι οι Ευρωπαίοι σύμμαχοι και ο Καναδάς ήδη διαθέτουν το 4% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος τους σε επενδύσεις στην άμυνα και την ασφάλεια, δήλωσε:
«Ο πρόεδρος Τραμπ ήταν στην πραγματικότητα ο πρώτος ηγέτης που είπε ότι οι Ευρωπαίοι και οι Καναδοί θα πρέπει να κάνουν τις ίδιες δαπάνες. Συμφωνήσαμε με τον πρόεδρο Τραμπ για τη συνέχιση της εμπορικής κυκλοφορίας στα Στενά του Ορμούζ».
Στο πλαίσιο της συνόδου κορυφής, 32 χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ, μαζί με εταίρους από την Ουκρανία, την Ευρωπαϊκή Ένωση, την περιοχή Ινδο-Ειρηνικού και τον Κόλπο, θα συνεχίσουν το έργο τους τις επόμενες δύο ημέρες για να διασφαλίσουν ότι το ΝΑΤΟ θα συνεχίσει με αποφασιστικότητα την αποστολή του.


