Αξίζει να σημειωθεί πως η πλατφόρμα για τη ρύθμιση οφειλών προς τον ΕΦΚΑ βρίσκεται ήδη σε πλήρη λειτουργία
Σε εφαρμογή μπαίνουν σταδιακά τα νέα εργαλεία ρυθμίσεων οφειλών προς την ΑΑΔΕ, τον ΕΦΚΑ και άλλους φορείς, μετά την ψήφιση του σχετικού νομοθετικού πλαισίου από τη Βουλή. Οι αλλαγές ανάμεσα σε άλλα αφορούν στη δυνατότητα εξόφλησης χρεών σε έως 72 δόσεις, τη διεύρυνση του εξωδικαστικού μηχανισμού και την ενίσχυση της προστασίας της κύριας κατοικίας.
Έως τις 20 Ιουλίου, αναμένεται η ενεργοποίησης της ρύθμισης οφειλών προς την ΑΑΔΕ σε έως 72 δόσεις. Αφορά σε χρέη που δημιουργήθηκαν έως τις 31 Δεκεμβρίου 2024.
Στις 26 Ιουλίου, ενεργοποιείται η δυνατότητα ένταξης στον νέο εξωδικαστικό μηχανισμό οφειλών από 5.000 ευρώ, είτε αυτές αφορούν το Δημόσιο είτε χρηματοδοτικούς φορείς.
Από τις 21 Σεπτεμβρίου τίθεται σε ισχύ και το νέο πλαίσιο που προβλέπει πρόσθετο εργαλείο για την προστασία της κύριας κατοικίας μέσω του εξωδικαστικού μηχανισμού.
Αξίζει να σημειωθεί πως η πλατφόρμα για τη ρύθμιση οφειλών προς τον ΕΦΚΑ βρίσκεται ήδη σε πλήρη λειτουργία.
Η πορεία των ρυθμίσεων μέσω εξωδικαστικού
Σημειώνεται ότι οι ρυθμίσεις μέσω εξωδικαστικού, κατέγραψαν ανοδική πορεία τον Ιούνιο. Ειδικότερα, ολοκληρώθηκαν 1.800 νέες ρυθμίσεις, οι οποίες αντιστοιχούν σε αρχικές οφειλές ύψους 458,6 εκατ. ευρώ.
Την ίδια περίοδο, οι εκκινήσεις αιτήσεων κατέγραψαν τη μεγαλύτερη μηνιαία αύξηση του τελευταίου εξαμήνου, ενώ σε υψηλά επίπεδα παρέμειναν και οι οριστικές υποβολές. Συγκεκριμένα, οι εκκινήσεις αιτήσεων έφτασαν τις 6.129 και οι οριστικές υποβολές τις 3.356.
Ευάλωτοι οφειλέτες
Σημαντική παραμένει η συμμετοχή των οικονομικά ευάλωτων νοικοκυριών. Το 12,5% των ρυθμίσεων που ολοκληρώθηκαν τον Ιούνιο αφορά ευάλωτους οφειλέτες και άτομα με αναπηρία.
Παράλληλα, από την έναρξη εφαρμογής του μηχανισμού, 584 οφειλέτες έχουν εξασφαλίσει αναστολή μέτρων αναγκαστικής εκτέλεσης, αποκτώντας προστασία για την περιουσία και την κύρια κατοικία τους.
Την ίδια στιγμή, συνεχίζονται και οι διμερείς ρυθμίσεις δανείων με τους χρηματοδοτικούς φορείς.


