Ντεμπούτο για τα F-16V της Ταϊβάν κουβαλώντας και AGM-84 Block II Harpoon


Την πρώτη τους εμφάνιση σε προγραμματισμένη άσκηση πραγματοποίησαν στις 28 Μαΐου τα εκσυγχρονισμένα F-16V της Ταϊβάν. Τα αεροσκάφη ήταν οπλισμένα και στο πλαίσιο της άσκησης, προσγειώθηκαν και απογειώθηκαν από τμήμα του εθνικού οδικού δικτύου της χώρας και συγκεκριμένα από τον αυτοκινητόδρομο Han Kuang No.35.

Όπως διακρίνεται και στην φωτογραφία, το διθέσιο αεροσκάφος που απογειώνεται από τον αυτοκινητόδρομο είναι φορτωμένο με δύο αντιπλοϊκούς πυραύλους AGM-84 Block II Harpoon, δύο μικρής ακτίνας AIM-9X Sidewinder και ισάριθμους ΑΙΜ-120 ΑΜRAAM.

Πρόκειται για εκσυγχρονισμένο στο επίπεδο F-16V, διθέσιο F-16B Block 20. Για την ιστορία να αναφέρουμε ότι η Ταϊβάν είχε αποκτήσει μεταχειρισμένα από τις ΗΠΑ 150 συνολικά F-16A/B Block 20/25 το μακρινό 1997.

Στις αρχές της περασμένης δεκαετίας, δεδομένης της άρνησης των ΗΠΑ να αποδεσμεύσουν νέα μαχητικά προς αγορά από τη χώρα αυτή, αποφασίστηκε και εγκρίθηκε (από το αμερικανικό Κογκρέσο) η αναβάθμιση των 144 στο επίπεδο F-16V.

Τα γηραιά μαχητικά εξοπλίστηκαν με ραντάρ AESA τύπου AN/APG-83, νέο υπολογιστή αποστολής, Link-16, νέο πιλοτήριο και σύστημα στοχοποίησης επί κάσκας JHMCS, ενώ πιστοποιήθηκαν για τη μεταφορά όπλων όπως ο Harpoon και αντι-ραντάρ AGM-88B HARM, ο ΑΙΜ-9Χ και το AGM-154C JSOW.

Το συνολικό ύψος του εν λόγω προγράμματος, ανήλθε σε 5,8 δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ πρόσφατα η Ταϊβάν απέστειλε LOR για την προμήθεια 66 καινούριων F-16V στις ΗΠΑ, με κόστος το οποίο θα ανέλθει σε 13,2 δισεκατομμύρια δολάρια.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ