Σε τρακάρισμα με ηλεκτρικά αυτοκίνητο ο κίνδυνος είναι η ανάφλεξη της μπαταρίας


Η ηλεκτροκίνηση φέρνει μαζί της και διάφορα θέματα τα οποία θα πρέπει να αντιμετωπιστούν και να λυθούν.

Του Γιάννη Σκουφή

Σε κάποιες χώρες τα πλήρως ηλεκτρικά αυτοκίνητα αποτελούν ήδη ένα κρίσιμο μέγεθος, γεγονός που δίνει λαβή σε διάφορους φορείς να μελετήσουν τι αλλάζει ή τι πρόκειται να αλλάξει σε σχέση με ότι ξέρουμε έως τώρα.

Έτσι λοιπόν στην Ελβετία μια ασφαλιστική εταιρεία, με βάση τα αποτελέσματα έρευνάς της, διαπίστωσε μια αυξημένη συμμετοχή των ηλεκτρικών αυτοκινήτων σε ατυχήματα. Συγκριτικά με αντίστοιχα συμβατικά μοντέλα.

Ο λόγος, σύμφωνα πάντα με τους μελετητές της ασφαλιστικής, είναι οι πιο δυναμικές επιταχύνσεις των EV’s (Electric Vehicles), οι οποίες απαιτούν προσαρμογή, σε κάποιο βαθμό, του τρόπου οδήγησης.

Ταυτόχρονα και με τη βοήθεια αξιολόγησης δεδομένων από ατυχήματα αλλά και από δοκιμές πρόσκρουσης, το καθοριστικό στοιχείο για την εξέλιξη μιας σύγκρουσης και τον κίνδυνο στον οποίο εκτίθενται οι επιβαίνοντες, είναι η ανάφλεξη των μπαταριών. Η έντονη παραμόρφωση των οποίων σε μια σύγκρουση μπορεί να οδηγήσει στην ανάπτυξη ιδιαίτερα υψηλών θερμοκρασιών και στη συνέχεια, όπως προαναφέραμε, στην ανάφλεξή τους.

Μάλιστα αυτό μπορεί να γίνει έως και 48 ώρες μετά το συμβάν. Αυτός είναι και ο λόγος που στην Ελβετία υπάρχουν έξι ειδικά κοντέινερ με δικό τους σύστημα πυρόσβεσης στα οποία μπαίνουν τα ηλεκτρικά μοντέλα μέχρι να περάσει το κρίσιμο χρονικό διάστημα προκειμένου να μην τίθεται θέμα πυρκαγιάς, η οποία αν τυχόν ξεσπάσει σε ελεύθερο χώρο θέλει ειδική αντιμετώπιση από πλευράς πυροσβεστικής, η οποία με τη σειρά της απαιτεί ειδική εκπαίδευση…


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ