Γιατί η αλλαγή στη ζωή μας βοηθά να ζούμε καλύτερα και περισσότερα κάθε στιγμή


Δεν υπάρχει αμφιβολία πως η σταθερότητα αποτελεί έναν παράγοντα που καθορίζει σε σημαντικό βαθμό τις αποφάσεις μας. Ωστόσο, παρά τη συναισθηματική ασφάλεια που μπορεί να μας προσφέρει η σιγουριά που έρχεται μέσα από την επανάληψη, η αλήθεια είναι πως ο φόβος της αλλαγής, μας κρατά συχνά μακριά από την προσωπική και επαγγελματική μας εξέλιξη.

Στην πραγματικότητα και σε αντίθεση με ό,τι πολλοί αισθάνονται ή πιστεύουν, η αλλαγή όχι μόνο είναι απαραίτητη στη ζωή μας αλλά την ίδια ώρα, μπορεί να μας φέρει λύσεις που ενδέχεται να μας βοηθήσουν να ζήσουμε καλύτερα και περισσότερα κάθε στιγμή.

Παρά το γεγονός, λοιπόν, πως η σκέψη και μόνο της αλλαγής σε προσωπικό ή επαγγελματικό επίπεδο μπορεί να αναστατώσει ή να τρομάξει πολλούς, είναι σίγουρα σημαντικό να δούμε το συγκεκριμένο θέμα από μία άλλη, περισσότερο αισιόδοξη «ματιά». Διότι μια και μόνο αλλαγή μπορεί να μας βοηθήσει να εξελιχθούμε σε κάθε τομέα, να μας φέρει επιλογές και λύσεις που δεν γνωρίζαμε πως υπήρχαν, να δημιουργήσει για εμάς νέες ευκαιρίες, να κάνει τη ζωή μας πιο ενδιαφέρουσα και ενδεχομένως να ανοίξει μπροστά μας νέους δρόμους και μονοπάτια. Κυρίως, όμως μία απλή αλλαγή μπορεί να μας κάνει να κοιτάξουμε με αισιοδοξία το σήμερα αλλά και το αύριο.

Ιδού, λοιπόν, ορισμένες αλλαγές -μικρές και μεγάλες- που σίγουρα αξίζει να κάνουμε κατά τη διάρκεια της ζωής μας.

Η αλλαγή στην εργασία

Εν έτει 2019 η εργασιακή κινητικότητα όχι μόνο δεν αποτελεί «ταμπού» -όπως συνέβαινε στο παρελθόν- αλλά συνιστά ένα θεμιτό στοιχείο στο βιογραφικό μας και σε πολλές περιπτώσεις, είναι το ζητούμενο για την επαγγελματική μας εξέλιξη. Διότι ουσιαστικά «αποκαλύπτει» πως ενδεχομένως έχουμε περισσότερη εμπειρία και γνώσεις, σε σχέση με άλλους εργαζόμενους. Στις μέρες μας, μάλιστα, πολλοί είναι εκείνοι που θεωρούν πως εκτός από εργασιακούς χώρους, οι εργαζόμενοι σήμερα είναι καλό να έχουν δοκιμάσει να εργαστούν και σε διαφορετικούς τομείς, προκειμένου να θεωρούνται περισσότερο ανταγωνιστικοί και να έχουν περισσότερες πιθανότητες να βρουν εργασία. Η αλλαγή, λοιπόν, σε ό,τι αφορά στην επαγγελματική μας ζωή, δεν φαίνεται να είναι αρνητική -πόσω μάλλον όταν γίνεται με δική μας πρωτοβουλία.

Η αλλαγή στην προσωπική ζωή

Σε ό,τι αφορά στην προσωπική μας ζωή, τα πράγματα είναι ενδεχομένως πιο δύσκολα για πολλούς. Και αυτό διότι η πλειονότητα των ανθρώπων επενδύει σημαντικά στις ανθρώπινες σχέσεις που δημιουργεί. Αυτό σημαίνει πως ενδεχομένως, οι περισσότεροι από εμάς φοβόμαστε να προχωρήσουμε σε κάποια αλλαγή η οποία μπορεί να μας φέρει σε ρήξη με κάποιο αγαπημένο μας πρόσωπο ή να αλλάξει την καθημερινότητά μας, βγάζοντας μας πιθανότατα από τη ζώνη ασφαλείας μας. Ωστόσο, όπως προαναφέραμε, δίχως αλλαγή δεν υπάρχει εξέλιξη και οι ανθρώπινες σχέσεις χρειάζονται διαρκώς φροντίδα προκειμένου να ωριμάζουν και να αποκτούν περισσότερη αξία. Η στασιμότητα δεν λειτουργεί -ούτε εδώ- προς όφελός μας και σίγουρα δεν συνδέεται με τη σταθερότητα. Σε κάποιες περιπτώσεις, άλλωστε, χρειάζονται ορισμένες αλλαγές σε προσωπικό επίπεδο για να αισθανθούμε πραγματικά ασφαλείς, για να βρούμε τη σταθερότητα που αναζητούμε.

Η αλλαγή που κάνει λιγότερο περίπλοκη την καθημερινότητά μας

Η στασιμότητα, βέβαια, δεν βλάπτει μόνο τις προσωπικές μας σχέσεις αλλά σε πολλές περιπτώσεις, μας κρατά μακριά από επιλογές που ενδεχομένως μπορούν να μας ωφελήσουν σε πολλά επίπεδα και να κάνουν λιγότερο περίπλοκη την καθημερινότητά μας. Για παράδειγμα, πολλοί είναι εκείνοι οι οποίοι επιλέγουν να μένουν επί σειρά ετών -ή και ακόμη μία ολόκληρη ζωή- στις ίδιες επιλογές και τα ίδια προγράμματα, αγνοώντας -για παράδειγμα- πως την ώρα που βρίσκονται προσκολλημένοι σε επιλογές που δεν τους συμφέρουν, υπάρχουν άλλοι που απολαμβάνουν περισσότερα προνόμια και διευκολύνσεις που αφορούν στο σπίτι, την υγεία, τις υπηρεσίες που χρησιμοποιούν, ακόμη και τα αυτοκίνητά τους.

Διότι, αν έψαχναν συνεχώς τρόπους για να ζουν καλύτερα κάθε στιγμή, θα διαπίστωναν πως στην αγορά υπάρχουν ενδεχομένως καλύτεροι πάροχοι ή πως εν έτει 2019, ο καθένας μπορεί να επιλέξει να έχει ολοκληρωμένη κάλυψη του αυτοκινήτου του κάθε στιγμή μέσα από μία οικονομική μικτή ασφάλιση, να κάνει service στο όχημά του στο πιο οικονομικό συνεργείο με ένα «κλικ» από το smartphone του, να ανταλλάξει άμεσα το αυτοκίνητό του με ένα άλλο -και δη κορυφαίο στην αγορά- και να βγει κερδισμένος ή να πληρώνει ασφάλιστρα μόνο με βάση τα χιλιόμετρα που κάνει, δηλαδή, να πληρώνει λιγότερο αφού οδηγεί λιγότερο.

Σε κάθε περίπτωση, λοιπόν, δεν πρέπει να φοβόμαστε την αλλαγή. Αντιθέτως, είναι σημαντικό να ψάχνουμε διαρκώς τρόπους για να βιώνουμε περισσότερα κάθε στιγμή. Και αν θέλουμε να ζούμε στο εξής καλύτερα και να κάνουμε την καθημερινότητά μας λιγότερο περίπλοκη, ίσως αξίζει να κάνουμε εκείνη την αλλαγή που ενδεχομένως μας τρομάζει, είτε αφορά στην εργασιακή μας ζωή είτε στο αυτοκίνητό μας. Ας μην ξεχνάμε, άλλωστε, πως στη ζωή τίποτα δεν είναι μόνιμο, παρά μόνο οι αλλαγές.


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ