Κορονοϊός – Ζέρβας: Αυστηρότερα μέτρα στη Θεσσαλονίκη – Απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 8 το βράδυ


Κορονοϊός: Την εκτίμηση πως η Θεσσαλονίκη δεν θα αποφύγει τo lockdown έκανε ο δήμαρχος της πόλης, Κωνσταντίνος Ζέρβας, μιλώντας στον ΣΚΑΪ

Όπως είπε ο κ. Ζέρβας, ένα από τα μέτρα που είναι στο τραπέζι είναι η απαγόρευση κυκλοφορίας νωρίτερα από τις 12 το βράδυ, αμέσως μετά το κλείσιμο των καταστημάτων λιανικής πωλήσεις. Ο κ. Ζέρβας ζήτησε τα νέα μέτρα να αποφασιστούν το συντομότερο δυνατό, ακόμα και σήμερα.

«Είμαστε σε έναν πόλεμο αυτή τη στιγμή και πρέπει σήμερα να δούμε πώς θα αντιμετωπίσουμε το κακό. Τα μέτρα που έχουν ληφθεί, θέλουν χρόνο μέχρι να αρχίσουν να αποδίδουν, ωστόσο δεδομένου του τεράστιου αριθμού κρουσμάτων θα χρειαστεί να πάρουμε και πιο αυστηρά μέτρα. Ήδη έχω εισηγηθεί απαγόρευση κυκλοφορίας νωρίτερα στις 8-9 το βράδυ, αλλά και απαγόρευση μετακινήσεων μέσα κι έξω από τον νομό. Δεν είναι καθολικού lockdown, το λιανεμπόριο θα είναι ανοιχτό, οι υπηρεσίες ανοιχτές, δε θα απαιτούνται SMS για την κυκλοφορία», δήλωσε ο κ. Ζέρβας στον ΣΚΑΪ.

Πρόσθεσε ότι στόχος είναι να αποφευχθεί το κλείσιμο της παραλίας, ενώ θέλοντας να περιγράψει τα φαινόμενα συνωστισμού που καταγράφονται κάθε βράδυ στις πλατείες και στους εξωτερικούς χώρους, επισήμανε ότι «καθημερινά μαζεύουμε 3-4 φορές μεγαλύτερες ποσότητες σκουπιδιών στους κοινόχρηστους χώρους».

Την ίδια ώρα, η επιδημιολογική εικόνα που διαμορφώνεται στη Βόρεια Ελλάδα θα απασχολήσει σήμερα τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη και το επιτελείο του στη σύσκεψη με τους λοιμωξιολόγους στο Μαξίμου.

Για το σκοπό αυτό θα βρεθεί στην πόλη σήμερα ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, ενώ δεν αποκλείεται να υπάρξουν ανακοινώσεις εντός της ημέρας μετά και την διάσκεψη υπό τον πρωθυπουργό.

Ποια σενάρια εξετάζονται

Ανάμεσα στα σενάρια που εξετάζονται είναι η απαγόρευση της κυκλοφορίας νωρίτερα από τα μεσάνυχτα ή ακόμη και ο περιορισμός των μετακινήσεων εκτός νομού, καθώς από την πρώτη στιγμή διαπιστώθηκε ότι η «εξαγωγή» του ιού από τη Θεσσαλονίκη έφερε τη διασπορά του ιού στις γειτονικές περιοχές.

Από τις 6 το πρωί της Τρίτης, ούτως ή άλλως, με την ενεργοποίηση της νέας δέσμης μέτρων καθίσταται υποχρεωτική η χρήση μάσκας και σε εξωτερικούς χώρους σε ολόκληρη τη χώρα και όχι μόνο στις περιοχές που βρίσκονται σε κόκκινο συναγερμό, όπως επίσης ισχύει απαγόρευση νυχτερινής κυκλοφορίας (12 με 5).

Η νέα δέσμη μέτρων θεωρείται καθοριστική για την προσπάθεια ανάσχεσης της διασποράς του ιού, καθώς ιδιαιτέρως ανησυχητικό είναι πως ο δείκτης θετικότητας χθες ξεπέρασε το 10% (1.678 κρούσματα σε σύνολο 16.106 τεστ). Στην «κόκκινη ζώνη» βρίσκεται εκτός από τη Θεσσαλονίκη σχεδόν ολόκληρη η Βόρεια Ελλάδα, η Λάρισα, τα Τρίκαλα, τα Ιωάννινα, νησιά των Κυκλάδων, αλλά και η Αττική και Βοιωτία, όπου από αύριο το πρωί θα κλείσουν τα καταστήματα εστίασης και διασκέδασης, τα γυμναστήρια, οι κινηματογράφοι, τα θέατρα, οι παιδότοποι, οι χώροι ομαδικής άθλησης κτλ.

Στη Θεσσαλονίκη καταγράφηκαν χθες 449 νέα περιστατικά – αριθμός που θεωρείται χαμηλός λόγω της αργίας της Κυριακής- και το Σάββατο είχαν δηλωθεί άλλα 839. Στην Αττική χθες δηλώθηκαν 300 και προχθές 464. Ωστόσο, με δεδομένη την μεγάλη πληθυσμιακή διαφορά των δύο περιφερειών, περίπου 5 εκατ. πληθυσμός στο λεκανοπέδιο και περίπου ένα εκατ. στη Θεσσαλονίκη, γίνεται προφανές το τεράστιο ιικό φορτίο στη δεύτερη με βάση την αναλογία πληθυσμού και κρουσμάτων.

Έκτακτο σχέδιο για τα νοσοκομεία

Είναι σαφές ότι το σχέδιο έκτακτης ανάγκης που έχει τεθεί σε εφαρμογή με εντολή του κ. Κικίλια, αποσκοπεί στην αποσυμπίεση των βαθμίδων του τοπικού συστήματος υγείας το οποίο έχει επιβαρυνθεί σημαντικά τις τελευταίες ημέρες.

Όπως ανακοινώθηκε, εξασφαλίστηκαν 43 νέες κλίνες ΜΕΘ-Covid-19:

Ειδικότερα προστίθενται 8 κλίνες ΜΕΘ-COVID στο ΓΝΘ “Άγιος Παύλος”, 10 κλίνες στο ΓΝΘ “Γ. Γεννηματάς”, 10 κλίνες στο ΠΓΝΘ ΑΧΕΠΑ, 4 κλίνες στο 424 Στρατιωτικό Νοσοκομείο, 6 κλίνες στο ΓΝΘ “Γ. Παπανικολάου” και 5 κλίνες στο ΓΝ Χαλκιδικής.

Οι 43 νέες κλίνες ΜΕΘ αποτελούν το πρώτο βήμα από μια σειρά ενισχύσεων που θα λαμβάνονται τις προσεχείς ώρες, με την ένταξη κρεβατιών αυτής της κατηγορίας και από τον ιδιωτικό τομέα σε μια προσπάθεια να αποσυμφορηθεί η κατάσταση στα νοσηλευτικά ιδρύματα του ΕΣΥ.

Στο plan B του υπουργείου περιλαμβάνονται οι αεροδιακομιδές από τη Θεσσαλονίκη προς την Αττική -είτε για ασθενείς με λοίμωξη Covid-19 είτε για άλλα περιστατικά. Για τον λόγο αυτό θα βρίσκονται σε ετοιμότητα δύο C-130 στο αεροδρόμιο της πόλης.

Πάντως, την περασμένη εβδομάδα το κύμα της επιδημίας κάλυψε με μεγάλη ταχύτητα τις κλίνες ΜΕΘ.

Είναι ενδεικτικό ότι στο νοσοκομείο Παπανικολάου την περασμένη Τετάρτη από τις 18 κλίνες ΜΕΘ -Covid-19 ήταν κατειλημμένες οι 14 και μέχρι το περασμένο Σάββατο είχαν καταληφθεί όλες. Και με το σχέδιο του υπουργείου δεσμεύθηκαν άλλες 6 κλίνες Γενικών ΜΕΘ (από τις 12) για ασθενείς με Covid-19. To περασμένο Σάββατο στο ΑΧΕΠΑ υπήρχαν μόλις 3 ελεύθερες κλίνες ΜΕΘ – Covid-19 και άλλες 3 στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου.

Απαντώντας, εξάλλου, στην κριτική που ασκείται από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, το υπουργείο Υγείας τονίζει σε ανακοίνωσή του ότι η προσωρινή μείωση λειτουργιών των νοσοκομείων για την αντιμετώπιση του κορονοϊού (π.χ. μείωση προγραμματισμένων τακτικών χειρουργείων) είναι τακτική που ακολουθείται από όλες τις ευρωπαϊκές χώρες. Επίσης, αναφέρεται ότι έχουν γίνει 7.000 προσλήψεις στο ΕΣΥ και 4.000 νοσηλευτές θα μονιμοποιηθούν, ενώ οι διαθέσιμες ΜΕΘ από 557 το 2019 έχουν φτάσει σε 974 σήμερα.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ