Δείκτης μάζας σώματος : Η μέτρηση προλαμβάνει καρδιακά νοσήματα


Μελέτες που έχουν εξετάσει τη σχέση μεταξύ κοιλιακού λίπους και καρδιαγγειακών αποτελεσμάτων επιβεβαιώνουν ότι το σπλαχνικό λίπος είναι ένας σαφής κίνδυνος για την υγεία. Το εάν ένα άτομο έχει πάρα πολύ λίπος στην κοιλιά καθορίζεται συνήθως χρησιμοποιώντας την αναλογία της περιφέρειας της μέσης προς το ύψος (λαμβάνοντας υπόψη το μέγεθος του σώματος) ή την αναλογία μέσης-προς-ισχίου. Αυτή η μέτρηση έχει αποδειχθεί ότι προβλέπει καρδιαγγειακό θάνατο ανεξάρτητα από τον ΔΜΣ, ένα μέτρο της παχυσαρκίας που βασίζεται στο ύψος και το βάρος.

Οι ειδικοί προτείνουν να λαμβάνονται υπόψη  η μέτρηση της κοιλιάς  και ο ΔΜΣ , επειδή ακόμη και σε άτομα με υγιές βάρος, αυτό θα μπορούσε να σημαίνει αυξημένο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων. Η κοιλιακή παχυσαρκία συνδέεται επίσης με τη συσσώρευση λίπους γύρω από το ήπαρ. Αυτό συχνά οδηγεί σε μη αλκοολούχα λιπώδη ηπατική νόσο, η οποία αυξάνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων.

Τι επηρεάζει η επιδημία παχυσαρκίας

  • Η «επιδημία παχυσαρκίας συμβάλλει σημαντικά» σε πολλές χρόνιες παθήσεις υγείας και περιπτώσεις καρδιαγγειακών παθήσεων σε όλο τον κόσμο, δήλωσε ο Πάουελ-Ουίλι. Συγκεκριμένα, η παχυσαρκία σχετίζεται με υψηλότερο κίνδυνο στεφανιαίας νόσου και θανάτου από καρδιαγγειακές παθήσεις. Συμβάλλει στην υψηλή χοληστερόλη, στον διαβήτη τύπου 2, στην υψηλή αρτηριακή πίεση και στις διαταραχές του ύπνου.
  •  Άτομα των οποίων ο ΔΜΣ τα χαρακτηρίζει παχύσαρκα, αλλά έχουν χαμηλά επίπεδα κοιλιακού λίπους, διατρέχουν χαμηλότερο κίνδυνο για καρδιακά προβλήματα, έδειξε η ανάλυση.

Τα οφέλη της άσκησης

  • Η τήρηση ομοσπονδιακών οδηγιών για 150 λεπτά σωματικής άσκησης ανά εβδομάδα μπορεί να είναι αρκετή για τη μείωση του κοιλιακού λίπους, σύμφωνα με την ανάλυση, χωρίς επιπλέον απώλεια από μεγαλύτερους χρόνους δραστηριότητας. Η άσκηση μόνη της ή σε συνδυασμό με αλλαγές στη διατροφή έχει αποδειχθεί σε ορισμένες περιπτώσεις για τη μείωση της κοιλιακής παχυσαρκίας ακόμη και χωρίς απώλεια βάρους.
  •  Η απώλεια βάρους από αλλαγές στον τρόπο ζωής βελτιώνει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, αρτηριακής πίεσης και τριγλυκεριδίων και χοληστερόλης – μια ομάδα παραγόντων που αναφέρονται ως μεταβολικό σύνδρομο. Μειώνει επίσης τη φλεγμονή, βελτιώνει τη λειτουργία των αιμοφόρων αγγείων και βοηθά τις μη αλκοολικές λιπαρές ηπατικές παθήσεις.

Ακολουθεί βίντεο για την παχυσαρκία

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ