Βρετανία: «Βγαίνουν μαχαίρια» στην Ντάουνινγκ Στριτ – Το «ροζ σκάνδαλο» που καίει την κυβέρνηση


Πολιτικό «τσουνάμι» έχει προκαλέσει στη Βρετανία η παραίτηση του υπουργού Υγείας της Βρετανίας Ματ Χάνκοκ, μετά την αποκάλυψη ότι παραβίασε τους κανόνες προστασίας από την Covid-19 καθώς αγκάλιασε και φίλησε μια σύμβουλο που ο ίδιος είχε διορίσει, μέσα στο γραφείο του.

Ο 42χρονος Χάνκοκ, παντρεμένος και πατέρας τριών παιδιών, παραιτήθηκε όταν η εφημερίδα The Sun δημοσίευσε φωτογραφίες του, όπου φιλάει μια γυναίκα την οποία είχε προσλάβει για να εποπτεύει την αποδοτικότητα του υπουργείου.

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Χάνκοκ βρίσκεται στο στόχαστρο, καθώς έχει δεχθεί έντονες επικρίσεις για λάθη και αστοχίες εν μέσω πανδημίας, ενώ η αντιπολίτευση κατηγορεί τον πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον για το γεγονός ότι δεν τον είχε απομακρύνει νωρίτερα.

Το επίμαχο στιγμιότυπο που «έκαψε» τον Ματ ΧάνκοκThe Sun

Ο πρωθυπουργός είναι πιθανόν να ερωτηθεί για διάφορες πτυχές της «πρόσληψης» της βοηθού του Χάνκοκ, Τζίνα Κολαντάντζελο. Πολλές ερωτήσεις σχετικά με τη σχέση του ζευγαριού παραμένουν αναπάντητες, την ώρα που εντός της κυβέρνησης και του υπουργείου επικρατεί αναβρασμός για το ποιος διέρρευσε στο σκανδαλοθηρικό Τύπο τις επίμαχες φωτογραφίες. Ηδη έχει ξεκινήσει σχετική έρευνα.

Την ίδια στιγμή οι Εργατικοί ζητούν έρευνα για τη χρήση των ιδιωτικών διευθύνσεων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου του υπουργού για κυβερνητικές επιχειρήσεις.

Σύμφωνα με τους Sunday Times ο πρώην πλέον υπουργός Υγείας Ματ Χάνκοκ πιθανώς παραβίασε τις οδηγίες χρησιμοποιώντας τον προσωπικό του λογαριασμό email. Το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Φροντίδας (DHSC) είπε ότι οι υπουργοί δουλεύουν μόνο μέσω υπουργικών email.

Η εφημερίδα ανέφερε ωστόσο ότι έχει στοιχεία που υποδηλώνουν ότι ο Χάνκοκ «χρησιμοποιούσε συστηματικά έναν ιδιωτικό λογαριασμό για τη διεξαγωγή κυβερνητικών επιχειρήσεων», ενώ ο υφυπουργός Υγείας Λόρδος Μπέθελ χρησιμοποιούσε επίσης την προσωπική του διεύθυνση.

Ο Μπόρις Τζόνσον αλλά και ο νέος υπουργός Υγείας Σατζίντ Νταβίντ έχουν να απαντήσουν σε πολύ σοβαρά ερωτήματα δήλωσε ο αρχηγός του Εργατικού Κόμματος, Κιρ Στάρμερ.

Ακολουθούν μερικά από τα κρίσιμα ερωτήματα τα οποία πιθανότατα θα θέσουν οι βουλευτές στον ίδιο τον Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος αρχικά στήριξε τον Χάνκοκ, αλλά και στον άνδρα που κλήθηκε να τον αντικαταστήσει στο υπουργείο Υγείας, τον πρώην υπουργό Οικονομικών Σάτζιντ Τζαβίντ.

Πώς έλαβε «κοινοβουλευτικό πάσο» η Κολαντάντζελο;

Ο υφυπουργός Υγείας των Τόρις, Λόρδος Μπέθελ, αναφέρεται ως χορηγός της. Της παραχώρησε κοινοβουλευτική κάρτα, η οποία της έδινε πρόσβαση στο Γουεστμίνστερ – επιτρέποντάς της να φέρνει επισκέπτες, να συναναστρέφεται με βουλευτές και να χρησιμοποιεί τα μπαρ και τα εστιατόρια.

Ανάλογες κάρτες δίδονται μόνο σε όσους «παρέχουν πραγματικά και προσωπικά κοινοβουλευτική γραμματειακή ή ερευνητική βοήθεια στο μέλος που τη χορηγεί». Σύμφωνα με τους Sunday Times ωστόσο η Κολαντάντζελο δεν είχε εργαστεί ποτέ για τον Μπέθελ.

Οι Εργατικοί έχουν στείλει επιστολή στην Επιτροπή Ηθικής της Βουλής των Λόρδων, η οποία αποφασίζει για φερόμενες παραβιάσεις του κώδικα συμπεριφοράς των μελών.

Η βουλευτής Anneliese Dodds, πρόεδρος του Εργατικού Κόμματος, δήλωσε ότι οι Συντηρητικοί είχαν «σοβαρές ερωτήσεις για να απαντήσουν σχετικά με το πώς η Τζίνα Κολαντάντζελο απέκτησε το δικαίωμα να εισέρχεται στο κοινοβούλιο ανεξέλεγκτα».

Τι έκανε η Κολαντάντζελο;

Διορίστηκε τότε ως μη εκτελεστική διευθύντρια στο διοικητικό συμβούλιο του τμήματος του Χάνκοκ. Αυτός ο ρόλος περιελάμβανε σημαντικές ευθύνες.

Σύμφωνα με τον ιστότοπο του τμήματος, το διοικητικό συμβούλιο «υποστηρίζει και συμβουλεύει τους υπουργούς και το υπουργείο για στρατηγικά ζητήματα… ελέγχει αναδυόμενα ζητήματα… καθορίζει τη συνολική στρατηγική κατεύθυνση για το τμήμα… εποπτεύει και παρακολουθεί την απόδοση».

Στην πραγματικότητα, το διοικητικό συμβούλιο φαίνεται να έχει σημαντική ευθύνη εποπτείας. Ωστόσο, λίγες λεπτομέρειες είναι γνωστές για το τι ακριβώς έκανε η 43χρονη πρώην διευθύντρια επικοινωνιών για να κερδίσει το μισθό της που χρηματοδοτείται από φορολογούμενους και ξεπερνάει τις 17.000 ευρώ.

Στα άλλα μέλη του διοικητικού συμβουλίου περιλαμβάνονται ο Chris Whitty, επικεφαλής ιατρικός σύμβουλος της Αγγλίας, και ανώτεροι δημόσιοι υπάλληλοι της DHSC, καθώς και ο κυβερνητικός σύμβουλος για την ένωση, Doug Gurr.

Ωστόσο, υπάρχουν υποψίες ότι η 43χρονη γυναίκα είχε στενότερη σχέση με τον Χάνκοκ και τον συμβούλευε για τις σχέσεις του με τον Τύπο, καθώς την είχαν δει να τον συνοδεύει στο BBC και στο G7.

Η αντιπολίτευση θα ζητήσει περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τι συμβουλές παρείχε και σε ποια θέματα. Ο Peter Riddell, επίτροπος αρμόδιος για τους δημόσιους διορισμούς, δήλωσε πρόσφατα ότι τέτοιοι ρόλοι «δεν ρυθμίζονται καθόλου» και λαμβάνουν χώρα όλο και περισσότερο «χωρίς ανταγωνισμό και χωρίς καμία μορφή ρυθμιστικής εποπτείας».

Πώς έγινε ο διορισμός ;

Δεδομένου ότι η σχέση του ζευγαριού ήταν μυστική μέχρι πριν από λίγες μέρες, δημιουργούνται ανησυχίες σχετικά με το εάν ήταν σωστό να δοθεί στην Κολαντάντζελο θέση χρηματοδοτούμενη από τους φορολογούμενους, και μάλιστα δίπλα στον άνδρα με τον οποίο ανακαλύφθηκε ότι διατηρούσε δεσμό.

Η κυβέρνηση δεν έχει πει εάν η σχέση τους ξεκίνησε πριν ή μετά το διορισμό της ή εάν διαπιστώθηκε πιθανή σύγκρουση συμφερόντων σε οποιοδήποτε σημείο – αλλά η Ντάουνινγκ Στριτ επιμένει ότι ακολουθήθηκαν οι σωστές διαδικασίες.

Αυτό υποδηλώνει ότι ο Χάνκοκ δεν δήλωσε καμία σχέση πριν από το ραντεβού – αλλά δεν εξηγεί εάν ο πρώην υπουργός Εξωτερικών το δήλωσε μετά την έναρξη της υπόθεσης.

Την Παρασκευή, ο Χάνκοκ ήταν αποφασισμένος να παραμείνει στη θέση του– και αυτός και η Κολαντάντζελο, καθώς παραιτήθηκαν από τις αντίστοιχες θέσεις τους το Σάββατο το απόγευμα.

Η Κολεντάντζελο ασκούσε άλλη επιρροή στην κυβέρνηση;

Οι Εργατικοί αναζητούν εντατικά οποιαδήποτε υποτιθέμενη ανάρμοστη σχέση ως περαιτέρω απόδειξη μιας πιο βαθιάς «ευνοιοκρατίας». Κυβερνητικές πηγές έχουν επίσης παραδεχτεί ιδιωτικά ότι ο Χάνκοκ έχει επίσης μια σειρά αμφιλεγόμενων δεσμών με επιχειρήσεις που παραχωρούσαν συμβάσεις για τον κορονοϊό.

Ο Χάνκοκ παραβίασε επίσης τον υπουργικό κώδικα επειδή δεν δήλωσε δήλωση συμμετοχή σε μια οικογενειακή εταιρεία που εξασφάλισε συμβόλαιο με το Εθνικό Σύστημα Υγείας (NHS).

Η Partnering Health Limited (PHL), στην οποία είναι διευθυντής ο αδελφός της Κολαντάντζελο, κέρδισε συμβόλαιο 28 εκατομμυρίων λιρών με το βρετανικό ΕΣΥ.

Δεν υπάρχει καμία ένδειξη απάτης προς το παρόν και η PHL λέει ότι εξασφάλισε συμβόλαια μόνο μέσω «των διαδικασιών υποβολής προσφορών και προμηθειών που εφαρμόστηκαν από τοπικές ομάδες κλινικής ανάθεσης» και όχι μέσα από άλλες διαδικασίες.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ