Μελέτες ΗΠΑ: Αυξημένη διάγνωση σπασμένων καρδιών


Μελέτες ΗΠΑ: Μελέτες δείχνουν ότι οι ηλικιωμένες γυναίκες έχουν 12 φορές περισσότερες πιθανότητες να το αντιμετωπίσουν από τους νεότερους άνδρες και γυναίκες Οι καρδιές σπάνε με αυξανόμενους ρυθμούς, διαπίστωσαν ερευνητές. Η απειλητική για τη ζωή ιατρική κατάσταση γνωστή ως σύνδρομο σπασμένης καρδιάς αναφέρεται με αυξανόμενους ρυθμούς, σύμφωνα με μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε την Τετάρτη στην Εφημερίδα της Αμερικανικής Ένωσης Καρδιάς.

Η προσωρινή κατάσταση, γνωστή και ως καρδιομυοπάθεια Takotsubo, προκαλεί ξαφνικά εξασθένηση του καρδιακού μυός και γενικά συμβαίνει μετά από μια περίοδο έντονου συναισθηματικού ή σωματικού στρες. Ενώ είναι δυνητικά απειλητική για τη ζωή, οι περισσότεροι άνθρωποι αναρρώνουν μέσα σε δύο μήνες. Η ανησυχητική μελέτη που δημοσιεύτηκε την Τετάρτη διαπίστωσε ότι τόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες αυξάνουν σταθερά το σύνδρομο της ραγισμένης καρδιάς με αυξανόμενους ρυθμούς τα τελευταία χρόνια, με τις γυναίκες 50 έως 74 να βλέπουν τις πιο έντονες αυξήσεις.

Τα συμπτώματα μιας καρδιακής προσβολής μπορεί να διαφέρουν σε άνδρες και γυναίκες. Πράγματι, η ανάλυση 135.463 περιπτώσεων συνδρόμου σπασμένης καρδιάς που αναφέρθηκε στα νοσοκομεία των ΗΠΑ από το 2006 έως το 2017 αποκάλυψε ότι οι γυναίκες αποτελούν το 88,3 % όλων των περιπτώσεων και ότι οι μεγαλύτερες γυναίκες το βίωσαν με ποσοστό έξι έως 12 φορές υψηλότερο από τις νεότερες γυναίκες και άνδρες.

“Αυτά τα εκτοξευόμενα ποσοστά είναι τόσο ενδιαφέροντα όσο και ανησυχητικά”, δήλωσε η ανώτερη συγγραφέας της μελέτης, δρ. Σούζαν Τσενγκ, στα νέα ευρήματα της Αμερικανικής Καρδιολογικής Ένωσης για τα ευρήματά της. Πιστεύουν ότι το συνολικό άγχος, το τέλος της εμμηνόπαυσης και η τεχνολογία μπορεί να συμβάλουν στις ηλικιωμένες γυναίκες να έχουν τόσο μοναδικά υψηλά ποσοστά. «Καθώς προχωράμε στην ηλικία και αναλαμβάνουμε περισσότερες ευθύνες ζωής και εργασίας, βιώνουμε υψηλότερα επίπεδα άγχους», είπε. «Και με την αυξανόμενη ψηφιοποίηση σε κάθε πτυχή της ζωής μας, οι περιβαλλοντικοί στρεσογόνοι παράγοντες έχουν επίσης ενταθεί».

Οι συντάκτες της μελέτης δούλεψαν αποκλειστικά με δεδομένα πριν από την πανδημία, αλλά πιστεύουν ότι η COVID-19 προκάλεσε πιθανώς περαιτέρω αύξηση των ποσοστών της πάθησης, μια που μπορεί να είναι μη μετρήσιμη λόγω πολλών ραγισμένων καρδιών που δεν διαγνώστηκαν ή αναφέρθηκαν. “Γνωρίζουμε ότι υπήρξαν βαθιές επιδράσεις στη σύνδεση καρδιάς-εγκεφάλου κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Βρισκόμαστε στην κορυφή του παγόβουνου όσον αφορά τη μέτρηση του τι είναι αυτά”, δήλωσε η Τσενγκ στο δημοσίευμα.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ