Καφές υγεία: Η κατανάλωση καφέ συνδέεται με οφέλη για την υγεία, αλλά και πιθανούς κινδύνους


Η κατανάλωση καφέ βοηθά τους ανθρώπους να παραμείνουν πιο δραστήριοι, αλλά επίσης επιδεινώνει σημαντικά τον ύπνο.

Και ενώ ο καφές δεν φαίνεται να προκαλεί ακανόνιστους ρυθμούς στους κόλπους της καρδιάς, μπορεί να οδηγήσει τις κοιλίες να παρακάμπτουν παλμούς. Αυτά τα ευρήματα παρουσιάστηκαν την Κυριακή στην ηλεκτρονική ετήσια συνάντηση της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας.

Καφές: Ένα πολυδιάστατο ζήτημα

“Οι άνθρωποι πρέπει να καταλάβουν ότι αυτό το εξαιρετικά ευρέως καταναλωτικό ρόφημα έχει πραγματικά ουσιαστικές επιπτώσεις στην υγεία μας και είναι ποικίλες”, είπε ο επικεφαλής συγγραφέας Δρ. Gregory Marcus, αναπληρωτής επικεφαλής καρδιολογίας για την έρευνα στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Σαν Φρανσίσκο. “Δεν είναι ότι ο καφές είναι απαραιτήτως καλός ή κακός. Είναι πολύ πιθανό να εξαρτάται από έναν συνδυασμό παραγόντων.” Οι γιατροί θεωρούν εδώ και καιρό την καφεΐνη έναν πιθανό κίνδυνο για την υγεία της καρδιάς, καθώς είναι διεγερτικό που αυξάνει τον καρδιακό ρυθμό. Μια πολύ κοινή ερώτηση είναι εάν οι ασθενείς μπορούν να καταναλώσουν καφέ, ιδιαίτερα εκείνοι με κολπική μαρμαρυγή.

Λεπτομέρειες για την μελέτη

Γι’ αυτήν την κλινική δοκιμή, ο Gregory Marcus και η ομάδα του στρατολόγησαν 100 καταναλωτές καφέ. Οι συμμετέχοντες σε αυτή τη μελέτη ήταν σχετικά νέοι και υγιείς, με μέσο όρο ηλικίας 38 ετών και μέσο ΔΜΣ στο υψηλό επίπεδο των υγιών.  Στους συμμετέχοντες τοποθέτησαν πολλές συσκευές για να καταγράφουν συνεχώς την υγεία τους:

  • ένα Fitbit
  • ένα καρδιολογικό όργανο
  • έναν ανιχνευτή γλυκόζης αίματος

Εκεί κατέγραφαν για δύο εβδομάδες δεδομένα. Στη συνέχεια, οι ερευνητές παρακολούθησαν τις αλλαγές σε κάθε άτομο. Η μελέτη δεν βρήκε στοιχεία ότι η κατανάλωση καφέ δημιουργούσε ακανόνιστους ρυθμούς στους κόλπους, τους άνω θαλάμους της καρδιάς. Αυτά είναι καλά νέα, καθώς μία από τις κύριες ιατρικές ανησυχίες σχετικά με τον καφέ ήταν αν μπορεί να προάγει την κολπική μαρμαρυγή, μια δυνητικά επικίνδυνη κατάσταση. Ωστόσο, ανακάλυψαν ότι η κατανάλωση καφέ θα μπορούσε να επηρεάσει τις κοιλίες, δηλάδή τους κατώτερους θαλάμους της καρδιάς.

Ο καφές είχε επίσης δραματικές επιπτώσεις σε δύο άλλους σημαντικούς παράγοντες στην υγεία σας, τη σωματική δραστηριότητα και τον ύπνο. Τις ημέρες που τους ανατέθηκε τυχαία να πιουν καφέ, οι συμμετέχοντες έκαναν κατά μέσο όρο περίπου 1.000 περισσότερα βήματα από ό,τι συνήθως. Για κάθε επιπλέον φλιτζάνι καφέ που καταναλώθηκε, υπήρχαν επιπλέον 500 βήματα. Από την άλλη πλευρά, ο καφές είχε την τάση να στερεί τους ανθρώπους από τον ύπνο τους. Τις ημέρες που τυχαία ανατέθηκαν στον καφέ, οι άνθρωποι κοιμούνταν κατά μέσο όρο περίπου μισή ώρα λιγότερο. Για κάθε επιπλέον φλιτζάνι καφέ, υπήρχε περίπου 18 λεπτά λιγότερος ύπνος.

Επομένως, εάν ανησυχείτε για τις επιπτώσεις του καφέ στην υγεία σας, θα πρέπει πιθανώς να μιλήσετε με το γιατρό σας. Ανάλογα με τα προσωπικά σας προβλήματα υγείας, έχει νόημα είτε να πίνετε καφέ είτε να απέχετε από αυτόν. Για όσους ανησυχούν για την κολπική μαρμαρυγή, αυτά τα δεδομένα υποδηλώνουν ότι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας για την κατανάλωση καφέ. Από την άλλη πλευρά, εάν υπάρχουν ανησυχίες, είναι λογικό να αποφεύγεται ή να ελαχιστοποιείται η κατανάλωση καφέ.

 

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ