Κορωνοϊός: Τα εμβόλια δεν επηρεάζουν την γονιμότητα-H νόσηση όμως μπορεί


Τα εμβόλια κατά της νόσου Covid δεν επηρεάζουν τη γονιμότητα ούτε στους άνδρες ούτε στις γυναίκες, δείχνει νέα έρευνα, αλλά η μόλυνση από κορωνοϊό θα μπορούσε να προκαλέσει βραχυπρόθεσμα προβλήματα γονιμότητας στους άνδρες. «Πολλά άτομα αναπαραγωγικής ηλικίας αναφέρουν ανησυχίες για τη γονιμότητα ως λόγο για να παραμείνουν ανεμβολίαστα», δήλωσε η επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Amelia Wesselink, επίκουρη καθηγήτρια επιδημιολογίας στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου της Βοστώνης. “Η μελέτη μας δείχνει για πρώτη φορά ότι ο εμβολιασμός για τον COVID-19 δεν σχετίζεται με τη γονιμότητα των ζευγαριών που προσπαθούν να συλλάβουν μέσω της σεξουαλικής επαφής. Ο χρόνος έως την εγκυμοσύνη ήταν πολύ παρόμοιος ανεξάρτητα από την κατάσταση εμβολιασμού”, δήλωσε η Wesselink.

Η μελέτη

Για τη μελέτη, η ομάδα της Wesselink ανέλυσε δεδομένα από περισσότερες από 2.100 Αμερικανίδες και Καναδές γυναίκες και τους άνδρες συντρόφους τους που προσπαθούσαν να συλλάβουν. Οι γυναίκες παρείχαν δημογραφικές πληροφορίες, πληροφορίες για τον τρόπο ζωής και ιατρικές πληροφορίες για τις ίδιες και τους συντρόφους τους από τον Δεκέμβριο του 2020 έως τον Σεπτέμβριο του 2021 και παρακολουθήθηκαν μέχρι τον Νοέμβριο του 2021.

“Τα ευρήματα υποστηρίζουν προηγούμενες έρευνες που συνδέουν τη μόλυνση από COVID-19 σε άνδρες με κακή ποιότητα σπέρματος και άλλες αναπαραγωγικές δυσλειτουργίες”, Amelia Wesselink, επίκουρη καθηγήτρια επιδημιολογίας στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου της Βοστώνης.

Τα ευρήματα

  • Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα εμβόλια Pfizer-BioNTech, Moderna και Johnson & Johnson δεν είχαν καμία επίδραση στην ανδρική ή γυναικεία γονιμότητα.
  • Ωστόσο, οι άνδρες που έχουν μολυνθεί από τον COVID-19 μπορεί να έχουν προσωρινή μείωση της γονιμότητάς τους, διαπίστωσαν οι ερευνητές.
  • Η έκθεση δημοσιεύθηκε στις 20 Ιανουαρίου στο American Journal of Epidemiology.

 

Σημειώνεται ότι τα ευρήματα της μελέτης υποστηρίζουν προηγούμενες έρευνες που συνδέουν τη μόλυνση από COVID-19 σε άνδρες με κακή ποιότητα σπέρματος και άλλες αναπαραγωγικές δυσλειτουργίες.

«Ο προοπτικός σχεδιασμός της μελέτης, το μεγάλο μέγεθος δείγματος και ο γεωγραφικά ετερογενής πληθυσμός είναι τα δυνατά σημεία της μελέτης, όπως και ο έλεγχός μας για πολλές μεταβλητές όπως η ηλικία, η κοινωνικοοικονομική κατάσταση, οι προϋπάρχουσες συνθήκες υγείας, το επάγγελμα και τα επίπεδα στρες», εξήγησε η Wesselink.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ