Figaro: Ουκρανοί στρατιώτες ανακάλυψαν αρχαίους ελληνικούς αμφορείς στην Οδησσό


Ουκρανοί στρατιώτες ανακάλυψαν στην Οδησσό αρχαίους ελληνικούς αμφορείς, αναφέρει η γαλλική εφημερίδα Le Figaro

Τα οχυρωματικά έργα κοντά στην Οδησσό έχουν αποκαλύψε αρχαιότητες που χρονολογούνται από την κλασική περίοδο. Η ανακάλυψη βλέπει το φως καθώς πολεμικές επιχειρήσεις απειλούν την αρχαιολογική κληρονομιά της Ουκρανίας.

Επιφορτισμένοι με την οχύρωση της περιοχής της Οδησσού από την αρχή της ρωσικής εισβολής, Ουκρανοί στρατιώτες από την 126η Αυτόνομη Ταξιαρχία της Εδαφικής Άμυνας ανακάλυψαν έκπληκτοι αρχαίους αμφορείς ανακοίνωσε η μονάδα στις 11 Μαΐου.

Τα ιστορικά ευρήματα στην Οδησσό

Τα δοχεία αυτά είναι αρχαιοελληνικής προέλευσης και χρονολογούνται στον 5ο ή 4ο αιώνα π.Χ. μ.Χ. και δεν μοιάζουν με τα ζωγραφισμένα αγγεία των ετρουσκικών τάφων. Χωρίς την παραμικρή διακόσμηση, αυτοί οι σχεδόν άθικτοι αμφορείς, ο ένας από αυτούς έχει χάσει μια λαβή, αποτελούν ωστόσο ένα εκπληκτικό εύρημα για τους Ουκρανούς στρατιώτες.

Η ακριβής περιοχή της σημαντικής ανακάλυψης δεν αναφέρθηκε στις ανακοινώσεις του ουκρανικού στρατού. Οι στρατιώτες, ωστόσο, είπαν ότι ανακάλυψαν «καθημερινά» θραύσματα αγγείων, σημάδι ενός πλούσιου αρχαιολογικού περιβάλλοντος. Όλα τα ευρήματα μεταφέρθηκαν στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Οδησσού.

Η σφοδρότητα των μαχών στην Ουκρανία θέτει σε κίνδυνο την αρχαιολογική κληρονομιά της χώρας. Η περιοχή του Izioum στην περιφέρεια του Χαρκόβου, από την οποία θα μπορούσε να προέρχεται η προϊστορική Αφροδίτη του Willendorf, αποτελεί από τον Απρίλιο σκηνικό σκληρών μαχών και μαζικών βομβαρδισμών μεταξύ του ρωσικού και του ουκρανικού στρατού.

Τα αμυντικά έργα και άλλα δίκτυα τάφρων μπορούν επίσης να υποβαθμίσουν ή ακόμα και να καταστρέψουν ένα πολύτιμο αρχαιολογικό πλαίσιο, όπως μια ανασκαφή. Από την έναρξη της εισβολής, στις 24 Φεβρουαρίου, η Unesco κάλεσε τις δύο πλευρές να σεβαστούν τη Σύμβαση της Χάγης του 1954 για την Προστασία της Πολιτιστικής Κληρονομιάς σε περίπτωση ένοπλης σύγκρουσης.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ