ΠΟΥ Ευλογιά των πιθήκων: Αναμένουμε αύξηση των κρουσμάτων τις επόμενες ημέρες


Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προειδοποίησε την Παρασκευή (27/5) ότι τα κρούσματα ευλογιάς των πιθήκων σε όλο τον κόσμο είναι πιθανό να αυξηθούν. «Γνωρίζουμε ότι θα έχουμε περισσότερα κρούσματα τις επόμενες ημέρες», δήλωσε η Sylvie Briand, διευθύντρια του ΠΟΥ για την παγκόσμια ετοιμότητα λοιμώδεις κινδύνους, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης. Η ίδια πρόσθεσε ότι «βρισκόμαστε ακόμα στην αρχή αυτής της εκδήλωσης». Σημειώνεται ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει αναφέρει σχεδόν 200 κρούσματα ευλογιάς των πιθήκων σε περισσότερες από 20 χώρες που συνήθως δεν αναφέρουν περιπτώσεις της νόσου. Ο ιός – υπενθυμίζεται – ότι είναι ενδημικός σε αρκετές αφρικανικές χώρες.

ΠΟΥ: Αναμένουμε αύξηση των κρουσμάτων τις επόμενες ημέρες

«Προς το παρόν δεν ξέρουμε αν βλέπουμε απλώς την κορυφή του παγόβουνου και υπάρχουν πολλές ακόμη περιπτώσεις που δεν έχουν εντοπιστεί ακόμα στην κοινότητα», σημείωσε η Briand. Όπως είπε, θα αναφερθούν περισσότερα κρούσματα αναμενόμενα, καθώς οι χώρες αυξάνουν τα μέτρα για τον εντοπισμό και την επιτήρηση της νόσου. Αλλά αυτό σημαίνει επίσης ότι ο ΠΟΥ δεν γνωρίζει ακόμη την πλήρη έκτασή της μετάδοσης του ιού. «Φοβόμαστε ότι θα εξαπλωθεί στην κοινότητα, αλλά αυτή τη στιγμή είναι πολύ δύσκολο να εκτιμηθεί αυτός ο κίνδυνος», σημείωσε χαρακτηριστικά η Briand.

Ευλογιά των πιθήκων: Τρόποι μετάδοσης

Η ευλογιά των πιθήκων, η οποία είναι μια σπάνια ιογενής ασθένεια, «μεταδίδεται από το ένα άτομο στο άλλο μέσω στενής επαφής με βλάβες, σωματικά υγρά, αναπνευστικά σταγονίδια και μολυσμένα υλικά όπως τα κλινοσκεπάσματα», σύμφωνα με τον ΠΟΥ. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν εξάνθημα, πονοκέφαλο, πυρετό, μυϊκούς πόνους και πόνους στο σώμα, πρησμένους λεμφαδένες και πόνο στην πλάτη.

Μπορεί να λάβει διαστάσεις επιδημίας;

Πάντως, η Briand επεσήμανε ότι το ευρύ κοινό δεν χρειάζεται να ανησυχεί για την ευλογιά των πιθήκων, δεδομένου ότι δεν εξαπλώνεται γρήγορα όπως το COVID-19. «Νομίζω ότι αυτή δεν είναι μια ασθένεια για την οποία πρέπει να ανησυχεί το ευρύ κοινό», ανέφερε συγκεκριμένα. «Δεν είναι σαν τον COVID ή άλλους που εξαπλώνονται γρήγορα».

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ