Bρετανία: Ο «πληγωμένος» Τζόνσον προσπαθεί να ανακτήσει την εξουσία μετά την ψήψο εμπιστοσύνης


Μάχη για να ξανακερδίσει την εμπιστοσύνη των πολιτών και των «απείθαρχων» Συντηρητικών δίνει ο Μπόρις Τζόνσον, μετά τη τη νίκη του στην ψηφοφορία για την πρόταση μομφής.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον συναντά το υπουργικό του συμβούλιο και επιχειρεί να διορθώσει την εικόνα του, μετά την ψηφοφορία που αποδυνάμωσε την εξουσία του στο κόμμα, αλλά και στα μάτια των ψηφοφόρων.

Ο Τζόνσον υποσχέθηκε να «συνεχίσει τη δουλειά» και να επικεντρωθεί σε «αυτό που έχει σημασία για τον βρετανικό λαό» δηλαδή την οικονομία, την υγειονομική περίθαλψη και το έγκλημα, αφού οι βουλευτές του Συντηρητικού Κόμματος ψήφισαν με 211 ψήφους υπέρ έναντι 148 κατά, να παραμείνει στην πρωθυπουργική καρέκλα.

Ο Τζόνσον χρειαζόταν την υποστήριξη 180 από τους 359 Συντηρητικούς βουλευτές στη μυστική ψηφοφορία της Δευτέρας για να παραμείνει στην εξουσία. Πήρε περισσότερες ψήφους αλλά ενώ περιέγραψε τη νίκη του ως «πειστική» η εξέγερση ήταν μεγαλύτερη από ό,τι είχαν προβλέψει οι υποστηρικτές του.

Ήταν επίσης πιο οριακή απο εκείνη που είχε κερδίσει η προκάτοχος του Τζόνσον, Τερέζα Μέι, σε ανάλογη ψηφοφορία το 2018. Εκείνη αναγκάστηκε να παραιτηθεί έξι μήνες αργότερα. Σύμφωνα με τους κανόνες του κόμματος, ο Τζόνσον είναι πλέον ελεύθερος από κάθε νέα αμφισβήτηση για ένα χρόνο. Ωστόσο, οι προηγούμενοι πρωθυπουργοί που αντιμετώπισαν ψήφους δυσπιστίας, συμπεριλαμβανομένης της Μέι και της Μάργκαρετ Θάτσερ, υπέστησαν οριστική ζημιά.

Η «εξέγερση» είναι σημάδι βαθιάς διαίρεσεης των Συντηρηρητικών, λιγότερα από τρία χρόνια αφότου ο Τζόνσον οδήγησε το κόμμα στη μεγαλύτερη εκλογική του νίκη εδώ και δεκαετίες. Οι περισσότερες βρετανικές εφημερίδες είχαν ελάχιστη αμφιβολία ότι τα νέα ήταν άσχημα για τον Τζόνσον. Η Daily Telegraph που υποστηρίζει τους Συντηρητικούς είπε «Η πύρρειος νίκη διαλύει τους Τόρις», ενώ η αριστερή Daily Mirror έγραψε ωμά: «Το πάρτι τελείωσε, Μπόρις».

Η ψηφοφορία ακολούθησε μία πολύμηνη δυσαρέσκεια για την ηθική και την κρίση του πρωθυπουργού που επικεντρώθηκε στις αποκαλύψεις για τα πάρτι κατά τη διάρκεια του lockdown για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού. Ο πρώην ηγέτης των Συντηρητικών Ουίλιαμ Χέιγκ δήλωσε ότι «ενώ ο Τζόνσον επέζησε, η ζημιά που έχει προκληθεί στην πρωθυπουργία του είναι σοβαρή» και θα πρέπει να παραιτηθεί.

«Ειπώθηκαν λέξεις που δεν μπορούν να ανακληθούν, δημοσιεύτηκαν αναφορές που δεν μπορούν να διαγραφούν και δόθηκαν ψήφοι που δείχνουν μεγαλύτερο επίπεδο απόρριψης από ό,τι οποιοσδήποτε ηγέτης των Τόρις έχει υπομείνει και επιζήσει», έγραψε στους Times του Λονδίνου.


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ