Μελέτη: Τα παιδιά που ασχολούνται με τον αθλητισμό είναι πιο πιθανό να χρησιμοποιήσουν προϊόντα ατμίσματος


Μπορεί να φαίνεται αταίριαστο, αλλά νέα έρευνα δείχνει ότι οι έφηβοι που ασχολούνται με περισσότερη σωματική δραστηριότητα μπορεί να ατμίζουν πιο συχνά από τους λιγότερο δραστήριους συνομηλίκους τους. Στη μελέτη, οι μαθητές γυμνασίου που ανέφεραν ότι ήταν σωματικά δραστήριοι είχαν υψηλότερο κίνδυνο να χρησιμοποιήσουν προϊόντα ατμίσματος από τους συνομηλίκους τους που ήταν δραστήριοι μόνο μία ημέρα την εβδομάδα ή λιγότερο.

Έφηβοι και προϊόντα ατμίσματος

Σε σύγκριση με τους λιγότερο δραστήριους συνομηλίκους τους, οι έφηβοι που ανέφεραν ότι συμμετείχαν σε τουλάχιστον 60 λεπτά σωματικής δραστηριότητας τέσσερις έως πέντε ημέρες την εβδομάδα είχαν 23% περισσότερες πιθανότητες να χρησιμοποιήσουν ένα προϊόν ατμίσματος. Οι έφηβοι είχαν 11% περισσότερες πιθανότητες να χρησιμοποιήσουν τέτοια προϊόντα εάν ανέφεραν ότι ήταν δραστήριοι δύο έως τρεις ημέρες την εβδομάδα. Η νέα μελέτη από ερευνητές του Πανεπιστημίου της Τζόρτζια (UGA), που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο περιοδικό Tobacco Use Insights, είναι η πρώτη στις Ηνωμένες Πολιτείες που συνδέει τη χρήση ηλεκτρονικού τσιγάρου με τα επίπεδα σωματικής δραστηριότητας μεταξύ των μαθητών γυμνασίου. “Οι νέοι μας που τείνουν να είναι στο υγιές φάσμα για τη σωματική υγεία έχουν αυξημένο κίνδυνο χρήσης ηλεκτρονικών προϊόντων ατμού. Αυτό μπορεί να οφείλεται στο γεγονός ότι το ατμό θεωρείται μια πιο υγιεινή επιλογή για το παραδοσιακό κάπνισμα”, δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Janani Rajbhandari-Thapa. αναπληρωτής καθηγητής στο Κολέγιο Δημόσιας Υγείας του UGA.

«Οι καμπάνιες μάρκετινγκ έχουν προωθήσει τους ατμούς ως μια πιο υγιεινή επιλογή για τα παραδοσιακά τσιγάρα, αλλά τα δεδομένα δείχνουν ότι τα πρόσθετα στα προϊόντα ατμίσματος συνδέονταν με τραυματισμό του πνεύμονα που σχετίζεται με το ηλεκτρονικό τσιγάρο ή το άτμισμα», πρόσθεσε σε ένα δελτίο ειδήσεων του πανεπιστημίου. «Αν οι έφηβοι πιστεύουν ότι τα ατμίσματα είναι καλύτερη επιλογή από τα παραδοσιακά τσιγάρα, αυτό είναι μεγάλο πρόβλημα», είπε ο Rajbhandari-Thapa. Αν και το εύρημα φαίνεται αντιφατικό, η συμμετοχή στον αθλητισμό και η κατάχρηση αλκοόλ συνδέονται επίσης, έδειξε η μελέτη.

Οι έφηβοι σε αθλητικές ομάδες μπορεί να βιώσουν την πίεση των συνομηλίκων να πιουν αλκοόλ για να γιορτάσουν τις νίκες και να ενισχύσουν τους δεσμούς της ομάδας. Θα μπορούσαν επίσης να έχουν πιο εκτεταμένα κοινωνικά δίκτυα από ό,τι οι έφηβοι που δεν συμμετέχουν, γεγονός που θα μπορούσε να τους κάνει πιο επιρρεπείς στην πίεση των συνομηλίκων να εμπλακούν σε επικίνδυνες συμπεριφορές, πρότεινε. Μερικοί έφηβοι ατμιστές πιστεύουν λανθασμένα ότι εισπνέουν απλώς υδρατμούς με νικοτίνη και μερικά δευτερεύοντα πρόσθετα, αλλά αυτός ο «υδροατμός» μπορεί να περιέχει και άλλες χημικές ουσίες εκτός από τη νικοτίνη. Αυτό περιλαμβάνει το βενζόλιο, το οποίο βρίσκεται στα καυσαέρια των αυτοκινήτων.

Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ σημειώνουν ότι οι συγκεντρώσεις νικοτίνης στα προϊόντα ατμίσματος μπορεί να ποικίλλουν πολύ, αλλά τα ηλεκτρονικά τσιγάρα μπορεί να περιέχουν περισσότερο από το φάρμακο από τα παραδοσιακά τσιγάρα. Τα vapes είναι μια κοινή επιλογή για τους νέους επειδή είναι συχνά λιγότερο ακριβά, δεν μυρίζουν καπνό και μπορούν συχνά να χρησιμοποιηθούν σε τοποθεσίες όπου απαγορεύονται τα προϊόντα καπνού. «Πρέπει να κάνουμε τους γονείς να συνειδητοποιήσουν περισσότερο ότι το άτμισμα δεν είναι εντάξει», είπε ο Rajbhandari-Thapa. “Αν αφαιρέσω τις γνώσεις μου στη δημόσια υγεία, ως γονιός, μπορεί να σκέφτομαι, “Λοιπόν, το παιδί μου δεν καπνίζει. Δεν πειράζει που ατμίζει”. Αλλά αυτό δεν ισχύει. Έχουμε στοιχεία για το πόσο επιβλαβές είναι το άτμισμα».

Προηγούμενες μελέτες, που παρουσιάστηκαν από το Τμήμα Δημόσιας Υγείας της Τζόρτζια, έδειξαν ότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα μπορούν να οδηγήσουν σε μια σειρά επικίνδυνων ιατρικών καταστάσεων, όπως ασθένεια που σχετίζεται με τον ατμό, μια δυνητικά θανατηφόρα κατάσταση που προκαλεί σοβαρά αναπνευστικά συμπτώματα. Για τη νέα μελέτη, οι ερευνητές βασίστηκαν σε δεδομένα από την Έρευνα για την Υγεία των Φοιτητών της Τζόρτζια του 2018, η οποία περιλαμβάνει απαντήσεις από περισσότερους από 362.000 μαθητές γυμνασίου της Τζόρτζια σε 439 σχολεία σε όλη την πολιτεία. Περισσότερο από το 10% των μαθητών δήλωσαν ότι είχαν χρησιμοποιήσει ένα ηλεκτρονικό προϊόν ατμού όπως ένα ηλεκτρονικό τσιγάρο, ένα e-pipe, ένα στυλό ατμίσματος ή ένα στυλό για ναργιλέ τουλάχιστον μία φορά τον τελευταίο μήνα.

Ένα επιπλέον 4% παραδέχτηκε ότι χρησιμοποιεί τόσο παραδοσιακά τσιγάρα όσο και προϊόντα ατμίσματος. Μόνο το 1% ανέφερε ότι χρησιμοποιεί μόνο παραδοσιακά προϊόντα καπνού. Οι μαθητές των υψηλότερων τάξεων ανέφεραν ότι χρησιμοποιούν τόσο παραδοσιακά προϊόντα καπνού όσο και ηλεκτρονικά τσιγάρα σε υψηλότερα ποσοστά από τους μαθητές των χαμηλότερων τάξεων και οι άνδρες μαθητές ήταν πιο πιθανό να καπνίζουν τσιγάρα ή να χρησιμοποιούν ηλεκτρονικά τσιγάρα από ό,τι οι μαθήτριες.

“Θα ήθελα αυτό το εύρημα να ενημερώσει τους νομοθέτες της πολιτείας μας ειδικά για την αντιμετώπιση επικίνδυνων συμπεριφορών χρήσης ουσιών από εφήβους στην πολιτεία μας”, δήλωσε ο Rajbhandari-Thapa. «Περιορίζοντας τη χρήση ατμού περιορίζοντας το μάρκετινγκ, μη επιτρέποντας τη χρήση ατμού στα σχολεία και εφαρμόζοντας πολιτικές σε επίπεδο σχολείου για να αποθαρρύνουμε τη χρήση ατμού – θέλουμε η έρευνά μας να ενημερώνει αυτές τις πολιτικές επειδή το άτμισμα αποτελεί απειλή για μαθητές γυμνασίου».

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ