23 Δεκεμβρίου 2025

Η Πολωνία «παγώνει» την τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος στα σημερινά επίπεδα

Η Πολωνία σχεδιάζει να παγώσει την τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος το 2023 στα σημερινά επίπεδα, για τα νοικοκυριά που θα καταναλώνουν λιγότερη ενέργεια.

Αυτό δήλωσε σήμερα ο ηγέτης του κυβερνώντος κόμματος «Νόμος και Δικαιοσύνη» (PiS).

Η κυβέρνηση βλέπει τη δημοτικότητά της να πέφτει όσο αυξάνεται το κόστος της ενέργειας, μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Ο πληθωρισμός έχει φτάσει σε υψηλό 20ετίας, αγγίζοντας το 16,1% σε ετήσια βάση τον Αύγουστο.

«Πήραμε μέτρα ώστε να διασφαλίσουμε ότι η ηλεκτρική ενέργεια για κάθε οικογένεια, για ένα νοικοκυριό που καταναλώνει έως 2.000 κιλοβάτ, θα έχει σταθερή τιμή, τη σημερινή», είπε ο Γιαροσλάβ Κατσίνσκι σε μια συνάντηση με ψηφοφόρους του κόμματος. «Αν κάποιος μειώσει την κατανάλωση σε σύγκριση με την περσινή χρονιά κατά τουλάχιστον 10% θα λάβει επιπρόσθετη έκπτωση», πρόσθεσε.

Ο Κατσίνσκι είπε ότι με το μέτρο αυτό η τιμή θα παραμείνει σταθερή για περίπου τα δύο τρίτα των νοικοκυριών. Περισσότερα μέτρα θα παρουσιαστούν εντός της εβδομάδας από τον πρωθυπουργό Ματέους Μοραβιέτσκι.

Η πολωνική κυβέρνηση έχει λάβει ήδη μέτρα, όπως φοροαπαλλαγές, επιδοτήσεις στα καύσιμα για τα νοικοκυριά και άλλα. Τον Αύγουστο, ο Μοραβιέτσκι είπε ότι οι εταιρείες ενέργειες θα πρέπει να απορροφήσουν ένα μέρος του κόστους μέσω χαμηλότερων αυξήσεων στους λογαριασμούς.


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ