Ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, θα προεδρεύσει της συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας που θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα, δύο ημέρες μετά την έκρηξη στη γέφυρα Κερτς, που προκάλεσε την κατάρρευση μέρους της γέφυρας που συνδέει την ουκρανική χερσόνησο της Κριμαίας με τη Ρωσία.
Μετά το σοβαρό πλήγμα στη -στρατηγικής σημασίας για το Κρεμλίνο- γέφυρα, η Μόσχα επιδόθηκε σε ένα «μπαράζ» πυραυλικών επιθέσεων κατά αμάχων στην, παράνομα κατά το Διεθνές Δίκαιο, προσαρτημάνενη Ζαπορίζια.
Η επίθεση στη γέφυρα του Κερτς, σύμβολο της ισχύος της Ρωσίας στην Κριμαία, προκάλεσε σοβαρές ζημιές σε μια σημαντική οδό ανεφοδιασμού για την παραπαίουσα πολεμική προσπάθεια του Κρεμλίνου στην Ουκρανία. Λίγες ώρες μετά την έκρηξη, ρωσικοί πύραυλοι βομβάρδισαν κατοικημένες περιοχές στη Ζαπορίζια, που ο Πούτιν ανακήρυξε διθυραμβικά ως μέρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας.
Η Υπηρεσία Εκτάκτων Αναγκών της Ουκρανίας και τα τοπικά ειδησεογραφικά πρακτορεία δημοσίευσαν βίντεο και φωτογραφίες των κατοίκων της Ζαπορίζια να εκκενώνουν φλεγόμενα κτήρια κατοικιών, κατά τη διάρκεια της νύχτας, αλλά και σωστικών συνεργείων που αναζητούσαν επιζώντες.
Ο μέχρι στιγμής απολογισμός κάνει λόγο για τουλάχιστον 13 νεκρούς και 60 τραυματίες, ανάμεσά τους 10 παιδιά.
«Αμείλικτα χτυπήματα σε ειρηνικούς ανθρώπους και πάλι. Σε κτήρια κατοικιών, στη μέση της νύχτας», δήλωσε ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών, Ντμίτρο Κουλέμπα, ζήτησε περισσότερη στρατιωτική βοήθεια από τη Δύση.
«Χρειαζόμαστε επειγόντως πιο σύγχρονα συστήματα αεράμυνας και πυραυλικής άμυνας για να σώσουμε αθώες ζωές. Καλώ τους εταίρους να επιταχύνουν τις παραδόσεις, έγραψε ο Κουλέμπα στο Twitter.
Η Ρωσία προσπαθεί να διατηρήσει τον έλεγχό της σε περιοχές της νότιας Ουκρανίας που κατέλαβε κατά την έναρξη του πολέμου, τον Φεβρουάριο. Το μπαράζ των ρωσικών βομβαρδισμών, ήταν το δεύτερο πλήγμα στη Ζαπορίζια μέσα σε διάστημα μιας εβδομάδας, μετά την πυραυλική επίθεση σε κτήριο κατοικιών την Πέμπτη που άφησε πίσω της 19 νεκρούς.
Το περιβάλλον Πούτιν πιέζει για αντίποινα
Η έκρηξη του Σαββάτου στη γέφυρα της Κριμαίας, η οποία -σύμφωνα με Ρώσους αξιωματούχους- προκλήθηκε από παγιδευμένο φορτηγό, πυροδότησε αντιδράσεις στο εσωτερικό της Ρωσίας και εκκλήσεις για βίαια αντίποινα κατά της Ουκρανίας από δημόσια πρόσωπα που υποστηρίζουν τον Βλαντίμιρ Πούτιν.
Η Ουκρανία δεν ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση, αν και αξιωματούχοι ανάρτησαν διάφορα σχόλια στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που χλεύαζαν τη Ρωσία.
Λίγες ώρες μετά την έκρηξη, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι ο αρχηγός της πολεμικής αεροπορίας, στρατηγός Σεργκέι Σουρoβίκιν, θα διοικεί πλέον όλα τα ρωσικά στρατεύματα στην Ουκρανία, στον απόηχο της κριτικής για την αναποτελεσματικότητα των ρωσικών δυνάμεων.
Ο Σεργκέι Μαρκόφ, πολιτικός που συνδέεται με το Κρεμλίνο και πρώην βουλευτής του κόμματος «Ενωμένη Ρωσία» του Πούτιν, πιστεύει ότι «η τρομοκρατική επίθεση» στη γέφυρα του Κερτς είναι απόδειξη ότι «οι ΗΠΑ και το καθεστώς των Ουκρανών πληρεξουσίων τους θα μετακινούν την κόκκινη γραμμή όλο και πιο μακριά».
Ο Κονσταντίν Ντολγκόφ, μέλος της άνω βουλής του ρωσικού κοινοβουλίου, χαρακτήρισε επίσης την έκρηξη «τρομοκρατική επίθεση» και «άλλη μια σκοτεινή εκδήλωση της τρομοκρατικής φύσης του καθεστώτος μαριονέτας του Κιέβου». Αναφερόμενος στον Ουκρανό πρόεδρο, ο Ντολγκόφ είπε:
«Οι τρομοκράτες πρέπει να αντιμετωπίζονται απερίφραστα!»
Το Ινστιτούτο για τη Μελέτη του Πολέμου που εδρεύει στην Ουάσινγκτον επισήμανε ότι ορισμένοι Ρώσοι εθνικιστές μπλόγκερ έχουν αρχίσει να ασκούν σπάνια κριτική στον Ρώσο πρόεδρο.
Οι εκκλήσεις αυξάνουν την πολιτική πίεση στον Πούτιν, ο οποίος δήλωσε ότι η Μόσχα θα χρησιμοποιήσει «όλα τα διαθέσιμα μέσα» για την προστασία της χώρας και του λαού της «εάν απειληθεί», κατά την υπογραφή προσάρτησης των τεσσάρων περιφερειών, Ντονέτσκ, Λουχάνσκ, Χερσώνα και Ζαπορίζια.
Αργά το μεσημέρι της Κυριακής, ο Βλαντιμίρ Πούτιν αποφάσισε να συγκαλέσει το Συμβούλιο Ασφαλείας της Ρωσίας, με τον εκπρόσωπό του Ντμίτρι Πεσκόφ να δηλώνει στο πρακτορείο TASS ότι «ο πρόεδρος θα έχει αύριο συνάντηση με τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας».