Greenpeace: Επιδείνωση του νέφους στην Κίνα λόγω κυβερνητικής χαλαρότητας


Το νέφος στη βόρεια Κίνα επιδεινώθηκε τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, σύμφωνα με την Greenpeace, καθώς η κυβέρνηση χαλαρώνει τον ρυθμό των ελέγχων της ποιότητας του αέρα σε μια εποχή που η οικονομία επιβραδύνεται.

Μελετώντας τα επίσημα δεδομένα σχετικά με τη ρύπανση, η περιβαλλοντική οργάνωση διαπίστωσε ότι τα μικροσκοπικά, αναπνεύσιμα σωματίδια που είναι γνωστά ως PM2,5 λόγω της διαμέτρου τους σε μικρόμετρα, ήταν 10% υψηλότερα στο Πεκίνο τους δύο τελευταίους μήνες σε σχέση με την ίδια περίοδο το 2017.

Οι αναλυτές διερεύνησαν αυτούς τους μήνες επειδή είναι ακριβώς πριν το χειμώνα, όταν είναι πιο πιθανό να ενεργοποιηθούν τα συστήματα θέρμανσης.

Το περασμένο έτος, η Κίνα σχεδίαζε να μειώσει τις εκπομπές των επιβλαβών PM2,5 κατά τουλάχιστον 15% σε ετήσια βάση σε 28 βόρειες κινέζικες πόλεις που έχουν υψηλή ρύπανση. Τα αρχικά αποτελέσματα έδειξαν ότι οι 25 από τις 28 πόλεις πλησίασαν τους στόχους τους. Ωστόσο, τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο του τρέχοντος έτους, τα PM2,5 στις ίδιες 28 πόλεις αυξήθηκαν κατά 4% σε ετήσια βάση, σύμφωνα με την Greenpeace.

Η Κίνα έχει δώσει την ελευθερία στις πόλεις να θέσουν τα δικά τους σχέδια μείωσης εκπομπών. Ωστόσο, τα στοιχεία δείχνουν ότι θα δυσκολευτούν να επιτύχουν αυτούς τους στόχους.

«Αυτός ο χειμώνας αποτελεί δοκιμασία για το αν η μετατόπιση των ευθυνών για τις περικοπές εκπομπών στις τοπικές κυβερνήσεις μπορεί να επιτύχει, και τι συμβαίνει τώρα που οι στόχοι κινδυνεύουν να χαθούν», δήλωσε η Λώρι Μιλιβίρτα, αναλυτής ενέργειας της Greenpeace.

Σε ομιλία που έγινε νωρίτερα φέτος, ο υπουργός Περιβάλλοντος της Κίνας, Λι Γκαντζί κάλεσε τους τοπικούς αξιωματούχους να μην αμελήσουν τον έλεγχο της ρύπανσης αυτόν τον χειμώνα. Ωστόσο, το υπουργείο προειδοποίησε ότι οι χαμηλές ταχύτητες ανέμου και οι σχετικά υψηλές χειμερινές θερμοκρασίες σε σχέση με το προηγούμενο έτος θα καταστήσουν δυσκολότερη τη διασπορά της ρύπανσης σε ορισμένες περιοχές.

Συνολικά 79 πόλεις στην περιοχή Πεκίνο-Τιαντζίν-Χεμπέι, την πλούσια σε άνθρακα πεδιάδα Φένγουεϊ και το δέλτα του ποταμού Γιανγκτσέ κοντά στη Σαγκάη, υπόκεινται σε επίσημους στόχους ελέγχου της ρύπανσης αυτόν το χειμώνα.

Τα επίσημα στοιχεία έδειξαν ότι τα μέσα επίπεδα των σωματιδίων στις 79 πόλεις διαμορφώθηκαν στα 69,8 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο αέρα το Νοέμβριο, σημειώνοντας άνοδο 14% από την αντίστοιχη περυσινή περίοδο. Το εθνικό όριο ποιότητας της ατμόσφαιρας της Κίνας βρίσκεται στα 35 μικρογραμμάρια, και το προτεινόμενο όριο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας είναι τα 10 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο.

Ενδεικτικά, 28 πόλεις της περιοχής Πεκίνου-Τιαντζίν-Χεμπέι σημείωσαν αύξηση εκπομπών ΡΜ2.5 κατά 47% φτάνοντας στα 90,8 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο αέρα.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ