Ψυχική ευεξία: Το να βρίσκεστε κοντά σε πουλιά συνδέεται με διαρκή οφέλη για την ψυχική υγεία


Νέα έρευνα από το King’s College του Λονδίνου διαπίστωσε ότι η θέαση ή η ακρόαση πουλιών σχετίζεται με βελτίωση της ψυχικής ευεξίας που μπορεί να διαρκέσει έως και οκτώ ώρες. Αυτή η βελτίωση ήταν επίσης εμφανής σε άτομα με διάγνωση κατάθλιψης – της πιο κοινής ψυχικής ασθένειας παγκοσμίως – υποδεικνύοντας τον πιθανό ρόλο της ορνιθοπανίδας στη βοήθεια αυτών με παθήσεις ψυχικής υγείας. H μελέτη χρησιμοποίησε την εφαρμογή smartphone Urban Mind για να συλλέξει αναφορές ψυχικής ευεξίας των ανθρώπων σε πραγματικό χρόνο μαζί με τις αναφορές τους για θέαση ή ακρόαση πουλιών.

Λεπτομέρειες για τη μελέτη

Ο επικεφαλής συγγραφέας Ryan Hammoud, Ερευνητικός Βοηθός στο Ινστιτούτο Ψυχιατρικής, Ψυχολογίας και Νευροεπιστήμης (IoPPN), στο King’s College του Λονδίνου, δήλωσε: «Υπάρχουν αυξανόμενες ενδείξεις για τα οφέλη για την ψυχική υγεία από το να βρίσκεσαι γύρω από τη φύση και πιστεύουμε διαισθητικά ότι η παρουσία του τραγουδιού των πουλιών και τα πουλιά θα μας βοηθούσαν να ανεβάσουμε τη διάθεσή μας. Ωστόσο, υπάρχει λίγη έρευνα που έχει πραγματικά διερευνήσει τον αντίκτυπο των πουλιών στην ψυχική υγεία σε πραγματικό χρόνο και σε πραγματικό περιβάλλον. Χρησιμοποιώντας την εφαρμογή Urban Mind, δείξαμε για πρώτη φορά τον άμεσο σύνδεσμο Ελπίζουμε ότι αυτά τα στοιχεία μπορούν να αποδείξουν τη σημασία της προστασίας και της παροχής περιβαλλόντων για την ενθάρρυνση των πτηνών, όχι μόνο για τη βιοποικιλότητα αλλά και για την ψυχική μας υγεία».

Η μελέτη πραγματοποιήθηκε μεταξύ Απριλίου 2018 και Οκτωβρίου 2021, με 1.292 συμμετέχοντες να ολοκλήρωσαν 26.856 αξιολογήσεις χρησιμοποιώντας την εφαρμογή Urban Mind, που αναπτύχθηκε από το King’s College του Λονδίνου, τους αρχιτέκτονες τοπίου J&L Gibbons και το ίδρυμα τεχνών Nomad Projects. Οι συμμετέχοντες προσλήφθηκαν σε όλο τον κόσμο, με την πλειοψηφία να έχει έδρα στο Ηνωμένο Βασίλειο, την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής.

Η εφαρμογή ρωτούσε τους συμμετέχοντες τρεις φορές την ημέρα εάν μπορούσαν να δουν ή να ακούσουν πουλιά, ακολουθούμενες από ερωτήσεις σχετικά με την ψυχική ευεξία για να μπορέσουν οι ερευνητές να δημιουργήσουν μια σχέση μεταξύ των δύο και να εκτιμήσουν πόσο καιρό αυτή η συσχέτιση διήρκεσε. Η μελέτη συνέλεξε επίσης πληροφορίες σχετικά με υπάρχουσες διαγνώσεις παθήσεων ψυχικής υγείας και διαπίστωσε ότι η ακρόαση ή η θέαση της ζωής των πτηνών συσχετίστηκε με βελτιώσεις στην ψυχική ευεξία τόσο σε υγιείς ανθρώπους όσο και σε άτομα με κατάθλιψη. Οι ερευνητές έδειξαν ότι οι σχέσεις μεταξύ των πτηνών και της ψυχικής ευεξίας δεν εξηγούνταν από συνυπάρχοντες περιβαλλοντικούς παράγοντες όπως η παρουσία δέντρων, φυτών ή υδάτινων οδών.

Ο ανώτερος συγγραφέας, Andrea Mechelli, Καθηγητής Πρώιμης Παρέμβασης στην Ψυχική Υγεία στο IoPPN, King’s College του Λονδίνου δήλωσε: «Ο όρος υπηρεσίες οικοσυστήματος χρησιμοποιείται συχνά για να περιγράψει τα οφέλη ορισμένων πτυχών του φυσικού περιβάλλοντος στη σωματική και ψυχική μας υγεία. μπορεί να είναι δύσκολο να αποδειχθούν επιστημονικά αυτά τα οφέλη. Η μελέτη μας παρέχει μια τεκμηριωμένη βάση για τη δημιουργία και την υποστήριξη χώρων βιοποικιλότητας που φιλοξενούν την ορνιθοπανίδα, καθώς αυτό συνδέεται στενά με την ψυχική μας υγεία. Επιπλέον, τα ευρήματα υποστηρίζουν την εφαρμογή μέτρων για την αύξηση των ευκαιριών για τους ανθρώπους να συναντήσετε την ορνιθοπανίδα, ιδιαίτερα για όσους ζουν με ψυχικές παθήσεις όπως η κατάθλιψη».

Ο ερευνητικός συνεργάτης και αρχιτέκτονας τοπίου Jo Gibbons, της J & L Gibbons είπε: «Ποιος δεν έχει συντονιστεί στη μελωδική πολυπλοκότητα της χορωδίας της αυγής νωρίς ένα ανοιξιάτικο πρωινό; Μια πολυαισθητηριακή εμπειρία που φαίνεται να εμπλουτίζει την καθημερινή ζωή, ανεξάρτητα από τη διάθεσή μας ή πού βρίσκεται. Αυτή η συναρπαστική έρευνα στηρίζει πόσο πολύ η θέα και ο ήχος του τραγουδιού των πουλιών ανεβάζουν τα πνεύματα. Αποτυπώνει ενδιαφέρουσες ενδείξεις ότι ένα περιβάλλον βιοποικιλότητας είναι επανορθωτικό όσον αφορά την ψυχική ευεξία».

 

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ