21 Δεκεμβρίου 2025

Jackfruit: Οφέλη από την προσθήκη του στη διατροφή ασθενών με διαβήτη

Jackfruit: Το άγουρο, πράσινο αλεύρι από jackfruit γίνεται δημοφιλές στους λάτρεις της υγείας για τις δυνάμεις του που μειώνουν το σάκχαρο στο αίμα

Σε μια πρόσφατη μελέτη, ανακαλύφθηκε ότι η ενσωμάτωση αλεύρου πράσινου jackfruit στη διατροφή των ασθενών με διαβήτη έδωσε θετικά αποτελέσματα, όπως η βελτίωση της κατάστασης του λιπώδους ήπατος και η μείωση της HbA1c μεταξύ των ασθενών.

Λαμβάνοντας υπόψη το ίδιο, πολλοί επαγγελματίες υγείας συμβουλεύουν τους ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη να ενσωματώσουν αλεύρι πράσινου jackfruit στη διατροφή τους.

Η προσθήκη μόνο 30 γραμμαρίων αλεύρου πράσινου jackfruit ή άττα σε κάθε γεύμα μειώνει σημαντικά τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα.

Η τακτική κατανάλωση αλευριού πράσινου jackfruit, όπως συνιστάται από γιατρό, μπορεί να οδηγήσει σε ορατά οφέλη σε πολλές μεταβολικές παραμέτρους, μια από τις οποίες είναι και η γλυκαιμική μεταβλητότητα.

Μερικοί ασθενείς έχουν δείξει ακόμη βελτίωση στη μη αλκοολική λιπώδη νόσο του ήπατος (NAFLD) όταν κατανάλωναν σταθερά τη συνιστώμενη ποσότητα αλεύρου πράσινου τζακφρουτ.

Με τη χαμηλή πυκνότητά του, 30 g αλεύρι πράσινου jackfruit μπορούν να αντικαταστήσουν 50 g αλεύρι σίτου, ρυζιού ή κεχρί. Επιπλέον, ακόμη και με μικρότερο όγκο, 30 g αλεύρι πράσινου jackfruit περιέχει περισσότερες διαλυτές φυτικές ίνες από 50 g αλεύρι σίτου, ρυζιού ή κεχρί.

Είναι καλό για απώλεια βάρους;

Ναι, όταν καταναλώνεται στις σωστές ποσότητες, το πράσινο jackfruit μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια βάρους.

Είναι το πράσινο jackfruit καλή πηγή πρωτεΐνης;

Όχι, δεν πρέπει να θεωρείται ως ιδανική πηγή πρωτεΐνης, επειδή μια μερίδα jackfruit σερβίρει απλώς 2,84 γραμμάρια πρωτεΐνης.

Αντιοξειδωτική δράση

Το Jackfruit είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά, τα οποία είναι υπεύθυνα για τα περισσότερα οφέλη για την υγεία του.

Βιταμίνη Α

Τα καροτενοειδή, οι χρωστικές που δίνουν στον καρπό το κίτρινο χρώμα, έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη Α. Καθώς ωριμάζει ο καρπός αυξάνονται και τα επίπεδα καροτενοειδών. Όπως όλα τα αντιοξειδωτικά, τα καροτενοειδή προστατεύουν τα κύτταρα από βλάβες και βοηθούν τον οργανισμό να λειτουργεί σωστά.

Βιταμίνη C

Περιέχει ικανοποιητική ποσότητα Βιταμίνης C, η οποία επίσης έχει αντιοξειδωτική δράση, βοηθάει στην θωράκιση του ανοσοποιητικού, στην παραγωγή του κολλαγόνου, στην διευκόλυνσή απορρόφησης του σιδήρου και σε άλλες λειτουργίες του οργανισμού.

Φυτικές Ίνες

Ένα επιπλέον διατροφικό γνώρισμα του Jackfruit, είναι η ικανοποιητική ποσότητα σε φυτικές ίνες που παρέχει. Οι φυτικές είναι, όπως είναι γνωστό βοηθούν στην καλή λειτουργία του εντέρου, βοηθάνε στον έλεγχο των επιπέδων γλυκόζης και έχουν καρδιοπροστατευτική δράση.

Φυτοθρεπτικά Συστατικά

Ο καρπός του Jackfruit περιέχει φυτοθρεπτικά και συγκεκριμένα λιγνάνες, ισοφλαβόνες και σαπωνίνες που έχουν ευεργετικά αποτελέσματα για την υγεία. Αυτά τα φυτοθρεπτικά συστατικά έχουν αντικαρκινικές, αντιυπερτασικές, και αντιγηραντικές ιδιότητες. Τα φυτοθρεπτικά συστατικά που βρίσκονται στο καρπό, μπορούν, να αποτρέψουν τη δημιουργία καρκινικών κυττάρων στο σώμα, να μειώσουν την αρτηριακή πίεση, να καταπολεμήσουν τα έλκη του στομάχου και να επιβραδύνουν τον εκφυλισμό των κυττάρων.

Νιασίνη-Βιταμίνη Β3

Επίσης, περιέχει νιασίνη που είναι γνωστή ως βιταμίνη Β3 και απαραίτητη για τον ενεργειακό μεταβολισμό, τη νευρική λειτουργία και τη σύνθεση ορισμένων ορμονών. Ακόμη μία βιταμίνη που παρέχει είναι η βιταμίνη Α, η οποία εξασφαλίζει την καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού, διατηρεί την καλή υγεία του δέρματος, προστατεύει από το οξειδωτικό στρες και βοηθάει στην όραση. 

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ