Ο Αλέξης Τσίπρας παραχώρησε συνέντευξη στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Mega και στους δημοσιογράφους Ράνια Τζίμα και Γιάννη Πρετεντέρη. Και εκεί, έδωσε το στίγμα για το πως θα κινηθεί το επόμενο διάστημα, αναφορικά με την υπόθεση των Τεμπών.
Στο κάδρο των διαχρονικών ευθυνών για την κατάσταση που επικρατεί στο δημόσιο, γενικά, και στον ΟΣΕ, συγκεκριμένα, τοποθέτησε ο Αλέξης Τσίπρας, τον Κυριάκο Μητσοτάκη, αντιστρέφοντας την ως τώρα κυβερνητική γραμμή άμυνας για την τραγωδία των Τεμπών.
Παράλληλα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έριξε ευθείες βολές κατά του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ισίδωρου Ντογιάκου, αφήνοντας «ανοιχτό παράθυρο» για τη σύσταση Εξεταστικής ή Προανακριτικής επιτροπής, σε περίπτωση που η έρευνα της Δικαιοσύνης αναδείξει ευθύνες πολιτικών προσώπων για το πολύνεκρο δυστύχημα.
Επί δεκαέξι ολόκληρες ημέρες, ο Αλέξης Τσίπρας απέφευγε τις δημόσιες παρεμβάσεις. Και ο λόγος ήταν το ότι δεν ήθελε να στήσει κάποιον πολιτικό καβγά, τη στιγμή που οι οικογένειες των θυμάτων δεν είχαν καλά, καλά κηδέψει τους δικούς τους ανθρώπους.
Όλα αυτά μέχρι χθες το βράδυ, καθώς παραχώρησε συνέντευξη στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Mega και στους δημοσιογράφους Ράνια Τζίμα και Γιάννη Πρετεντέρη. Και εκεί, έδωσε το στίγμα για το πως θα κινηθεί το επόμενο διάστημα, αναφορικά με την υπόθεση των Τεμπών.
Στο «κάδρο» ο Μητσοτάκης
Το πολιτικό, όμως, ζήτημα είναι ότι τοποθέτησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο «κάδρο» των ευθυνών. Τόσο μέσω της επίθεσης που εξαπέλυσε στην κυβέρνηση του για τη μη ολοκλήρωση του έργου, όσο και με την υπενθύμιση ότι το κράτος που δήθεν θέλει ο πρωθυπουργός να «γκρεμίσει», είναι δημιούργημα του κόμμα του -και του ΠΑΣΟΚ, προφανώς- βάζοντας στο τραπέζι το ζήτημα του νεποτισμού που κυριαρχεί στην πολιτική ζωή του τόπου.
Μόνο τυχαίες δεν ήταν οι αναφορές στις αθρόες προσλήψεις που έκανε η κυβέρνηση του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, στο δημόσιο. Ούτε φυσικά και τα όσα είπε για την επιλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη να προσλαμβάνει διαρκώς αστυνομικούς, την ώρα που η χώρα δεν έχει γιατρούς, δασκάλους και σταθμάρχες.
Επίθεση σε Ντογιάκο
Ένα σημείο των λεγομένων του Αλέξη Τσίπρα, που σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητο, είναι η επίθεση που εξαπέλυσε σε βάρος του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ισίδωρου Ντογιάκου.
Δήλωσε ότι στη θέση του θα είχε παραιτηθεί, καθώς ελέγχει έναν υπουργό που είχε στο γραφείο του ως μετακλητό υπάλληλο, τον γιο του ανώτατου δικαστικού, αφήνοντας να εννοηθεί ότι, προφανώς, υπάρχει σύγκρουση συμφερόντων.
Παρά ταύτα, σημείωσε ότι έχει πλήρη εμπιστοσύνη στη Δικαιοσύνη και ότι θα κάνει ότι χρειαστεί για να λάμψει η αλήθεια και να αποδοθούν οι ευθύνες, όπου και σε όποιον πρέπει.
Και στο βάθος εξεταστική
Από εκεί και πέρα και ανάλογα με το τι θα δείξει η δικαστική έρευνα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δεν απέκλεισε την πιθανότητα η επόμενη Βουλή, να χρειαστεί να δημιουργήσει Εξεταστική ή ακόμα και Προανακριτική επιτροπή – εφόσον προκύψουν ευθύνες για πολιτικά πρόσωπα.
Η διατύπωση του ήταν πολύ προσεκτική και κινήθηκε εντελώς θεσμικά, ωστόσο ξεκαθάρισε ότι δεν θα υπάρξει «κουκούλωμα» της υπόθεσης και ότι ο νόμος περί ευθύνης υπουργών, θα εφαρμοστεί.
Υπεράσπιση του κυβερνητικού έργου
Παράλληλα, θα πρέπει να αναφερθεί πως ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ανέλαβε το κομμάτι των ευθυνών που αντιστοιχεί στην κυβέρνηση του για τη μη ολοκλήρωση της σύμβασης για το σύστημα ασφαλείας στα τρένα.
Ωστόσο, σημείωσε ότι μέσα σε ακραίες μνημονιακές συνθήκες και παρά το γεγονός ότι η σύμβαση που είχε υπογραφεί το 2014 ήταν εντελώς προβληματική, η κυβέρνηση του κατάφερε να ολοκληρώσει το 72% του έργου, καταφέρνοντας να πετύχει και πολλές αλλαγές υπέρ του δημοσίου.
Αντίθετα, κατηγόρησε την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη ότι όχι μόνο απέτυχε να ολοκληρώσει το έργο, αλλά έκανε και ένα «δωράκι» προς τους Ιταλούς της Hellenic Train, ύψους 700 εκατομμυρίων.