Από one night stand σε σχέση; Κι όμως γίνεται


Μια εκκολαπτόμενη σχέση ή ένα one night stand; Η διαφορά μπορεί να μην είναι ξεκάθαρη, ωστόσο φαίνεται ότι το σεξ βοηθά να ξεκινήσουν ρομαντικές σχέσεις, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Σενάριο βγαλμένο από τη ζωή. Ζευγάρι γνωρίζεται σε ένα μπαρ, κάνει one night stand και μετά κάνει σχέση…

Ομάδα ψυχολόγων από το διεπιστημονικό κέντρο Herzliya με έδρα το Ισραήλ και το Τμήμα Κλινικών και Κοινωνικών Επιστημών της Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου του Ρότσεστερ συμπέραναν ότι η σεξουαλική επιθυμία μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο, όχι μόνο στην έλξη μεταξύ των πιθανών συντρόφων, αλλά και στην καλλιέργεια μιας συναισθηματικής σχέσης μεταξύ τους.

“Το σεξ μπορεί να θέσει τις βάσεις για την εμβάθυνση της συναισθηματικής σχέσης μεταξύ δυο ξένων”, τόνισε η επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Gurit Birnbaum, κοινωνική ψυχολόγος και αναπληρώτρια καθηγήτρια ψυχολογίας στο IDC Herzliya.

“Αυτό ισχύει τόσο για τους άνδρες όσο και για τις γυναίκες. Το σεξ ενθαρρύνει τους ανθρώπους να συνδεθούν, ανεξάρτητα από το φύλο”.

Η μελέτη περιορίστηκε στις ετεροφυλοφιλικές σχέσεις. Σύμφωνα με την Dr Birnbaum, μερικοί πιστεύουν ότι οι άντρες είναι πιο πιθανό από τις γυναίκες να ξεκινήσουν σχέσεις, όταν ερεθιστούν σεξουαλικά. Αλλά όταν κάποιος επικεντρώνεται σε πιο λεπτές στρατηγικές για την έναρξη μιας σχέσης, όπως η παροχή βοήθειας, αυτό το μοτίβο δεν ισχύει.

Στην πραγματικότητα, τόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες προσπαθούν να συνδεθούν με πιθανούς συντρόφους, όταν διεγερθούν σεξουαλικά.

Σε τέσσερις αλληλένδετες μελέτες, οι συμμετέχοντες γνώρισαν άτομα του αντίθετου φύλου, σε μια συνάντηση πρόσωπο με πρόσωπο. Οι ερευνητές απέδειξαν ότι η σεξουαλική επιθυμία προκαλεί συμπεριφορές, που μπορούν να προωθήσουν συναισθηματικούς δεσμούς κατά τη διάρκεια αυτών των συναντήσεων.

“Αν και οι σεξουαλικές παρορμήσεις και οι συναισθηματικές προσκολλήσεις είναι ξεχωριστά συναισθήματα, οι εξελικτικές και κοινωνικές διαδικασίες πιθανόν να έχουν κάνει τους ανθρώπους ιδιαίτερα επιρρεπείς στο να συνδεθούν ρομαντικά με τα άτομα, από τα οποία έλκονται σεξουαλικά”, εξήγησε ο έτερος συγγραφέας της μελέτης Harry Reis, καθηγητής ψυχολογίας τεχνών, επιστημών & μηχανικών στο Πανεπιστήμιο του Ρότσεστερ.

Πώς μπορεί να εξηγηθεί ο ρόλος του σεξ στην προώθηση των ρομαντικών σχέσεων;
Η ανθρώπινη σεξουαλική συμπεριφορά εξελίχθηκε για να διασφαλίσει την αναπαραγωγή, όπως εξηγούν οι επιστήμονες. Ως εκ τούτου, το φύλο και η απόκτηση παιδιών δεν εξαρτώνται από τη διαμόρφωση δεσμών μεταξύ των συντρόφων.

Ωστόσο, η φυσική αδυναμία των μικρών παιδιών προωθούσε την ανάπτυξη μηχανισμών, που διατηρούσαν το ζευγάρι δεσμευμένο, ώστε να φροντίζει από κοινού τους απογόνους του. “Σε όλη την ιστορία του ανθρώπου, ο δεσμός των γονιών αυξάνει σημαντικά τις πιθανότητες επιβίωσης των παιδιών”, όπως είπαν οι ερευνητές.

Προηγούμενη νευροαπεικονιστική έρευνα έδειξε ότι παρόμοιες περιοχές του εγκεφάλου ενεργοποιούνται, όταν ένα άτομο αισθάνεται είτε σεξουαλική επιθυμία, είτε ρομαντική αγάπη. Οι ερευνητές υποθέτουν ότι αυτό το μοτίβο υποδεικνύει ένα νευρολογικό μονοπάτι, που προκαλεί την σεξουαλική ενεργοποίηση – τις νευρικές διεργασίες που αποτελούν τη βάση μιας σεξουαλικής αντίδρασης – για να επηρεάσει την συναισθηματική σύνδεση.

Καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι η σεξουαλική επιθυμία μεταξύ δύο προηγουμένως άγνωστων ανθρώπων μπορεί να διευκολύνει συμπεριφορές, που καλλιεργούν την προσωπική εγγύτητα και τη σύνδεση.

Τα ευρήματα δημοσιεύθηκαν στην επιστημονική έκδοση Journal of Social and Personal Relationships.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ