6 Δεκεμβρίου 2025

Στο Ισραήλ την Τετάρτη ο Μπάιντεν -Φόβοι για γενικότερη ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή


Ισραήλ: Στενεύουν τα περιθώρια για διπλωματική λύση στην κρίση που σοβεί εδώ και 10 μέρες στη Λωρίδα της Γάζας με τους Ισραηλινούς να συνεχίζουν τους βομαρδισμούς, πιστοί στο δόγμα Νετανιάχου ότι η Χαμάς θα πρέπει να ξεριζωθεί και τους μαχητές της ένοπλης ομάδας να επιχειρούν πλήγματα με ρουκέτες σε αστικά κέντρα του Ισραήλ όπως το Τελ Αβίβ.

Οι IDF ανακοίνωσαν το πρωί της Τρίτης ότι τις τελευταίες 24 ώρες εξαπέλυσαν επιθέσεις εναντίον περισσότερων από 200 τρομοκρατικών στόχων που ανήκουν στη Χαμάς και την Ισλαμική Τζιχάντ.

Στους 71 ανήλθε ο αριθμός των νεκρών από τις νυχτερινές αεροπορικές επιδρομές που πραγματοποίησε το Ισραήλ στη νότια Λωρίδα της Γάζας, σύμφωνα με το Al Jazeera Arabic. Πολλοί από αυτούς που σκοτώθηκαν ήταν γυναίκες και παιδιά.

Το Ισραήλ επιχειρεί να πείσει για την ορθότητα των αποφάσεών του τη διεθνή κοινότητα και κυρίως τη Δύση η οποία ωστόσο ανησυχεί αφενός για την ανθρωπιστική κρίση που εκτυλίσσεται στην περιοχή αλλά αφετέρου και για τον κίνδυνο γενικότερης ανάφλεξης στη Μέση Ανατολή.

Στο Ισραήλ αύριο ο Μπάιντεν – Διπλωματικός πυρετός για να αποτραπεί η ανάφλεξη στη Μ. Ανατολή

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν αναμένεται να επισκεφθεί το Ισραήλ αύριο Τετάρτη για συνομιλίες με τον ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου και για να διατρανώσει πως το Ισραήλ έχει το δικαίωμα να αμυνθεί, ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησής του, ο Άντονι Μπλίνκεν.

Ο κ. Μπάιντεν έχει σκοπό να εκφράσει εκ νέου την αλληλεγγύη της κυβέρνησης των ΗΠΑ στο Ισραήλ, την ώρα που ο ισραηλινός στρατός συνεχίζει τις προετοιμασίες του για να προχωρήσει σε ευρείας κλίμακας χερσαία επιχείρηση στη Λωρίδα της Γάζας εναντίον του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος Χαμάς, ανέφερε ο κ. Μπλίνκεν έπειτα από μακροσκελείς συνομιλίες με τον κ. Νετανιάχου.

Ο Μπάιντεν, θα πάει επίσης στο Αμάν, στην πρωτεύουσα της Ιορδανίας, όπου θα έχει συναντήσεις με τον βασιλιά Αμπντάλα Β΄, τον Αιγύπτιο πρόεδρο Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι και τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς, ανακοίνωσε χθες Δευτέρα η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, η Καρίν Ζαν-Πιερ.

Σύμφωνα με τον Τζον Κέρμπι, εκπρόσωπο του συμβουλίου εθνικής ασφαλείας της αμερικανικής προεδρίας, ο κ. Μπάιντεν στις συνομιλίες που θα έχει θα «επαναλάβει την πεποίθησή μας ότι η Χαμάς δεν αντιπροσωπεύει τη μεγάλη πλειοψηφία του παλαιστινιακού λαού, που είναι επίσης θύμα» του πολέμου.

Στο μεταξύ ο Αμερικανός πρόεδρος συζήτησε με τον πρωθυπουργό του Ιράκ Μοχάμεντ Σία αλ Σουντάνι και με τον πρόεδρο της Αιγύπτου Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι σχετικά με τον πόλεμο του Ισραήλ και της Χαμάς, ανέφερε ο Λευκός Οίκος σε χωριστά δελτία Τύπου που έδωσε στη δημοσιότητα για τις συνδιαλέξεις αυτές.

Ο κ. Μπάιντεν συζήτησε με τον κ. Σουντάνι τις προσπάθειες να αποτραπεί «η εξάπλωση της σύρραξης», αναφέρει δελτίο Τύπου της αμερικανικής προεδρίας.

Ενώ στη συνομιλία του με τον κ. Σίσι αναφέρθηκε στην ανάγκη να «προφυλαχθεί η σταθερότητα στη Μέση Ανατολή ευρύτερα», σημειώνεται σε δεύτερο δελτίο Τύπου.

Και στις δύο συνδιαλέξεις, πάντα κατά τις ανακοινώσεις της αμερικανικής προεδρίας, συζητήθηκε η ανάγκη να αντιμετωπιστεί η «επιδεινούμενη ανθρωπιστική κρίση» στη Λωρίδα της Γάζας.

ΗΠΑ και Ισραήλ καταρτίζουν σχέδιο για τη χορήγηση ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας

Οι ΗΠΑ και το Ισραήλ θα συνεργαστούν για την κατάρτιση σχεδίου προκειμένου να επιτραπεί διεθνής ανθρωπιστική βοήθεια να εισέλθει στη Λωρίδα της Γάζας, ανακοίνωσε σήμερα ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν.

«Κατόπιν αιτήματός μας, οι ΗΠΑ και το Ισραήλ (…) θα καταρτίσουν σχέδιο που θα επιτρέψει η ανθρωπιστική βοήθεια δωρητριών χωρών και πολυμερών οργανισμών να φθάσει στους άμαχους της (Λωρίδας της) Γάζας», δήλωσε ο κ. Μπλίνκεν έπειτα από μαραθώνιες –σχεδόν εννιάωρες– συνομιλίες με τον ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου, την πέμπτη ημέρα ασταμάτητων διπλωματικών επαφών στην περιοχή.

Σύμφωνα με τον κ. Μπλίνκεν είπε πως η αμερικανική και η ισραηλινή κυβέρνηση μοιράζονται την ανησυχία πως η Χαμάς θα προχωρήσει στην κατάσχεση ή την καταστροφή της βοήθειας που θα μπει στον θύλακα ή θα εμποδίσει τη διανομή της σε αυτούς που τη χρειάζονται.

«Αν η Χαμάς εμποδίσει με οποιονδήποτε τρόπο την ανθρωπιστική βοήθεια να φθάσει σε αμάχους, συμπεριλαμβανομένης της κατάσχεσής της, θα είμαστε οι πρώτοι που θα το καταδικάσουμε» και «θα εργαστούμε για να αποτρέψουμε το ενδεχόμενο να επαναληφθεί» κάτι τέτοιο, είπε ο κ. Μπλίνκεν.

Η Ουάσιγκτον έχει αναπτύξει αεροπλανοφόρο με τη δύναμη κρούσης του στην ανατολική Μεσόγειο και στέλνει ακόμα ένα. Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας τόνισε πως η ανάπτυξη αμερικανικών δυνάμεων σκοπός είναι να έχει αποτρεπτικό ρόλο, όχι να αποτελέσει πρόκληση.

Σύμφωνα με Αμερικανό αξιωματούχο, ο οποίος μίλησε υπό τον όρο να μην κατονομαστεί, ακόμη ένα αμερικανικό πλοίο, το USS Bataan, κατευθύνεται προς το Ισραήλ μεταφέροντας μονάδα των πεζοναυτών και συνολικά 2.000 μέλη του αμερικανικού στρατιωτικού προσωπικού. Δεν του ανατέθηκε συγκεκριμένη αποστολή, αλλά μπορεί να διαδραματίσει ρόλο αν αποφασιστεί εκκένωση. Εξάλλου, οι ΗΠΑ έθεσαν σε επιφυλακή άλλους περίπου 2.000 στρατιωτικούς, ώστε να είναι έτοιμοι να αναπτυχθούν μέσα σε 24 ώρες –αντί για 96, ως είθισται– στην περιοχή σε περίπτωση ανάγκης.

Το Ιράν απειλεί το Ισραήλ ότι επίκειται άμεσα «προληπτική» ενέργεια του «άξονα της αντίστασης»

Το Ιράν προειδοποίησε χθες Δευτέρα ότι είναι πιθανή «προληπτική ενέργεια» εναντίον του Ισραήλ «τις προσεχείς ώρες», τη στιγμή που ο ισραηλινός στρατός συνεχίζει τις προετοιμασίες για να εξαπολύσει ευρείας κλίμακας χερσαία επιχείρηση στη Λωρίδα της Γάζας.

Η Τεχεράνη έχει προειδοποιήσει επανειλημμένα πως χερσαία εισβολή στη Λωρίδα της Γάζας θα πυροδοτούσε ανταπόδοση σε άλλα μέτωπα, εγείροντας ανησυχίες για περιφερειακή ανάφλεξη.

Υπάρχει «πιθανότητα προληπτικής ενέργειας του άξονα της αντίστασης» που αναμένεται να εκτυλιχτεί «τις προσεχείς ώρες», δήλωσε ο ιρανός υπουργός Εξωτερικών, ο Χουσέιν Αμιραμπντολαχιάν, στην κρατική τηλεόραση. Αναφερόταν στη συνάντηση που είχε με τον ηγέτη του σιιτικού κινήματος Χεζμπολάχ του Λιβάνου, τον Χασάν Νασράλα, το Σάββατο.

Χθες Δευτέρα, ο κ. Αμιραμπντολαχιάν διεμήνυσε πως ο «άξονας της αντίστασης» –ο ανεπίσημος όρος παραπέμπει σε κράτη και οργανώσεις που διάκεινται εχθρικά έναντι του Ισραήλ και της Δύσης– δεν θα επιτρέψει στο εβραϊκό κράτος «να κάνει αυτό που θέλει στη Γάζα».

Επίσης χθες, ο Ιρανός πρόεδρος Εμπραχίμ Ραϊσί προειδοποίησε πως ο χρόνος είναι μετρημένος για να επιτευχθεί πολιτική λύση και προειδοποίησε εναντίον της εξάπλωσης του πολέμου Ισραήλ/Χαμάς και σε άλλα μέτωπα.

Οι συγκρούσεις έχουν πολλαπλασιαστεί τις τελευταίες ημέρες στα σύνορα Ισραήλ-Λιβάνου ανάμεσα στην Χεζμπολάχ και στον ισραηλινό στρατό. Ο απολογισμός των θυμάτων στη λιβανέζικη πλευρά ανέρχεται σε δέκα νεκρούς, ανάμεσα στους οποίους ήταν μαχητές, όμως επίσης εικονολήπτης του πρακτορείου ειδήσεων Ρόιτερς και δυο άμαχοι. Στην ισραηλινή πλευρά, έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον δυο άνθρωποι.

Το Ισραήλ κήρυξε τον πόλεμο στη Χαμάς, παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα στην εξουσία στη Λωρίδα της Γάζας, αφού ο στρατιωτικός του βραχίονας προχώρησε την 7η Οκτωβρίου σε αιφνιδιαστική άνευ προηγουμένου επίθεση στο ισραηλινό έδαφος με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους πάνω από 1.400 άνθρωποι, κυρίως άμαχοι, σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό.

Το Ισραήλ ανταπέδωσε με ασταμάτητο σφυροκόπημα της Λωρίδας της Γάζας, κυρίως από αέρος, με τον απολογισμό των θυμάτων να έχει φθάσει πλέον τους 2.750 νεκρούς, στην πλειονότητά τους αμάχους, σύμφωνα με τις τοπικές Αρχές, ενώ προετοιμάζεται χερσαία εισβολή στον θύλακα.

Η ηγεσία της Ισλαμικής Δημοκρατίας επιδοκίμασε την επίθεση της Χαμάς, ξεκαθαρίζοντας πάντως ότι δεν είχε καμιά εμπλοκή σε αυτήν.

Το Ισραήλ πλήττει θέσεις της Χεζμπολάχ στον Λίβανο

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε πως έπληξε τη νύχτα της Δευτέρας προς Τρίτη «τρομοκρατικούς» στόχους, αναφερόμενος σε θέσεις του σιιτικού κινήματος Χεζμπολάχ στον Λίβανο.

«Ο ισραηλινός στρατός πλήττει στρατιωτικούς στόχους της τρομοκρατικής οργάνωσης Χεζμπολάχ στο έδαφος του Λιβάνου», ανακοίνωσαν οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις.

Από το ξέσπασμα του πολέμου Ισραήλ/Χαμάς με έναυσμα την επίθεση του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος την 7η Οκτωβρίου, συγκρούσεις στα σύνορα του Ισραήλ με τον Λίβανο έχουν στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον δέκα ανθρώπους, ανάμεσα στους οποίους ήταν μαχητές, όμως επίσης εικονολήπτης του πρακτορείου ειδήσεων Ρόιτερς και δυο άμαχοι. Στην ισραηλινή πλευρά, έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον δυο άνθρωποι.

Η διεθνής κοινότητα εκφράζει ολοένα εντονότερα ανησυχία πως θα ξεσπάσει πόλεμος ανάμεσα στη Χεζμπολάχ του Λιβάνου, οργάνωση προσκείμενη στο Ιράν, σύμμαχο της Χαμάς, και τον ισραηλινό στρατό.

Το Ισραήλ έχει αρχίσει να απομακρύνει εσπευσμένα τους κατοίκους 28 κοινοτήτων στο βόρειο τμήμα της χώρας εξαιτίας των συγκρούσεων στα σύνορα με τον Λίβανο.

Η Χαμάς «δεν φοβάται» τη χερσαία επίθεση του Ισραήλ

Η Χαμάς διαβεβαίωσε χθες Δευτέρα πως «δεν φοβάται» τη χερσαία επίθεση του Ισραήλ, το οποίο έχει συγκεντρώσει στρατεύματα κατά μήκος της Λωρίδας της Γάζας, του παραθαλάσσιου θύλακα υπό τον έλεγχο του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος, το οποίο η ισραηλινή πολιτική και στρατιωτική ηγεσία εννοεί να εξαλείψει εντελώς.

«Η απειλή (των δυνάμεων) της κατοχής (σ.σ. του Ισραήλ) ότι θα εξαπολύσει χερσαία επίθεση εναντίον του λαού μας δεν μας φοβίζει κι είμαστε έτοιμοι», ανέφερε ο εκπρόσωπος του στρατιωτικού βραχίονα της Χαμάς, ο Αμπού Ουμπέιντα, σε ηχογραφημένο μήνυμά του.

Η Χαμάς και το Ισραήλ βρίσκονται σε πόλεμο μετά την άνευ προηγουμένου επίθεση μαχητών του κινήματος στο ισραηλινό έδαφος την 7η Οκτωβρίου. Πάνω από 1.400 άνθρωποι σκοτώθηκαν στην ισραηλινή επικράτεια έκτοτε, σύμφωνα με τους πιο πρόσφατους αριθμούς που δόθηκαν στη δημοσιότητα από τις ισραηλινές αρχές, που εκτίμησαν εξάλλου χθες το πρωί ότι οι όμηροι στα χέρια της Χαμάς είναι 199.

Ο Ντανιέλ Χαγκαρί, εκπρόσωπος του Τσαχάλ, του ισραηλινού στρατού, τόνισε πως «οι προσπάθειες όσον αφορά τους ομήρους είναι εθνική προτεραιότητα», καθώς οι οικογένειές τους δεν έχουν κανένα νέο.

Ο Αμπού Ουμπέιντα από την πλευρά του ανέφερε χθες πως ο αριθμός των ομήρων στη Λωρίδα της Γάζας είναι «200 ως 250», διευκρινίζοντας πως οι 200 βρίσκονται στα χέρια των Ταξιαρχιών Εζεντίν αλ Κάσαμ, του στρατιωτικού βραχίονα της Χαμάς, και οι υπόλοιποι στα χέρια άλλων «παρατάξεων της αντίστασης».

«Θα απελευθερώσουμε τους ξένους κρατούμενους εάν το επιτρέπουν οι συνθήκες», πρόσθεσε, χωρίς άλλες διευκρινίσεις.

Επανέλαβε εξάλλου πως 22 όμηροι σκοτώθηκαν σε ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές στη Λωρίδα της Γάζας τις δέκα ημέρες του πολέμου.

Πάνω από 2.750 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στον μικρό παλαιστινιακό θύλακα 2,3 εκατ. κατοίκων στους ισραηλινούς βομβαρδισμούς αντιποίνων, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές.

ΣΑ ΟΗΕ: Απορρίφθηκε το σχέδιο απόφασης της Ρωσίας

Στο Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών απορρίφθηκε χθες Δευτέρα το βράδυ σχέδιο απόφασης που καταρτίστηκε από τη Ρωσία και προέβλεπε να ζητηθεί η κήρυξη «ανθρωπιστικής εκεχειρίας» ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς, τη στιγμή που αναγγέλθηκε επίσκεψη του Αμερικανού προέδρου στο Ισραήλ αύριο Τετάρτη.

Καθώς βρίσκονται σε εξέλιξη διπλωματικές πρωτοβουλίες για να αποφευχθεί «ανθρωπιστική καταστροφή» στη Λωρίδα της Γάζας και περιφερειακή ανάφλεξη –κι ενώ ο πόλεμος έχει στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 1.400 ανθρώπους στην ισραηλινή πλευρά και σε άλλους 2.750 στην παλαιστινιακή–, το ΣΑ θα συνεδριάσει ξανά εκτάκτως απόψε, αυτή τη φορά για να εκφραστεί για δεύτερο σχέδιο απόφασης, που καταρτίστηκε και διανεμήθηκε από τη Βραζιλία.

Σύμφωνα με διπλωμάτες, η συνεδρίαση θα αρχίσει περί τις 22:00 (ώρα Νέας Υόρκης· 01:00 της Τετάρτης ώρα Ελλάδας).

Το ρωσικό σχέδιο απόφασης εγκρίθηκε από πέντε κράτη μέλη –συμπεριλαμβανομένης, πέραν της Ρωσίας, της Κίνας–, απορρίφθηκε από άλλα τέσσερα (ΗΠΑ, Βρετανία, Γαλλία, Ιαπωνία), ενώ έξι κράτη απείχαν, ανάμεσά τους η Βραζιλία.

Ο Ρώσος πρεσβευτής στα Ηνωμένα Έθνη, ο Βασίλι Νεμπένζια, στηλίτευσε το ότι δυτικά κράτη εμπόδισαν το να σταλεί «κοινό και ενιαίο μήνυμα του Συμβουλίου Ασφαλείας εξαιτίας καθαρά εγωιστικών και πολιτικών συμφερόντων». Η Μόσχα παραμένει «εξαιρετικά ανήσυχη για την ανθρωπιστική καταστροφή άνευ προηγουμένου στη Γάζα και τον πολύ υψηλό κίνδυνο εξάπλωσης της σύρραξης» σε όλη την περιφέρεια, πρόσθεσε ο Ρώσος διπλωμάτης.

Η ομόλογός του της Βρετανίας Μπάρμπαρα Γούντγουορντ αντέτεινε πως το Λονδίνο «δεν θα μπορούσε να υποστηρίξει μια απόφαση που αποφεύγει να καταδικάσει τις τρομοκρατικές επιθέσεις της Χαμάς».

Η Αμερικανίδα πρεσβεύτρια Λίντα Τόμας-Γκρίνφιλντ υπερθεμάτισε, καταγγέλλοντας πως αποφεύγοντας «να καταδικάσει τη Χαμάς», η Ρωσία «προσφέρει κάλυψη σε μια τρομοκρατική οργάνωση που διαπράττει κτηνωδίες εναντίον αθώων αμάχων», γεγονός «σκανδαλώδες», «υποκριτικό» και «αδύνατο να υποστηριχθεί».

Οι παλαιστινιακές ζωές μετράνε

Προσκληθείς να εκφραστεί, ο πρεσβευτής της Παλαιστίνης στα Ηνωμένα Έθνη Ριάντ Μανσούρ «εκλιπάρησε» τα μέλη του ΣΑ να «μη στείλουν το μήνυμα ότι οι παλαιστινιακές ζωές δεν μετράνε».

«Μην τολμήσετε να πείτε πως το Ισραήλ δεν είναι υπεύθυνο που ρίχνει στα κεφάλια (των Παλαιστινίων), μη δικαιολογήσετε τις σφαγές (…) Αυτό που συμβαίνει στη Γάζα δεν είναι στρατιωτική επιχείρηση. Είναι επίθεση μεγάλης κλίμακας εναντίον του λαού μας, σφαγές αθώων αμάχων», πρόσθεσε ο παλαιστίνιος διπλωμάτης.

Από την πλευρά του ο ισραηλινός πρεσβευτής, που είχε επίσης προσκληθεί, θύμισε πως ο ΟΗΕ είναι θεσμός που ιδρύθηκε το 1945 «πάνω στις στάχτες του Ολοκαυτώματος, της γενοκτονίας του εβραϊκού λαού» και υποστήριξε πως η πολύνεκρη επίθεση της Χαμάς την 7η Οκτωβρίου, που συνέκρινε με τις πράξεις «των ναζί», αποτελούσε «ακόμη μια προσπάθεια γενοκτονίας των εβραίων».


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ