«Το Instagram σκότωσε την κόρη μου»: Πατέρας κατηγορεί τα social media για την αυτοκτονία του παιδιού του


Η 14χρονη, Molly Rushell, βρέθηκε πριν περίπου έναν χρόνο νεκρή στο δωμάτιό της στο Λονδίνο. Το νεαρό κορίτσι ήταν η μικρότερη από τις 4 αδελφές της και δεν είχε δείξει ποτέ πριν καταθλιπτικές ή αυτοκτονικές τάσεις.

Ο πατέρας της, Ian Rushell, κατηγορεί τα social media και ιδιαιτέρως το Pinterest και το Instagram, για τον άδικο χαμό της κόρης του.

Με αφορμή την σημερινή Ευρωπαϊκή Ημέρα Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, θεωρούμε πως όλοι γονείς οφείλουν να διαβάσουν την ιστορία αυτής της οικογένειας και να επαγρυπνούν για την χρήση του διαδικτύου από τα παιδιά τους.

Τον Νοέμβριο του 2017 το 14χρονο κορίτσι έδωσε τέλος στη ζωή του, χωρίς να έχει δείξει πριν σημάδια κάποιας ψυχολογικής διαταραχής ή ασθένειας. Ήταν μια έφηβη γεμάτη ενθουσιασμό και όνειρα.

Όταν η οικογένειά της άνοιξε τους λογαριασμούς της στο Instagram και το Pinterest ανακάλυψε ανησυχητικό περιεχόμενο γύρω από το ζήτημα της αυτοκτονίας αλλά και της κατάθλιψης. Συγκεκριμένα, είδαν ότι η κόρη τους είχε πρόσβαση σε θέματα (άρθρα, εικόνες, video) που σχετίζονταν με την κατάθλιψη, την αγχώδη διαταραχή, τον αυτοτραυματισμό και την αυτοκτονία.

Σήμερα, ο πατέρας της Molly κατηγορεί τα social media για την «φιλοξενία» κακόβουλου περιεχομένου, το οποίο – όπως ισχυρίζεται – συνέβαλε στον θάνατο της κόρης του. Συγκεκριμένα, δήλωσε ότι όσο περισσότερο έψαχνε τόσο περισσότερα ήταν και τα θέματα τέτοιου περιεχομένου που ανακάλυπτε: «Έβλεπα ξεκάθαρα τι θα μπορούσε να έχει επηρεάσει την αγαπημένη μου κόρη σε αυτή της την απόφαση. Το Pinterest έχει να λογοδοτήσει για πολλά».

Τα δημοφιλή μέσα κοινωνικής δικτύωσης επιτρέπουν στους χρήστες τους να αποθηκεύουν τις φωτογραφίες τους σε on-line συλλογές και χρησιμοποιούν – όπως και τα περισσότερα κοινωνικά δίκτυα – αλγόριθμους για να αντιλαμβάνονται τα ενδιαφέροντα του κάθε χρήστη και να τον ενημερώνουν για αυτά. Ωστόσο, στο Instagram και το Pinterest περιεχόμενο με θέμα τον αυτοτραυματισμό, τη χρήση χαπιών, μακάβρια κείμενα και mottos ήταν προσβάσιμα και σε παιδιά κάτω των 13 ετών – κάτι που ο πατέρας του μικρού κοριτσιού και όχι μόνο θεωρεί απαράδεκτο.

Ο φιλανθρωπικός οργανισμός Papyrus, που εργάζεται πάνω στην πρόληψη παιδικών αυτοκτονιών, αναφέρει μάλιστα ότι παρόμοιες κατηγορίες έχουν εξαπολύσει συνολικά 30 οικογένειες που υποψιάζονται ότι τα social media έπαιξαν ρόλο στον χαμό των παιδιών τους.

Στην περίπτωση της Molly ένα προσωπικό e-mail που είχε λάβει από το Pinterest περιείχε μία φωτογραφία ενός σχισμένου μηρού η οποία έγραφε «Δεν μπορώ να σας πω πόσες φορές έχω ευχηθεί να ήμουν νεκρή!».

Ο Ian Rushell απαιτεί από τη βρετανική δικαιοσύνη να ορισθεί μια ανεξάρτητη ρυθμιστική αρχή, η οποία θα ελέγχει και θα αφαιρεί το προσβλητικό ή σκληρό περιεχόμενο, ενώ ξεκαθαρίζει πως πριν από το δυσάρεστο συμβάν της αυτοκτονίας της κόρης τους, δεν γνώριζαν ότι εκείνη είχε πρόσβαση σε τέτοιου είδους περιεχόμενο.

H απάντηση του Instagram

Για το συγκεκριμένο θέμα το BBC ζήτησε τη θέση των υπευθύνων του Instagram, οι οποίοι απάντησαν με μία γραπτή δήλωση, εκφράζοντας την βαθιά θλίψη τους για το γεγονός: «Συνεργαζόμαστε στενά με ειδικούς απ’ όλον τον κόσμο, ώστε το Instagram να παρέχει υποστήριξη στην κοινότητά του, παντού. Δεν επιτρέπουμε περιεχόμενο το οποίο προωθεί ή επιβραβεύει τις διατροφικές διαταραχές, την αυτοχειρία και τον αυτοτραυματισμό και φροντίζουμε να αφαιρείται κάθε τέτοιου είδους περιεχόμενο».

Είναι αλήθεια ότι το Instagram ζητά με σχετικό μήνυμα οι χρήστες να μπλοκάρουν συγκεκριμένες λέξεις. Οι χρήστες, ωστόσο, φαίνεται να αγνοούν τις προειδοποιήσεις και τις προτάσεις ασφαλείας της εφαρμογής, να πατούν το “skip” και να συνεχίζουν…

Το μήνυμα του Instagram μετά την αναζήτηση της λέξης “suicide” (αυτοκτονία)

Ένας υπεύθυνος επικοινωνίας του Pinterest δήλωσε: «Έχουμε πολιτική ενάντια στο περιεχόμενο που μπορεί να προωθεί τέτοιες συμπεριφορές, ενώ προσπαθούμε και να τις προλαμβάνουμε. Ξέρουμε, όμως, ότι μπορούμε να κάνουμε περισσότερα και γι’ αυτό δουλεύουμε πάνω στην “ενδυνάμωση” της πολιτικής μας τους τελευταίους μήνες».

Από την πλευρά της η βρετανική κυβέρνηση απευθύνει έκκληση προς όλες τις εταιρείες των social media να αναλαμβάνουν την ευθύνη για κάθε περιεχόμενο ή ανάρτηση που προωθεί ή προβάλλει μεθόδους αφαίρεσης ζωής.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ