7 Δεκεμβρίου 2025

Αρκάς: Η καλημέρα με το κλαδί αμυγδαλιάς στην μνήμη της Μαριάννας Μπράουν


Αρκάς: Ο αγαπημένος σκιτσογράφος της καρδιάς μας με το σημερινό του σκίτσο θέλει να αποχαιρετήσει την Μαριάννα Μπράουν η οποία έφυγε αδόκητα από τη ζωή σκορπίζοντας θλίψη στους οικείους της.

Έτσι, το σημερινό του σκίτσο είναι αφιερωμένο στην μνήμη της 29χρονης μουσικού Μαριάννας Μπράουν και σαν σήμερα θα είχε γενέθλια.

Ένα κλαδί αμυγδαλιάς της προσφέρει ο Φλεβάρης: «…στην μνήμη της Μαριάννας, εξαιρετικής μουσικού και καλής φίλης της σελίδας, που έφυγε ξαφνικά πριν από λίγους μήνες και που σήμερα θα γίνονταν τριάντα χρονών»

Δείτε το σκίτσο:  

Αίγινα: Θλίψη στην Αίγινα για τον απρόσμενο θάνατο της Μαριάνας Μπράουν

Σύμφωνα με το saronicmagazine, θλίψη σκόρπισε στην Αίγινα η είδηση του απρόσμενου θανάτου της νέας μουσικού Μαριάνας Μπράουν, η οποία κατοικούσε τον τελευταίο καιρό στο Εδιμβούργο.

Η Μαριάνα γεννήθηκε στην Αθήνα έζησε  τα παιδικά χρόνια της στην Αίγινα και φοίτησε στα σχολεία  του νησιού μας, στο 2ο Γυμνάσιο Αίγινας και στο Γενικό Λύκειο. Από την ηλικία  των 6 ετών ξεκίνησε μαθήματα πιάνου με καθηγητή το μουσικό κ. Αθανάσιο Γκρόζα με τον οποίο συνεργάστηκε για πολλά χρόνια. Σπούδασε μουσική στο Ωδείο Αθηνών στην τάξη της κ. Λουκίας Φιλιππόνη. Παρακολούθησε τακτικά σεμινάρια με την καθηγήτρια Galina Iwazowa στην Ακαδημία Hans Eisler  του Βερολίνου καθώς και σεμινάρια του Άρη Γαρουφαλή και Bernard Reigeissen στο Ωδείο Αθηνών.

Έδωσε πολλά ρεσιτάλ στο μεγάλο Εκκλησιαστικό Όργανο της Καθολικής Εκκλησίας  του Αγίου Στεφάνου στο Ντύσσελντορφ  της Γερμανίας και εμφανίστηκε σε πολλές μουσικές εκδηλώσεις στη Φρανκφούρτη στο Βερολίνο και αλλού.

Στην Αίγινα συμμετείχε σε πολλές μουσικές εκδηλώσεις με κορυφαίες τις συμμετοχές  της στο Διεθνές Φεστιβάλ Μουσικής υπό  τη Διεύθυνση της κ. Ντόρας Μπακοπούλου η οποία θαύμασε και αξιολόγησε το ταλέντο της.

Ποιος είναι ο σκιτσογράφος Αρκάς

Ο Αρκάς είναι Έλληνας σκιτσογράφος και συγγραφέας. Ξεκίνησε στις αρχές της δεκαετίας του ’80 δημοσιεύοντας τη σειρά Ο Κόκκορας στο περιοδικό Βαβέλ και στη συνέχεια στο Παρά Πέντε και στο Μικρό Παρά Πέντε. Το έργο του αποτελείται κυρίως από σειρές με συγκεκριμένο θέμα – πρωταγωνιστές που δημοσιεύονται σε περιοδικά και εφημερίδες και συγκεντρώνονται στη συνέχεια σε άλμπουμ. Από τα έργα του ο Ισοβίτης έχει γίνει σειρά με μαριονέτες για την ελληνική τηλεόραση από τον Μάνθο Σαντοριναίο. Δουλειές του έχουν μεταφραστεί σε άλλες γλώσσες (αγγλικά, γαλλικά, γερμανικά, ιταλικά, ισπανικά, πορτογαλικά, πολωνικά, ρουμανικά, σέρβικα και βουλγάρικα), ενώ έχει γράψει και θεατρικά έργα.

Το πραγματικό ονοματεπώνυμο του εν λόγω συγγραφέα είναι άγνωστο, καθώς ο ίδιος δεν το έχει αποκαλύψει, ενώ τα ονόματα Αντώνης Ευδαίμων και Γεράσιμος Σπανοδημήτρης που έχει χρησιμοποιήσει σε έργα του, θεωρούνται ψευδώνυμα. Επίσης, έχει προταθεί το όνομα Άρης Καστρινός (απ’ όπου υποτιθέμενα προέρχεται και το ΑΡ-ΚΑΣ).

Κατά καιρούς ασκήθηκε κριτική στο έργο του, κυρίως (αλλά όχι αποκλειστικά) από τον πολιτικό χώρο της Αριστεράς. Οι επικρίσεις αφορούν κυρίως ορισμένα σκίτσα του που κατηγορήθηκαν ότι είναι μισογυνικά και “χοντροφοβικά”. Τον Ιούλιο του 2019 η σελίδα του στο Facebook, σύμφωνα με τον ίδιο, απενεργοποιήθηκε για διάστημα μίας εβδομάδας λόγω συνεχών αναφορών από χρήστες που κατηγόρησαν τις αναρτήσεις του.

Αρκάς: ΜΜΕ & αρθρογράφοι έχουν εστιάσει στις πολιτικές του πεποιθήσεις

Ο ίδιος ο Αρκάς, καθώς και ΜΜΕ και αρθρογράφοι, χαρακτήρισαν τις επικρίσεις απόπειρα λογοκρισίας, ενώ υποστήριξαν ότι η σάτιρα του Αρκά στοχεύει το φαινόμενο της πολιτικής ορθότητας, επειδή το θεωρεί επικίνδυνο και ικανό να απειλήσει κατοχυρωμένα δημοκρατικά δικαιώματα και την ελευθερία του λόγου.

Λόγω της αλλαγής του περιεχομένου και των πολιτικών μηνυμάτων των έργων του ανά τα χρόνια καθώς και της ανωνυμίας του ορισμένοι εικάζουν πως ο αυθεντικός Αρκάς έχει πεθάνει και πλέον τα υποτιθέμενα έργα του δημιουργούνται από τρίτους.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ