16 Δεκεμβρίου 2025

Σε εξέλιξη οι συγκεντρώσεις σε όλη την επικράτεια για τα Τέμπη – Πορείες με κόκκινα μπαλόνια για τα 57 θύματα

Απεργίες και συγκεντρώσεις οργανώνονται σήμερα σε όλη τη χώρα, με αιχμή την τραγική επέτειο του δυστυχήματος των Τεμπών, αλλά και οικονομικά και θεσμικά αιτήματα των συνδικάτων.

Στην πλατεία Κλαυθμώνος είναι σε εξέλιξη η συγκέντρωση της ΑΔΕΔΥ, ενώ στα Προπύλαια η συγκέντρωση του ΠΑΜΕ, με τους πολίτες να κρατούν κόκκινα μπαλόνια στη μνήμη των θυμάτων. Στις συγκεντρώσεις συμμετέχουν εργαζόμενοι στις αστικές συγκοινωνίες, στον σιδηρόδρομο, ναυτεργάτες, η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αττικής, Σωματεία και Ενώσεις Επαγγελματιών, Βιοτεχνών και Εμπόρων, η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας, Σύλλογοι και Ομάδες Γυναικών, μαζικοί φορείς των δήμων της Αττικής.

Με δυο συγκεντρώσεις στην κεντρική πλατεία της Λάρισας από το Εργατικό Κέντρο και στην πλατεία Ταχυδρομείου από την ΑΔΕΔΥ πραγματοποιείται η σημερνή 24ωρη πανελλαδική απεργία στην πόλη.

Με την ολοκλήρωση των συγκεντρώσεων θα ακολουθήσει πορεία προς τον ΟΣΕ Λάρισας, όπου το Εργατικό Κέντρο Λάρισας έχει τοποθετήσει μεταλλική πλακέτα αφιερωμένη στο γεγονός και στους ανθρώπους που χάθηκαν στον χώρο της πλατείας, η οποία θα αποκαλυφθεί σήμερα. Στην συγκέντρωση στην κεντρική πλατεία παρίσταται και ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ κ. Δ. Κουτσούμπας, ο οποίος νωρίτερα επισκέφθηκε τον χώρο της τραγωδίας.

Συγκεντρώσεις και πορείες διαμαρτυρίας πραγματοποιούνται και στη Θεσσαλονίκη στο πλαίσιο της 24ωρης απεργίας αλλά και στη μνήμη των θυμάτων ων Τεμπών.

Φοιτητές, εργαζόμενοι, συνταξιούχοι κτλ συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Αριστοτέλους και πραγματοποιούν πορεία στο κέντρο της πόλης με προορισμό το Υπουργείο Μακεδονίας- Θράκης. Μεσίστιες κυματίζουν οι σημαίες έξω από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, καθώς σήμερα συμπληρώνεται ένας χρόνος από την τραγωδία στα Τέμπη.

Επιστρέφουν στους δρόμους τα λεωφορεία – «Χειρόφρενο» σε τρένα, μετρό, προαστιακό

Κανονικά διεξάγονται τα δρομολόγια των τρόλει και των λεωφορείων από τις 9:00 το πρωί της Τετάρτης (28/2) μέχρι και τις 23:00, όπου οι εργαζόμενοι θα συνεχίσουν τη στάση εργασίας, που έχουν κηρύξει για τη συμπλήρωση ενός έτους από το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη.

Σκοπός είναι να διευκολυνθεί η μετακίνηση των ανθρώπων που συμμετέχουν στην απεργία στις κινητοποιήσεις που έχουν ανακοινωθεί.

Την ίδια ώρα, 24ωρη απεργία θα πραγματοποιηθεί στον σιδηρόδρομο, συμπεριλαμβανομένου και του Προαστιακού της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης.

Αντίστοιχα, «χειρόφρενο» θα τραβήξουν οι εργαζόμενοι στις σταθερές συγκοινωνίες σε Μετρό, Τραμ και Ηλεκτρικό, καθώς επτά σωματεία ανακοίνωσαν πως θα συμμετάσχουν στις κινητοποιήσεις.

Οι ιδιοκτήτες ταξί με απόφαση του ΣΑΤΑ προχώρησαν από σήμερα σε 48ωρη απεργία η οποία θα λήξει στις 6:00 η ώρα το πρωί της Πέμπτης. Νωρίτερα πραγματοποίησαν μηχανοκίνητη πορεία καταλήγοντας στο Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών.

Δεμένα πλοία σε Πειραιά, Ραφήνα και Λαύριο

Δεμένα θα παραμείνουν και τα πλοία στα λιμάνια του Πειραιά, της Ραφήνας και του Λαυρίου, λόγω 24ωρης απεργιακής κινητοποίησης τεσσάρων ναυτεργατικών σωματείων.

ΕΛ.ΑΣ.: Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις λόγω της απεργίας

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις θα ισχύσουν αύριο λόγω των απεργιακών κινητοποιήσεων και των διαδηλώσεων στο κέντρο της Αθήνας.

Όπως αναφέρει η ΕΛ.ΑΣ., αύριο 28 Φεβρουαρίου 2024 και από ώρα 09:00 στο κέντρο της Αθήνας, θα πραγματοποιηθούν συναθροίσεις – συγκεντρώσεις στο πλαίσιο της εξαγγελθείσας 24ωρης γενικής απεργίας, με τη συμμετοχή εργατικών κέντρων, ομοσπονδιών, σωματείων, συλλόγων και άλλων φορέων και συλλογικοτήτων.

Για την καλύτερη διαχείριση της κυκλοφορίας και την αποσυμφόρηση της κίνησης, η Ελληνική Αστυνομία θα λάβει, τα αναγκαία μέτρα Τροχαίας με την πραγματοποίηση εκτροπών και διακοπών κυκλοφορίας.

Ειδικότερα, οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις θα εφαρμοστούν σε οδούς περιμετρικά των Προπυλαίων, της Πλατείας Κλαυθμώνος, της Πλατείας Ομονοίας (Πειραιώς, Πατησίων κ.λπ.), της Πλατείας Συντάγματος (Λεωφόρους Αμαλίας, Βασιλίσσης Σοφίας) καθώς και σε Πανεπιστημίου και Σταδίου.

Στο πλαίσιο αυτό και λαμβάνοντας υπόψη τη συμμετοχή στην απεργία και των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς, η αστυνομία παρακαλεί οι οδηγοί των οχημάτων να αποφύγουν τη μετακίνησή τους στο κέντρο της πόλης και ιδιαίτερα στους ανωτέρω οδικούς άξονες και περιμετρικά αυτών, μέχρι την ολοκλήρωση των κινητοποιήσεων.

Σε περίπτωση εφαρμογής επιπλέον κυκλοφοριακών ρυθμίσεων θα υπάρξει νεότερη ενημέρωση, καταλήγει η ΕΛ.ΑΣ.

Και οι γιατροί στην απεργία

Η ΕΙΝΑΠ (Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών – Πειραιώς) συμμετέχει στην 24ωρη Πανελλαδική απεργία την Τετάρτη 28/02/24 και καλεί όλους τους γιατρούς να δώσουν δυναμικά το παρόν.

Απεργούν δάσκαλοι και καθηγητές

Στην αυριανή απεργία θα συμμετέχουν δάσκαλοι και καθηγητές, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι ΑΔΕΔΥ και ΠΑΜΕ έχουν προαναγγείλει συγκεντρώσεις για το πρωί της Τετάρτης στην Πλατεία Κλαυθμώνος και στα Προπύλαια.

Στάση εργασίας οι δημοσιογράφοι

Παράλληλα, η ΕΣΗΕΑ συμμετέχει με 4ωρη στάση εργασίας, από τις 12:00 έως τις 16:00.

Η ανακοίνωση: «Στη συμπλήρωση ενός χρόνου από το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη με τους 57 νεκρούς και τις οικογένειές τους να ζητούν δικαιοσύνη και τιμωρία των υπευθύνων, ενώ η ακρίβεια και η αισχροκέρδεια απομυζούν το εισόδημα εργαζομένων και συνταξιούχων, τα δημόσια νοσοκομεία καταρρέουν και η ζωή των πολιτών χειροτερεύει, οι δημοσιογράφοι της χώρας διεκδικούμε:

  • Ουσιαστική διερεύνηση της υπόθεσης και τιμωρία των υπευθύνων
  • Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας με πραγματικές μισθολογικές αυξήσεις
  • Αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας
  • Τέλος στην αισχροκέρδεια και την ακρίβεια
  • Οι δημοσιογράφοι συμπαραστεκόμαστε στο δίκαιο αγώνα των αγροτών και στηρίζουμε τον αγώνα των υγειονομικών για αναβαθμισμένα δημόσια νοσοκομεία, και των φοιτητών για Δημόσια τριτοβάθμια εκπαίδευση».


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ