Προπονήσεις που μπορούν να αναπληρώσουν το τρέξιμο (αν αυτό δεν είναι επιλογή)


Οι δρομείς είναι ένα ιδιαίτερο είδος ανθρώπων. Προσπαθούν διαρκώς να φτάνουν και φημίζονται για το ποτέ δεν τα παρατούν. Επίσης, το άθλημα με το οποίο έχουν επιλέξει να ασχολούνται έχει πολύ υψηλή προτεραιότητα στη ζωή τους.

Όλα αυτά τα χαρακτηριστικά παραπέμπουν σε έναν… εθισμένο, με την καλή έννοια, άνθρωπο. Και ορθώς: πολλές φορές το τρέξιμο μπορεί να γίνει τόσο εθιστικό που κάθε άλλο είδος άσκησης μοιάζει ανούσιο μπροστά του.

Υπάρχουν φυσικά ορισμένες μέρες που, όσο και αν δεν το θέλετε, είστε αναγκασμένοι να μείνετε μακριά από το τρέξιμο. Είτε επειδή βιώνετε έναν μικρό ή μεγάλο τραυματισμό είτε λόγω επαγγελματικών ή άλλων υποχρεώσεων είτε για ένα σωρό λόγους, ενδέχεται να υπάρξει μια περίοδος που δεν θα τρέχετε.

Δεν χρειάζεται να καταρρεύσει ο εσωτερικός σας κόσμος. Υπάρχουν και άλλες μορφές προπόνησης που μπορούν να αναπληρώσουν το γεγονός ότι μένετε μακριά από το τρέξιμο.

Αν δεν μπορείτε να τρέξετε λόγω τραυματισμού…
Το τρέξιμο είναι τρομερό για πολλούς λόγους. Τα οφέλη του μπορούν να περιλαμβάνουν έλεγχο του βάρους, αναβαθμισμένη αερόβια ικανότητα και μειωμένο κίνδυνο για καρδιαγγειακές παθήσεις. Δυστυχώς, το τρέξιμο σχετίζεται επίσης με αρκετά υψηλά ποσοστά εμφάνισης τραυματισμών, κυρίως σε σημεία του ποδιού.

Αν τραυματιστείτε στο πόδι και δεν μπορείτε να τρέξετε, μην απελπίζεστε. Έτσι κι αλλιώς, το τελευταίο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να κάτσετε στον καναπέ σας. Αντίθετα, επιβάλλεται να κάνετε άλλου είδους δραστηριότητες που θα σας βοηθήσουν να επανέλθετε στο τρέξιμο η ποδηλασία, η κωπηλασία και η κολύμβηση, που άλλωστε δεν επιβαρύνουν το τραυματισμένο σας πόδι.

Μόλις ξεπεράσετε τον τραυματισμό σας, μην αγνοήσετε τις ιατρικές συμβουλές και αρχίσετε να τρέχετε πάλι σαν να μην υπάρχει αύριο. Αποφύγετε τα πολύ έντονα σπριντ και ακολουθείστε ένα πρόγραμμα με μικρές αυξήσεις της απόστασης και της έντασης για να αποκαταστήσετε την αντοχή σας και να αποφύγετε την επανεμφάνιση ενός τραυματισμού.

Αν δεν μπορείτε να τρέξετε λόγω καιρού…
Είστε έτοιμοι να βγείτε στους δρόμους και να τρέξετε αλλά η Μητέρα Φύση έχει άλλα σχέδια; Αντί να κάτσετε απλά στον καναπέ αυτή τη βροχερή μέρα, αναπληρώστε δημιουργικά το τρέξιμό σας. Εκτός από την προφανή επιλογή του τρέξιμου σε διάδρομο, υπάρχουν πολλές άλλες εσωτερικές δραστηριότητες που μπορείτε να ακολουθήσετε χωρίς καν να αφήσετε το σαλόνι σας.

Βρείτε μέσω internet ένα σετ HIIT (Υψηλής έντασης διαλειμματική προπόνηση) και όταν το τελειώσετε θα νιώθετε σαν να έχετε μόλις τρέξει. Το HIIT άλλωστε έχει αποδειχθεί ότι αυξάνει την ικανότητα καρδιοαναπνευστικής ικανότητας ενώ καταλαμβάνοντας λιγότερο χρόνο από ένα τυπικό τρέξιμο έχει τα ίδια οφέλη για την καρδιά – για παράδειγμα, 25 λεπτά HIIT ισοδυναμούν με 50 λεπτά τρεξίματος.

Αν δεν μπορείτε να τρέξετε λόγω ταξιδιού…
Είτε ξοδεύετε τις μέρες σας παγιδευμένοι σε μια αίθουσα συνεδριάσεων είτε σε μια ξαπλώστρα στην παραλία, ένα ταξίδι μπορεί μερικές φορές να εμποδίσει το τρέξιμό. Αν δεν επιδιώκετε συνειδητά να περάστε ημέρες ξεκούρασης (άρα και αδράνειας), τότε μια πολύ καλή λύση είναι να χρησιμοποιήσετε το γυμναστήριο του ξενοδοχείου, αν υπάρχει. Αν όχι, υπάρχει πάντα η λύση να κάνετε μια προπόνηση HIIT στο δωμάτιό σας.

Αν πάλι το δωμάτιό σας είναι πολύ μικρό για αυτό, τότε δεν έχετε παρά να χρησιμοποιήσετε ένα σχοινάκι άλματος: πρόκειται για μια εξαιρετική επιλογή αν το τρέξιμο δεν είναι επιλογή. Είναι ελαφρύ, δεν πιάνει καθόλου χώρο και γενικότερα είναι ένα από τα πιο βολικά εργαλεία γυμναστικής. Μπορείτε επίσης να δοκιμάσετε να ανεβοκατεβαίνετε τις σκάλες του ξενοδοχείου. Κάτι τέτοιο θα ήταν εξαιρετικό για την καρδιακή λειτουργία.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ