ΗΠΑ: Εκατοντάδες συλλήψεις μετά από εκκενώσεις καταλήψεων πανεπιστημίων υπέρ της Παλαιστίνης


Η καταστολή των διαδηλώσεων υπέρ της Παλαιστίνης σε αμερικανικά πανεπιστήμια εντάθηκε κατά τη διάρκεια της Τετάρτης, οδηγώντας σε κάποια βίαια επεισόδια και εκατοντάδες συλλήψεις. Οι εξελίξεις σημειώνονται εν μέσω εκτεταμένης διαμάχης στις ΗΠΑ σχετικά με τα πανεπιστήμια που κάλεσαν την αστυνομία και ισχυρισμούς για «εξωτερικούς ταραξίες» που οδήγησαν στην κλιμάκωση.

Ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων στις προσεχείς αμερικανικές εκλογές Ντόναλντ Τραμπ από την πλευρά του επιχείρησε να εκμεταλλευτεί την κατάσταση προς όφελος του, βάζοντας τα και πάλι με αυτούς που αποκαλεί «ακροαριστερούς».

Εκατοντάδες συλλήψεις σε πάνω από 30 πανεπιστήμια

Ο αριθμός των συλλήψεων φοιτητών διαδηλωτών πλησιάζει τις 1.500 σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις σε περισσότερα από 30 πανεπιστήμια, από ακτή σε ακτή και από βορρά σε νότο, καθώς το Πανεπιστήμιο Κολούμπια στη Νέα Υόρκη και το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Λος Άντζελες (UCLA), ξέσπασαν την Τετάρτη, ενώ συλλήψεις έγιναν μεταξύ άλλων στο Πανεπιστήμιο της Αριζόνα στην Τουσόν και στο Πανεπιστήμιο του Ουισκόνσιν στο Μάντισον.

Διαλύθηκε η κατάληψη στο Κολούμπια

Στη Νέα Υόρκη, εκατοντάδες αστυνομικοί εισήλθαν στους χώρους της πανεπιστημιούπολης του Πανεπιστημίου Κολούμπια στο κέντρο του Μανχάταν λίγο μετά τις 9 το βράδυ της Τρίτης, σε μια επιχείρηση «ακριβείας», όπως τη χαρακτήρισε ο δήμαρχος της πόλης, Έρικ Άνταμς, για να εισβάλουν σε ένα κατειλημμένο κτίριο της πανεπιστημιούπολης, το Χάμιλτον Χολ, που είναι διάσημο για μια κατάληψη κατά του πολέμου του Βιετνάμ το 1968, η οποία επίσης διαλύθηκε με βάναυσο τρόπο από την αστυνομία.

Μαθητές οχυρώθηκαν εκεί νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα. Οι διαδηλωτές στις πανεπιστημιουπόλεις των ΗΠΑ ζητούν κυρίως την πλήρη κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και την αποεπένδυση των πανεπιστημίων τους από εταιρείες που έχουν δεσμούς με το Ισραήλ.

Οι φοιτητές του Κολούμπια ξεκίνησαν το κύμα διαμαρτυριών όταν ξεκίνησαν ένα φιλοπαλαιστινιακό καταυλισμό πριν από σχεδόν δύο εβδομάδες, στήνοντας σκηνές στον κεντρικό χλοοτάπητα της πανεπιστημιούπολης και ξεκινώντας μια 24ωρη κυλιόμενη διαδήλωση, παρόλο που νωρίτερα διαμαρτυρίες λάμβαναν χώρα σποραδικά επί μήνες εκεί – και σε πολλά κολέγια από το Χάρβαρντ μέχρι το Μπέρκλεϊ – από τότε που η επίθεση της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ τον περασμένο Οκτώβριο προκάλεσε τη στρατιωτική εισβολή του Ισραήλ στη Γάζα.

Το βράδυ της Τρίτης, η αστυνομία στη Νέα Υόρκη συνέλαβε συνολικά σχεδόν 300 φοιτητές στο Κολούμπια και πιο πάνω στο δημόσιο κολέγιο City College.

Το Πανεπιστήμιο Κολούμπια δήλωσε την Τρίτη ότι ζήτησε από την αστυνομία να εισέλθει στην πανεπιστημιούπολη για να «αποκαταστήσει την ασφάλεια και την τάξη στην κοινότητά μας». Η τελετή αποφοίτησης έχει προγραμματιστεί για τις 15 Μαΐου και το πανεπιστήμιο ζήτησε από την αστυνομία να διατηρήσει την παρουσία της μέχρι τις 17 Μαΐου.

«Η κατάληψη του Hamilton Hall και οι συνεχιζόμενες κατασκηνώσεις εγείρουν σοβαρές ανησυχίες για την ασφάλεια των εμπλεκόμενων προσώπων αλλά και ολόκληρης της κοινότητας. Οι ενέργειες αυτών των ατόμων δυστυχώς κλιμακώνονται. Οι δράσεις τους έχουν γίνει πόλος έλξης για διαδηλωτές έξω από τις πύλες μας, γεγονός που προκαλεί σοβαρό κίνδυνο για την πανεπιστημιούπολή μας και δυσχεραίνει την ικανότητα του πανεπιστημίου να συνεχίσει την κανονική του λειτουργία», σημείωσε χαρακτηριστικά η πρύτανης του Κολούμπια, Μινούς Σαφίκ, στην επιστολή που έστειλε την Τρίτη στον υπαρχηγό Μάικλ Γκέρμπερ, ο οποίος είναι ουσιαστικά ο νομικός σύμβουλος της αστυνομίας της Νέας Υόρκης.

Αντιδιαδηλώσεις και εκκένωση της κατάληψης στο UCLA

Και στη δυτική ακτή, βίαιες συγκρούσεις ξέσπασαν στην πανεπιστημιούπολη του UCLA, όταν αντιδιαδηλωτές επιτέθηκαν σε καταυλισμό διαμαρτυρίας υπέρ των Παλαιστινίων.

Τα εναέρια πλάνα έδειξαν ανθρώπους με κοντάρια να επιτίθενται σε ξύλινες σανίδες που είχαν στηθεί ως αυτοσχέδιο οδόφραγμα για την προστασία των φιλοπαλαιστινιακών διαδηλωτών, μερικοί από τους οποίους κρατούσαν πλακάτ ή ομπρέλες. Τουλάχιστον ένα πυροτέχνημα πετάχτηκε στον καταυλισμό.

Οι διοικητικοί υπάλληλοι του πανεπιστημίου κάλεσαν αστυνομικούς για να προσπαθήσουν να περιορίσουν τη βία, η οποία ήταν η χειρότερη από τότε που οι αντιδιαδηλωτές που υποστηρίζουν τη συνεχιζόμενη στρατιωτική επιχείρηση του Ισραήλ στη Γάζα δημιούργησαν έναν αντίπαλο χώρο διαμαρτυρίας κοντά στον φιλοπαλαιστινιακό καταυλισμό.

 


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ