5 Δεκεμβρίου 2025

50 χρόνια Μεταπολίτευσης: Η αιχμηρή αναφορά του Αρκά στην αποκατάσταση της Δημοκρατίας


Σήμερα, στις 24 Ιουλίου 2024, ο Αρκάς αφιερώνει τη «Καλημέρα» του στην επέτειο των 50 χρόνων από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας στην Ελλάδα. Το σκίτσο του χαρακτηρίζεται από μια μουντή, σχεδόν μαύρη εικόνα, που υπογραμμίζει το σοβαρό και αιχμηρό του μήνυμα. Με σαφή αναφορά στην 24η Ιουλίου 1974, ο Αρκάς χαρακτηρίζει όσους έζησαν τη Μεταπολίτευση ως «προνομιούχους» αλλά και «υπόλογους», προσδίδοντας μια κριτική διάσταση στην αναδρομή αυτή. Η επιλογή της εικόνας και του μηνύματος φαίνεται να θέλει να προκαλέσει σκέψεις και προβληματισμούς για τα πεπραγμένα και την ευθύνη των πολιτών στη σύγχρονη ιστορία της χώρας.

Η 24η Ιουλίου 1974 είναι μια ημερομηνία-ορόσημο για την Ελλάδα, καθώς σηματοδοτεί την αποκατάσταση της Δημοκρατίας μετά από μια περίοδο επταετούς στρατιωτικής δικτατορίας. Η Χούντα των Συνταγματαρχών κατέλαβε την εξουσία στις 21 Απριλίου 1967 και κατάργησε τη δημοκρατική διακυβέρνηση, επιβάλλοντας αυταρχικό καθεστώς.

Το τέλος της δικτατορίας ήρθε μετά την τουρκική εισβολή στην Κύπρο, η οποία προκάλεσε κρίση και πανικό στη Χούντα. Την 24η Ιουλίου 1974, ο Κωνσταντίνος Καραμανλής επέστρεψε από το Παρίσι για να αναλάβει την ηγεσία της χώρας και να αποκαταστήσει τη Δημοκρατία. Αυτή η μέρα σηματοδότησε την αρχή μιας νέας εποχής για την Ελλάδα, με τη χώρα να επανέρχεται σε δημοκρατικές διαδικασίες και να θέτει τα θεμέλια για την πολιτική σταθερότητα και την οικονομική ανάπτυξη που ακολούθησαν.

Ο Αρκάς, μέσα από το σημερινό του σκίτσο, φαίνεται να αναδεικνύει τη σημασία της ημέρας αυτής, αλλά και να επισημαίνει τις ευθύνες που έχουν οι πολίτες που έζησαν αυτήν την περίοδο, προτρέποντάς τους να αναλογιστούν το παρελθόν και να αναλάβουν τις ευθύνες τους για το παρόν και το μέλλον της χώρας.

Ποιος είναι ο σκιτσογράφος Αρκάς

Ο Αρκάς είναι Έλληνας σκιτσογράφος και συγγραφέας. Ξεκίνησε στις αρχές της δεκαετίας του ’80 δημοσιεύοντας τη σειρά Ο Κόκκορας στο περιοδικό Βαβέλ και στη συνέχεια στο Παρά Πέντε και στο Μικρό Παρά Πέντε. Το έργο του αποτελείται κυρίως από σειρές με συγκεκριμένο θέμα – πρωταγωνιστές που δημοσιεύονται σε περιοδικά και εφημερίδες και συγκεντρώνονται στη συνέχεια σε άλμπουμ. Από τα έργα του ο Ισοβίτης έχει γίνει σειρά με μαριονέτες για την ελληνική τηλεόραση από τον Μάνθο Σαντοριναίο. Δουλειές του έχουν μεταφραστεί σε άλλες γλώσσες (αγγλικά, γαλλικά, γερμανικά, ιταλικά, ισπανικά, πορτογαλικά, πολωνικά, ρουμανικά, σέρβικα και βουλγάρικα), ενώ έχει γράψει και θεατρικά έργα.

Το πραγματικό ονοματεπώνυμο του εν λόγω συγγραφέα είναι άγνωστο, καθώς ο ίδιος δεν το έχει αποκαλύψει, ενώ τα ονόματα Αντώνης Ευδαίμων και Γεράσιμος Σπανοδημήτρης που έχει χρησιμοποιήσει σε έργα του, θεωρούνται ψευδώνυμα. Επίσης, έχει προταθεί το όνομα Άρης Καστρινός (απ’ όπου υποτιθέμενα προέρχεται και το ΑΡ-ΚΑΣ).

Κατά καιρούς ασκήθηκε κριτική στο έργο του, κυρίως (αλλά όχι αποκλειστικά) από τον πολιτικό χώρο της Αριστεράς. Οι επικρίσεις αφορούν κυρίως ορισμένα σκίτσα του που κατηγορήθηκαν ότι είναι μισογυνικά και “χοντροφοβικά”. Τον Ιούλιο του 2019 η σελίδα του στο Facebook, σύμφωνα με τον ίδιο, απενεργοποιήθηκε για διάστημα μίας εβδομάδας λόγω συνεχών αναφορών από χρήστες που κατηγόρησαν τις αναρτήσεις του.

Αρκάς: ΜΜΕ & αρθρογράφοι έχουν εστιάσει στις πολιτικές του πεποιθήσεις

Ο ίδιος ο Αρκάς, καθώς και ΜΜΕ και αρθρογράφοι, χαρακτήρισαν τις επικρίσεις απόπειρα λογοκρισίας, ενώ υποστήριξαν ότι η σάτιρα του Αρκά στοχεύει το φαινόμενο της πολιτικής ορθότητας, επειδή το θεωρεί επικίνδυνο και ικανό να απειλήσει κατοχυρωμένα δημοκρατικά δικαιώματα και την ελευθερία του λόγου.

Λόγω της αλλαγής του περιεχομένου και των πολιτικών μηνυμάτων των έργων του ανά τα χρόνια καθώς και της ανωνυμίας του ορισμένοι εικάζουν πως ο αυθεντικός Αρκάς έχει πεθάνει και πλέον τα υποτιθέμενα έργα του δημιουργούνται από τρίτους.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ