«Μαύρη Δευτέρα» στις αγορές: «Αιμορραγία» σε Ευρώπη και Ασία – Σε χαμηλό επτά μηνών και το πετρέλαιο


Οι παγκόσμιοι επενδυτές προετοιμάζονται για νέα αστάθεια μετά τις απώλειες της περασμένης εβδομάδας, καθώς η ανησυχία για την υγεία της αμερικανικής οικονομίας σαρώνει τις αγορές και προκαλεί ιστορική «βουτιά» στα χρηματιστήρια Ευρώπης και Ασίας.

Οι μετοχές των ευρωπαϊκών τραπεζών δέχονται σκληρό πλήγμα σήμερα το πρωί, ωθώντας τον δείκτη Stoxx Europe 600 σε πτώση έως και 4,6% στις αρχές των συναλλαγών, στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Μάρτιο.

Στην Ιταλία, η Unicredit έχει υποχωρήσει κατά περίπου 7% και η Intesa Sanpaolo υποχωρεί κατά 6,5%, ενώ και η γερμανική Deutsche Bank σημείωσε πτώση 5,7%. Ο γερμανικός DAX σημείωσε πτώση 1% στην αρχή των συναλλαγών, ο γαλλικός CAC έπεσε 2,1% και ο ισπανικός IBEX 2,8%.

Σχεδόν και οι εκατό εταιρείες του δείκτη FTSE 100 «επεσαν» στις αρχές της διαπραγμάτευσης. Οι λίγες ανοδικές τιμές είναι «αμυντικές» μετοχές – όπως οι κατασκευαστές καταναλωτικών αγαθών Haleon (+1,2%), Unilever (+0,9%) και Reckitt Benckiser (+0,7%).

Είχε προηγηθεί «αιμορραγία» στα ασιατικά χρηματιστήρια με τον δείκτη Nikkei της Ιαπωνίας να καταγράφει πτώση άνω του 12%. Ο μέσος όρος Nikkei της Ιαπωνίας έκλεισε με πτώση 12,40% στις 31.458,42 μονάδες, πτώση 4.451 μονάδων, ενώ ο ευρύτερος Topix υποχώρησε 12,48% στις 2.220,91 μονάδες. Σύμφωνα με το Reuters, αυτή είναι μια πτώση ρεκόρ ημερήσιας μονάδας για τον Nikkei και η μεγαλύτερη ποσοστιαία απώλεια από το «κραχ» της Μαύρης Δευτέρας του 1987.

Σε χαμηλό επτά μηνών το πετρέλαιο

Οι ανησυχίες για την οικονομική ανάπτυξη έπληξαν και την τιμή του πετρελαίου. Το αργό πετρέλαιο Brent, το διεθνές σημείο αναφοράς, έχει υποχωρήσει κατά 1,1% ή σχεδόν ένα δολάριο ανά βαρέλι στα 75,91 δολάρια/βαρέλι, στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιανουάριο. Οι πωλήσεις πανικού πλήττουν τις χρηματοπιστωτικές αγορές εξηγεί ο Kyle Rodda, ανώτερος αναλυτής χρηματοοικονομικών αγορών στο capital.com.

«Οι αγορές είναι σε κατάρρευση και βλέπουμε μία θάλασσα από κόκκινο σε όλο τον κόσμο. Υπάρχουν πολλά κινούμενα μέρη, αλλά αυτή είναι η ουσία των πραγμάτων: μια επικείμενη επιβράδυνση της οικονομίας των ΗΠΑ έχει δημιουργήσει αμφιβολίες για την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη. Η κίνηση προκάλεσε ένα ξεπούλημα στο δολάριο ΗΠΑ και ένα ράλι στο γεν, το τελευταίο εκ των οποίων ενισχύθηκε από την απόφαση της BOJ να αυστηροποιήσει την πολιτική την περασμένη εβδομάδα και μια επακόλουθη σύντομη συμπίεση.

Η ταχεία κίνηση του γεν ασκεί πτωτική πίεση στις ιαπωνικές μετοχές, αλλά οδηγεί επίσης σε χαλάρωση ενός σημαντικού εμπορίου μεταφοράς – οι επενδυτές είχαν ωφεληθεί με δανεισμό σε γεν για να αγοράσουν άλλα περιουσιακά στοιχεία, κυρίως μετοχές τεχνολογίας των ΗΠΑ. Βασικά βλέπουμε μια μαζική απομόχλευση καθώς οι επενδυτές πωλούν περιουσιακά στοιχεία για να χρηματοδοτήσουν τις ζημίες τους.

Η ταχύτητα του sell off έχει αιχμαλωτίσει πολλούς επενδυτές. υπάρχουν πολλές πωλήσεις πανικού τώρα, κάτι που προκαλεί αυτές τις μη γραμμικές αντιδράσεις στις τιμές των περιουσιακών στοιχείων σε αρκετά απλή θεμελιώδη δυναμική».

 


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ