Η «απαγορευμένη» παραλία


Υπάρχουν εκατοντάδες παρθένες παραλίες με λευκή αμμουδιά και κρυστάλλινα νερά κατά μήκος της ακτής της Ταϊλάνδης, αλλά ένας μικρός κόλπος, σχεδόν κρυμμένος γύρω από ασβεστολιθικά βράχια, έχει μαγέψει τον κόσμο κι έχει δημιουργήσει «ταξιδιωτική φρενίτιδα». Εδώ και αρκετά χρόνια τεράστιος αριθμός ανθρώπων την επισκέπτονταν με την ελπίδα να ζήσει για λίγο στον «παράδεισο». Όλα αυτά μέχρι πέρυσι που απαγορεύτηκε η πρόσβαση στο κοινό.

Όλα ξεκίνησαν τη δεκαετία του 1990 όταν ένα κινηματογραφικό συνεργείο αποφάσισε ότι ο κόλπος Maya, στο νησί Phi Phi Leh στη νότια Ταϊλάνδη, ήταν το ειδυλλιακό μέρος, όπου θα μπορούσε να εγκατασταθεί μια ομάδα ανθρώπων που ήθελαν να ξαναφτιάξουν την κοινωνία από το μηδέν. Η ταινία «The Beach» με πρωταγωνιστή τον Leonardo DiCaprio, κυκλοφόρησε το 2000. Βασισμένη στο βιβλίο του Alex Garland, αναφέρει την ιστορία της αναζήτησης ενός ταξιδιώτη για μια θρυλική παραλία που δεν έχει επηρεαστεί από τον τουρισμό. Ωστόσο τα πράγματα περιπλέκονται τελικά σε αυτόν τον μικρό και ανέγγιχτο παράδεισο.

Από τότε αυτή η εκπληκτικής ομορφιά παραλία προσελκύει πλήθος τουριστών από όλο τοπν κόσμο. Ο όγκος των επισκεπτών στην περιοχή αυξήθηκε ραγδαία το 2016, όταν οι Κινέζοι τουρίστες άρχισαν να συρρέουν στο νησί σε μεγάλους αριθμούς. Το ένα σκάφος μετά το άλλο αγκυροβολούσε στη λευκή άμμο «ξεπαρκάροντας» τους τουρίστες. Πολλοί από αυτούς έρχονταν μόνο για να εξασφαλίσουν την τέλεια selfie ή την τέλεια φωτογραφία για να κοινοποιήσουν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Ήταν λοιπόν αναμενόμενο αυτό το γαλήνιο και παρθένο μέρος να μετατραπεί σε κάτι τελείως διαφορετικό που μόνο με παράδεισο δεν έμοιαζε με τον καιρό. Ενδεικτικό είναι ότι την πιο τουριστική περίοδο, αυτή η ακτή μήκους 300 μέτρων συγκέντρωνε 3.500 επισκέπτες την ημέρα. Τα σκάφη κάλυπταν σχεδόν όλη την ακτή, με κάποια να σχηματίζουν δεύτερη και τρίτη σειρά προκειμένου να αγκυροβολήσουν. Κάποιες φορές υπήρχε τόσο μικρός χώρος στην αμμουδιά που οι άνθρωποι δεν χωρούσαν να σταθούν και να απολαύσουν την θέα. Με τον καιρό τα σχόλια του TripAdvisor άρχισαν να γίνονται όλο και χειρότερα, με αποτέλεσμα ο κόλπος Maya να χαρακτηρίζεται ως «άσχημος» και «αηδιαστικός», όπως αναφέρει το BBC.

Το 2018 τοπικοί τουριστικοί πράκτορες και αξιωματούχοι στο νησί Phi Phi αντιλήφθηκαν ότι οι αριθμοί ήταν μη βιώσιμοι. Ο κόλπος Maya βρίσκεται μέσα σε ένα εθνικό πάρκο και το Τμήμα Εθνικών Δρυμών, Άγριας Ζωής και Διατήρησης Φυτών πραγματοποίησε συνάντηση για να συζητήσουν το πρόβλημα της κρίσης στην περιοχή.

Παρά τις ανησυχίες των τουριστικών επιχειρήσεων στην περιοχή, οι αρχές αποφάσισαν ότι πρέπει να απαγορευτεί η πρόσβαση στο κοινό. Υποστήριξαν ότι οι κοραλλιογενείς ύφαλοι υπέστησαν σοβαρές βλάβες και το οικοσύστημα χρειαζόταν επειγόντως χρόνο για να ανακάμψει.

Την 1η Ιουνίου οι αρχές επέβαλαν μια γραμμή οριοθέτησης που τα σκάφη μπορούσαν να φτάσουν, αλλά δεν μπορούσαν να περάσουν, και άρχισαν να περιπολούν την περιοχή, ώστε κανείς να μην μπορεί να εισέλθει μέσα στον κόλπο.

Ο Thon Thamrongnawasawat, επιστήμονας του Πανεπιστημίου Kasetsart που μελέτησε τον κόλπο Maya και την περιοχή για 40 χρόνια, προσλήφθηκε από το υπουργείο για να ερευνήσει τις περιβαλλοντικές ζημίες και να βρει μια λύση. «Το 1998-1999 καταστράφηκε περίπου το 30% των κοραλλιών αλλά σήμερα έχει καταστραφεί σχεδόν το 90%» ανέφερε.

Οι κοραλλιογενείς ύφαλοι είναι πολύ ευαίσθητοι και εύκολο να καταστραφούν. Τα μεγάλα πλήθη θα είναι πάντοτε επιζήμια γι΄ αυτούς, επειδή οι άνθρωποι περνούν από πάνω τους και τους αγγίζουν. Αλλά το μεγαλύτερο πρόβλημα ήταν τα εκατοντάδες σκάφη, που έριχναν άγκυρα πάνω τους, μολύνοντας την περιοχή με πετρέλαιο και τρομάζοντας τα ψάρια. Σήμερα στον κόλπο Maya, υπάρχει ακόμα μια σταθερή κινητικότητα των σκαφών, τα οποία όμως πρέπει να είναι 300 μέτρα μακριά από το παραδεισένιο νησί.

Η ομάδα του BBC έλαβε άδεια να επισκεφτεί την παραλία και καθώς το ταχύπλοο της πέρασε τις σημαδούρες που έφεραν το μήνυμα «μην εισέρχεστε», υπήρχαν παράπονα από τους τουρίστες που περίμεναν στα «σύνορα». Μερικοί από αυτούς ανέφεραν μάλιστα ότι είχαν φτάσει στην Ταϊλάνδη μόνο για να επισκεφτούν τον κόλπο Maya και δεν ήξεραν ότι είχε κλείσει.

Μετά από περίπου έξι μήνες προσπαθειών διατήρησης, σε συνδυασμό με την απαγόρευση της ανθρώπινης δραστηριότητας, υπάρχουν πραγματικά κάποια θετικά σημάδια. Ένας δύτης τους έδειξε πώς άρχισε να αναπτύσσεται το νέο κοράλλι, παρόλο που θα χρειαστούν πολλά χρόνια ακόμα μέχρι να μεγαλώσει. Αλλά εκτός αυτού τα ψάρια άρχισαν να επισκέπτονται και πάλι τον κόλπο. Περίπου 50-60 καρχαρίες άρχισαν να επισκέπτονται τον κόλπο νωρίς το πρωί. Τα ρηχά νερά είναι ιδανικά για τους θηλυκούς καρχαρίες που επέλεξαν τον κόλπο για να γεννήσουν τα μωρά τους.

Πόσο καιρό μπορεί αυτό να διαρκέσει;

Οι αρχές δηλώνουν ότι έχουν δεσμευτεί να ανοίξουν εκ νέου τον κόλπο Maya όταν γνωρίζουν ποια είναι η πραγματική χωρητικότητα της παραλίας, πόσοι άνθρωποι δηλαδή είναι βιώσιμο να επισκέπτονται την παραλία καθημερινά.

Αλλά για τις επιχειρήσεις, πρόκειται για χαμένο χρόνο. «Πρέπει να παραδεχτούμε ότι οι τουρίστες που έρχονται στα νησιά Krabi και Phi Phi όλοι ονειρεύονται να πηγαίνουν στον κόλπο Maya και στην παραλία της ομώνυμης ταινίας. Μόλις φτάσουν και τους ανακοινώσουν ότι έχει απαγορευτεί η πρόσβαση πολλοί από αυτούς ακυρώνουν την περιήγηση», δήλωσε ο Ekawit Pinyotamanotai, πρόεδρος του τουριστικού συμβουλίου του Krabi.

Ο κόλπος Maya μπορεί να μην του φαίνεται αλλά είναι μια μικρή παραλία. Η ζημιά στα ύδατα της Ταϊλάνδης από τον τουρισμό είναι ένα πολύ μεγαλύτερο πρόβλημα. Η συνολική ζημιά στους κοραλλιογενείς υφάλους στην Ταϊλάνδη έχει αυξηθεί από 30% σε 77% σε μόλις μία δεκαετία, σύμφωνα με τον Thon Thamrongnawasawat. Το μολυσμένο νερό από τα παραλιακά ξενοδοχεία και τα πλαστικά απόβλητα που βυθίζονται στον ωκεανό είναι η κύρια αίτια.

Παρόλο αυτά, οι προσπάθειες που γίνονται για την αποκατάσταση στον κόλπο Maya δείχνουν ότι η Ταϊλάνδη αλλάζει σελίδα στην προσπάθειά της να διατηρήσει τους φυσικούς της πόρους. Αν και κάτι τέτοιο θα είναι πολύ δύσκολο, λαμβάνοντας υπόψη το δεδομένο ότι η χώρα είναι τόσο εξαρτημένη από τα έσοδα από τον τουρισμό.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ