Τα ζώδια και τα λάθη που θα πρέπει να αποφεύγουν σε έναν καβγά!

ΚΡΙΟΣ

Τις περισσότερες φορές δεν σηκώνεις μύγα στο σπαθί σου, ιδίως αν πρόκειται για μια κατάσταση, όπου διακυβεύονται σοβαρά θέματα. Όμως δεν γίνεται να απαιτείς όλες οι υποχωρήσεις να γίνονται από την πλευρά του άλλου. Παραμέρισε αυτό το απερίγραπτο πείσμα του Κριού και διαπραγματεύσου. Κάνε κι εσύ από την πλευρά σου μερικούς συμβιβασμούς, διαφορετικά δεν πρόκειται να προχωρήσει η σχέση. Ακόμα κι αν με την αδιαλλαξία σου αναγκάσεις τον άλλο να υποχωρήσει στον συγκεκριμένο καβγά, η δυσαρέσκεια που θα του μείνει θα δημιουργήσει μελλοντικά προβλήματα. Ενώ ακόμα και με κάποιες υποχωρήσεις εκ μέρους σου, μπορείς να περάσεις διπλωματικά το δικό σου.

ΤΑΥΡΟΣ

Παρόλο που πολλοί Ταύροι φημίζονται για την αίσθηση του χιούμορ τους, αν η διαφωνία γίνεται για κάποιο σοβαρό θέμα, θεωρείς ότι το υποβιβάζεις αν το ρίξεις στην πλάκα. Έτσι το παίρνεις βαριά κι ασήκωτα, και συνεχίζεις μέχρι τέλους τον καβγά σε αυτό το μοτίβο. Μερικές φορές όμως, λίγο χιούμορ χρειάζεται για να κατεβάσει τους τόνους και τη… θερμοκρασία, αποφεύγοντας το… «θερμό επεισόδιο». Εννοείται ότι πάνω στον καβγά, έτσι και αστειευτείς κοροϊδεύοντας τον άλλο, θα ρίξεις λάδι στη φωτιά. Αλλά το να κάνεις λίγη πλάκα σατιρίζοντας τον εαυτό σου (και μόνο!), θα αποφορτίσει τα πράγματα.

ΔΙΔΥΜΟΙ

Ένα λάθος που κάνει συχνά ο εγκεφαλικός Δίδυμος είναι το να αντιμετωπίζει ένα τσακωμό σαν μια πρόκληση, για αντιπαράθεση επιχειρημάτων. Κάπως σαν ένα αγώνα ελληνορωμαϊκής πάλης, όπου κερδίζει όποιος ρίξει τον άλλο με την πλάτη στο χαλί. Ξυπνά μέσα σου ο ανταγωνισμός και θέλεις άλλη μια νίκη επί λεκτικού επιπέδου, ξεχνώντας κάτι πολύ σημαντικό: ότι σε ένα καβγά με το ταίρι σου παίζονται συναισθήματα και όχι επιχειρήματα. Και ότι το σημαντικό είναι να αποκατασταθεί η επικοινωνία, που προφανώς έχει κάπου χαλάσει, εξ ου και ο τσακωμός, όχι να βγεις από πάνω, δίκαια ή άδικα.

ΚΑΡΚΙΝΟΣ

Σαν Καρκίνος δίνεις προτεραιότητα στη σχέση σου και οτιδήποτε την αφορά πρέπει να επιλυθεί επειγόντως. Έτσι, αν έχει δημιουργηθεί μια αντιπαράθεση, θέλεις να βγει μια άκρη με το θέμα εδώ και τώρα. Όχι πως θα το αφήσεις πίσω σου, γιατί δύσκολα ξεχνάς ό,τι σε έχει ενοχλήσει, αλλά τουλάχιστον προσπαθείς ο συγκεκριμένος καβγάς κάπου να κλείσει. Μερικές φορές όμως είναι καλύτερα να αναβάλεις μια συζήτηση για μια άλλη στιγμή. Μακρινή ή κοντινή δεν έχει σημασία, αλλά το ζητούμενο είναι να δοθεί μια ανάπαυλα, ένα time-out ώστε να κατευναστούν τα πνεύματα και να σκεφτείτε κι οι δυο ψύχραιμα κάποια πράγματα.

ΛΕΩΝ

Ένας Λέων δεν μπορεί παρά να κάνει μεγαλόστομες διακηρύξεις. Το θέμα είναι να μην τις κάνεις όταν έχεις χάσει την ψυχραιμία σου, δηλαδή πάνω σε ένα τσακωμό. Ιδίως όσες φράσεις ξεκινούν με τις λέξεις «εγώ ποτέ δεν… » και «εγώ πάντα θα…», εγγυημένα θα σε βγάλουν χαμένο από χέρι, γιατί αργά ή γρήγορα θα διαψευστείς. Εν βρασμώ ψυχής, μην εκφέρεις σοβαρές υποσχέσεις ή απειλές με τέτοια απόλυτη βεβαιότητα. Πραγματικά είναι η χειρότερη στιγμή. Αργότερα μπορεί να διαπιστώσεις ότι δεν είσαι σε θέση να πραγματοποιήσεις ούτε τις μεν ούτε τις δε. Και θα βγεις εκτεθειμένος.

ΠΑΡΘΕΝΟΣ

Μπορεί να θεωρείς τον καβγά σας ανόητο. Ή να σου δημιουργεί τόση νευρικότητα που να θες κάπου να την εκτονώσεις. Και, ενώ η διένεξη είναι στο φόρτε της, εσύ αρχίζεις να τακτοποιείς τα πράγματα πάνω στο τραπεζάκι. Ή φτιάχνεις φραπέ. Ή χαζεύεις στο κομπιούτερ. Είπαμε, ένας Παρθένος δεν αντέχει να μην κάνει κάτι χρήσιμο, ευκαιρίας δοθείσης. Αλλά όταν ο άλλος είναι εξοργισμένος, λυπημένος, παραπονεμένος και βγάζει τα εσώψυχά του, μια τέτοια κίνηση δείχνει περιφρόνηση και αδιαφορία. Ακόμα κι αν εσύ δεν την εννοείς έτσι. Και σίγουρα δεν θα βοηθήσει στο να εξελιχθεί καλά το καβγαδάκι σας.

ΖΥΓΟΣ

Πολλοί τσακωμοί ξεκινούν από άσχετο λόγο για να φτάσουν στο αληθινό πρόβλημα που τους προκάλεσε… μέσω Λαμίας. Ιδίως αν στον καβγά παίζει ένας Ζυγός, οι πιθανότητες για κάτι τέτοιο αυξάνονται σημαντικά. Αν ανήκεις σε αυτό το ζώδιο, είναι πιθανό να καταπνίγεις σε μεγάλο βαθμό τη δυσαρέσκεια ή την αγανάκτησή σου για κάτι, μέχρι που να μην αντέχεις άλλο και να το εκτονώνεις χτυπώντας το σαμάρι αντί για τον γάιδαρο. Μια συνήθεια που περιπλέκει πολύ την κατάσταση. Παραδέξου λοιπόν εκείνο που σε ενοχλεί πραγματικά και εστίασε τη διένεξη στο ζήτημα που πρέπει να λυθεί, όχι σε άσχετα θέματα.

ΣΚΟΡΠΙΟΣ

Μπορεί να πιστεύεις ότι ο θυμός δικαιολογεί το να παραφέρεσαι και ότι, πάνω σε έναν καβγά, πολλά μπορεί να λέει κανείς που να μην τα πιστεύει. Και μάλιστα αν είσαι Σκορπιός, και ιδίως τσαντισμένος Σκορπιός, ανοίγεις το στοματάκι σου και… όποιον πάρει ο Χάρος. Το κακό όμως είναι ότι, όσο και να το θέλεις (ή να σε συμφέρει), αυτά που ειπώθηκαν δεν ξεχνιούνται εύκολα. Και πόσο μάλλον αν περιλαμβάνουν λέξεις ή εκφράσεις υποτιμητικές, υβριστικές, σκληρές. Μην ξεχνάς ότι το να μιλάς άσχημα στον άλλο, να του ασκείς λεκτική βία, απλώς δείχνει ότι δεν έχεις επιχειρήματα. Αυτό θες να πεις;

ΤΟΞΟΤΗΣ

Ο Τοξότης είναι από τα ζώδια που πιστεύουν ότι υπάρχουν πολύ καλύτερα πράγματα να κάνουν δυο άνθρωποι από το να τσακώνονται. Πιθανόν λοιπόν, να επιδιώξεις να κλείσεις το θέμα τσάτρα-πάτρα, ώστε να προχωρήσετε στο επόμενο ενδιαφέρον πράγμα, τη συμφιλίωση (ιδίως αν αυτή αποδεικνύεται εμπράκτως). Έτσι μπορεί ο καβγάς απλώς να ήταν μια εκτόνωση, που να μην κατέληξε πουθενά. Πού να κατέληγε; Μα, σε μια συμφωνία για το τι θα έπρεπε να γίνει από δω και μπρος, ώστε να μην ξαναδημιουργηθούν τα ίδια προβλήματα. Και σε μια δέσμευση ότι θα τηρηθεί η συμφωνία. Διαφορετικά, τσάμπα θα έχει πάει και ο τσακωμός και η συμφιλίωση.

ΑΙΓΟΚΕΡΩΣ

Σε ένα καβγά, ιδίως μεταξύ ερωτευμένων, η συναισθηματική ένταση μερικές φορές γίνεται τόσο αφόρητη, που να καταλήγει σε δάκρυα. Αν όμως είσαι Αιγόκερως, ζώδιο γνωστό για την αυτοκυριαρχία και την αντιπάθεια στα συναισθηματικά ξεσπάσματα, δεν μπορείς να αντιμετωπίσεις εύκολα κάποιον που κλαίει, γυναίκα ή ακόμα χειρότερα, άντρα. Σου προκαλεί αμηχανία, ενόχληση, περιφρόνηση ή την αίσθηση πως σε έχουν… στριμώξει. Αλλά στην πραγματικότητα ο σωστός τρόπος να το αντιμετωπίσεις είναι ένας: με σεβασμό. Το να σπάσουν οι αντοχές του άλλου και να το εκδηλώσει με δάκρυα, σημαίνει ότι το θέμα σας είναι πολύ σημαντικό γι’ αυτόν. Μην τον βλέπεις με υποτίμηση ή αδιαφορία.

ΥΔΡΟΧΟΟΣ

Στον Υδροχόο αρέσει να βλέπει τη γενική όψη των πραγμάτων. Αλλά μερικές φορές το πρόβλημα είναι εντελώς ειδικό και αφορά εσένα και τον Γιώργο (ή τη Μαρία), όχι την αποξένωση μεταξύ των ανθρώπων που προκαλεί ο καταναλωτικός νεοφιλελευθερισμός. Ή το κοινωνικό πλαίσιο μέσα στο οποίο μεγάλωσες εσύ, ο Γιώργος ή η Μαρία. Έτσι λοιπόν, επικέντρωσε το πρόβλημα που προκαλεί τον καβγά ακριβώς στην εστία του, στο ότι κάποιος δεν κατανοεί τις ανάγκες του άλλου, για παράδειγμα, ή κάποιος από τους δυο θέλει να γίνεται πάντα το δικό του. Και μην αλλάζεις θέμα, προκειμένου να αποφύγεις μερικές δύσκολες συζητήσεις επί προσωπικού επιπέδου.

ΙΧΘΥΣ

Πολλές φορές στις συζητήσεις, ιδίως σε όσες είναι έντονες και γίνονται κάτω από συναισθηματική φόρτιση, ο καθένας καταλαβαίνει αυτό που θέλει (και τον βολεύει) και όχι αυτό που διαμείβεται. Ιδίως όταν πρόκειται για έναν Ιχθύ, που έχει μια τέτοια τάση. Πρόσεξε λοιπόν μήπως μαζί μιλάτε και χώρια καταλαβαίνετε. Φρόντισε να συνοψίζεις την κουβέντα με ένα «δηλαδή τώρα καταλήγουμε ότι…», ούτως ώστε να εξασφαλίσεις ότι βρίσκεστε στο ίδιο μήκος κύματος, έστω και καβγαδίζοντας.

ΠΗΓΗ

Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ