Γιατί οι έγκυες πρέπει να πηγαίνουν στον οδοντίατρο


Η εγκυμοσύνη είναι μια πολύ όμορφη περίοδος στη ζωή μιας γυναίκας, συνοδεύεται όμως και από πολλές αλλαγές στο σώμα της και τις λειτουργίες του.

Όσον αφορά στα προβλήματα που εμφανίζονται στη στοματική κοιλότητα, αυτά αφορούν τόσο τα δόντια όσο και τα ούλα της εγκύου. Το συνηθέστερο και το εντονότερο πρόβλημα που εμφανίζεται την περίοδο της εγκυμοσύνης είναι η ουλίτιδα της κύησης. Εμφανίζεται σε πολύ υψηλό ποσοστό, μολονότι η βαρύτητα των συμπτωμάτων ποικίλλει.

Ως αίτιο θεωρείται η μεταβολή στις ορμόνες και συγκεκριμένα η αύξηση της προγεστερόνης η οποία μειώνει την ικανότητα των ούλων να αντιμετωπίζουν τη φλεγμονή που δημιουργείται από τα μικρόβια του στόματος.

Εκτός όμως από τις ορμόνες, σημαντικότατο ρόλο παίζει η στοματική υγιεινή που εφαρμόζει η έγκυος. Για το λόγο αυτό πιο βαριά συμπτώματα εμφανίζουν οι έγκυες που ξεκινούν την περίοδο της εγκυμοσύνης με προϋπάρχουσα ουλίτιδα και ιδιαίτερα όσες ασκούν λανθασμένη ή αναποτελεσματική στοματική υγιεινή.

Τα ούλα εμφανίζονται διογκωμένα, ερυθρά και αιμορραγούν εύκολα με το βούρτσισμα, με το δάγκωμα μιας σκληρής τροφής ή ακόμα και αυτόματα. Τα συμπτώματα μπορεί να ξεκινήσουν από το 2ο μήνα και κορυφώνονται έως τον 9ο, με πιο έντονη εικόνα τον 7ο και τον 8ο . Η αιμορραγία κατά το βούρτσισμα θορυβεί την έγκυο και την αποθαρρύνει από την εφαρμογή στοματικής υγιεινής και έτσι δημιουργείται φαύλος κύκλος.

Επίσης, είναι δυνατόν να εμφανιστούν στα ούλα βλάβες, οι λεγόμενες επουλίδες κυήσεως, οι οποίες έχουν την εικόνα ερυθρών διογκώσεων. Αυτές πιο συχνά εντοπίζονται στην άνω πρόσθια περιοχή, υποχωρούν μετά τον τοκετό τις πιο πολλές φορές, ενώ εάν δεν υποχωρήσουν τις αφαιρεί ο οδοντίατρος.

Η σύγχρονη Οδοντιατρική συστήνει στις γυναίκες που σκοπεύουν να τεκνοποιήσουν:

Επισκέπτομαι τον Οδοντίατρο πριν μείνω έγκυος για καθαρισμό δοντιών και έλεγχο των οξέων προβλημάτων μου.
Ενημερώνομαι για το πώς φροντίζω σωστά το στόμα μου και ποια προϊόντα στοματικής υγιεινής επιτρέπεται να χρησιμοποιώ στην εγκυμοσύνη.
Κάνω καθαρισμό δοντιών κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ανάλογα με τις οδηγίες του Οδοντιάτρου και του Γυναικολόγου μου.
Θυμάμαι πως η Πρόληψη είναι η καλύτερη Θεραπεία.

Μυρτώ Σκλαβενίτη, Χειρουργός Οδοντίατρος

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ