«Σιωπηλός δολοφόνος» τα… «χερούλια της αγάπης», σύμφωνα με νέα έρευνα


Τα επονομαζόμενα «χερούλια της αγάπης» –ή «λαβές του έρωτα» ή απλώς «σωσίβιο»– χαρακτηρίζονται ως ο νέος «σιωπηλός δολοφόνος», με την εκτιμώμενη επιβάρυνση που προκύπτει για τη δημόσια υγεία να είναι ανάλογη με αυτήν της υπέρτασης κατά τη δεκαετία του ’70, προειδοποιούν Αμερικανοί επιστήμονες.

Η ολοένα και μεγαλύτερη αύξηση που παρατηρείται στην περίμετρο της μέσης των πληθυσμών του δυτικού κόσμου αποτελεί βασικό παράγοντα κινδύνου για το μεταβολικό σύνδρομο –το οποίο περιλαμβάνει ένα σύνολο παθήσεων-παραγόντων όπως τα αυξημένα τριγλυκερίδια, η υπέρταση, η αντίσταση στην ινσουλίνη και το αυξημένο σάκχαρο–, το οποίο θεωρείται πλέον η κυριότερη «απειλή» για την υγεία των ανεπτυγμένων κοινωνικών.

Το μεταβολικό σύνδρομο μπορεί να παραμείνει «σιωπηλό», δηλαδή χωρίς συμπτώματα, έως και για 10 χρόνια, ωστόσο κατά το διάστημα αυτό ο κίνδυνος καρδιαγγειακών επιπλοκών είναι εξαιρετικά αυξημένος.

Σε έκθεση που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Journal of Cardiovascular Pharmacology and Therapeutics, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Florida Atlantic υπογραμμίζουν ότι δεν έχουν όλοι οι παράγοντες την ίδια βαρύτητα όσον αφορά τη συμβολή τους στο μεταβολικό σύνδρομο.

«Ο κυριότερος παράγοντας που επιταχύνει την εμφάνιση του μεταβολικού συνδρόμου είναι το υπερβολικό βάρος και η παχυσαρκία» αναφέρει ο Τσαρλς Χένεκενς, καθηγητής στο πανεπιστήμιο και ένας εκ των συντακτών της έκθεσης, προσθέτοντας μάλιστα πως η παχυσαρκία αναδεικνύεται σε κορυφαία τροποποιήσιμη αιτία πρόωρου θανάτου παγκοσμίως.

Για να εξασφαλιστεί καλή υγεία, η περίμετρος της μέσης των αντρών δεν πρέπει να ξεπερνά τα 100 εκατοστά και των γυναικών τα 89 εκατοστά.

Όπως εξηγούν οι ερευνητές στην έκθεσή τους, το λίπος στην κοιλιά, σε αντίθεση με το λίπος που συσσωρεύεται σε άλλα σημεία του σώματος, είναι αισθητά πιο επικίνδυνο, αφού βρίσκεται κοντά σε ζωτικά όργανα και είναι μεταβολικά ενεργό, δηλαδή απελευθερώνει στο σώμα επιβλαβείς ορμόνες και ουσίες.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ