Θέλεις να έχεις τέλεια δόντια; Ακολούθησε αυτές τις 5 συμβουλές των οδοντιάτρων


Είναι καλό να έχεις έναν φίλο οδοντίατρο, σωστά; Φυσικά, δεν το λέμε για το δωρεάν της υπόθεσης αλλά γιατί πάντοτε θα σου δώσει χρήσιμες συμβουλές και θα σε προειδοποιήσει για τους κινδύνους που ίσως δεν έχεις σκεφτεί ποτέ προηγουμένως. Και προφανώς, η υγεία του στόματος σου, εξαρτάται από τις πιο μικρές λεπτομέρειες. Διάβασε τα παρακάτω 5 tips και μάλλον δεν θα περάσεις ξανά πάρα πολλές ώρες πίνοντας ένα φλιτζάνι καφέ.

1. Μη βουρτσίζεις τα δόντια σου αμέσως μετά το γεύμα σου
Είναι πραγματικά εύκολο να βλάψεις το σμάλτο σου με αυτόν τον τρόπο (ειδικά αν χρησιμοποιείς σκληρή οδοντόβουρτσα). Τα τρόφιμα και τα ποτά διαταράσσουν την ισορροπία του pH στο στόμα και κάνουν το σμάλτο των δοντιών λίγο πιο μαλακό για μικρό χρονικό διάστημα. Οι οδοντίατροι συνιστούν το βούρτσισμα των δοντιών τουλάχιστον 30-40 λεπτά μετά το γεύμα.

2. Το νερό της πισίνας είναι επικίνδυνο για τα δόντια σου
Φυσικά, κανείς δεν αντιλέγει ότι η κολύμβηση δεν είναι ευεργετική για την υγεία σου. Αλλά το πρόβλημα είναι ότι τα χημικά που χρησιμοποιούνται για την απολύμανση του νερού στις πισίνες, έχουν άσχημη επίδραση στα δόντια. Στη δεκαετία του ’80, Αμερικανοί επιστήμονες δημοσίευσαν τα αποτελέσματα μιας μελέτης που επικεντρώθηκε στην υγεία των δοντιών των επαγγελματιών κολυμβητών. Το αποτέλεσμα; Το 40% υπέστη ζημιές στο σμάλτο των δοντιών τους.

Λοιπόν, τι πρέπει να κάνεις; Προσπαθήστε να μην μπαίνει το νερό της πισίνας στο στόμα σου και να κολυμπάς σε αλμυρό νερό το καλοκαίρι.

3. Πιες τον καφέ σου όσο πιο σύντομα μπορείς και όχι σε διάστημα 30 λεπτών
Σκέψου τον τρόπο με τον οποίο πίνεις τσάι ή καφέ στη δουλειά. Γεμίζεις το φλιτζάνι με καυτό καφέ και το πίνεις σε μικρές γουλιές, μιλάς με τη συνάδελφό σου και απαντάς σε e-mail. Ενώ το κάνεις, ο καφές (ειδικά ο καφές με τη ζάχαρη) αλλοιώνεται και γίνεται “θάνατος” για το σμάλτο των δοντιών σου. Επομένως, είναι καλύτερο να πίνεις τον καφέ σου όσο πιο σύντομα γίνεται.

4. Η στοματική υγεία συνδέεται με τη μνήμη σου
Οι επιστήμονες πραγματοποίησαν έρευνα με 273 εθελοντές ηλικίας 55 ετών και άνω. Και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι άνθρωποι που είχαν χάσει μέρος των δοντιών τους είχαν χειρότερη μνήμη, ήταν πιο ευερέθιστοι και ήταν πιο επιρρεπείς σε μεταβολές της διάθεσης. Ως αποτέλεσμα, υπάρχει μια θεωρία ότι η απώλεια των δοντιών ελλατώνει τον αριθμό των αισθητηριακών σημάτων που στέλνονται στον εγκέφαλο.
Αυτός είναι ο λόγος που οι οδοντίατροι συστήνουν να κρατάς το δόντι που χάνεις. Είναι σημαντικό ότι σήμερα μέσω της τεχνολογίας, μπορεί να αναδημιουργηθεί το δόντι σου εάν έχεις μόνο τη ρίζα.

5. Το δάγκωμα ενός παιδιού μπορεί να αλλάξει με τα κρυολογήματα
Φυσικά, εάν ένα παιδί κρυώσει μία ή δύο φορές το χρόνο, είναι απολύτως φυσιολογικό. Αλλά εάν ένα άτομο αρρωσταίνει συχνά στην παιδική του ηλικία, μπορεί αργότερα να έχει κάποιο πρόβλημα με το δάγκωμα του, δηλαδή με τον τρόπο με τον οποίο συγκλίνουν οι δυο γνάθοι του.

Ένα άτομο που δεν μπορεί να αναπνεύσει από τη μύτη του, αναγκάζεται να αναπνεύσει από το στόμα του. Ο σκελετός του προσώπου παραμορφώνεται εύκολα σε αυτή την ηλικία, και τα συχνά κρυολογήματα μπορούν να προκαλέσουν την κίνηση της κάτω γνάθου προς τα εμπρός.

Σε αυτή την περίπτωση, ένας οδοντίατρος μπορεί να συστήσει σε ένα παιδί να δει πρώτα έναν ειδικό για να βεβαιωθεί ότι η μύτη του είναι εντάξει. Διαφορετικά, η προσπάθεια που θα καταβάλει για να διορθώσει τον τρόπο με τον οποίο κλείνει στο στόμα του, μπορεί να είναι άχρηστη.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ