Θέλετε καλό ύπνο; Ποιες τροφές πρέπει να αποφεύγετε


Η έλλειψη χρόνου συχνά οδηγεί στην κατανάλωση του κύριου γεύματος το βράδυ, με αποτέλεσμα να «φορτώνεται» το στομάχι και να αλλοιώνεται η ποιότητα του ύπνου. Μελέτες έχουν δείξει ότι ο χρόνος και η ποσότητα του βραδινού εξαρτάται άμεσα από τον χρόνο και την ποσότητα των άλλων γευμάτων κατά τη διάρκεια της ημέρας. Όσο λιγότερα και πιο φτωχά είναι τα γεύματα κατά τη διάρκεια της ημέρας, τόσο περισσότερες είναι οι πιθανότητες να είναι πιο βαρύ το βραδινό γεύμα.

Πώς επηρεάζεται ο ύπνος
Ένα μεγάλο και βαρύ γεύμα «απαιτεί» από το κυκλοφορικό σύστημα να στείλει περισσότερο αίμα στο γαστρεντερικό σύστημα ώστε να γίνει η πέψη. Το στομάχι πρέπει να εκκρίνει περισσότερο γαστρικό οξύ, ενώ οι λειτουργίες του παγκρέατος εντείνονται καθώς και η παραγωγή πεπτικών ενζύμων. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα ο οργανισμός να μην μπορεί να ηρεμήσει.

Τροφές που εμποδίζουν τον ύπνο
– Κάποια συστατικά όπως η καφεΐνη (καφές, σοκολάτα, τσάι, αναψυκτικά τύπου κόλα) και η θεοφυλλίνη (μαύρο τσάι) φαίνεται να επηρεάζουν αρνητικά τον ύπνο. Ο περιορισμός της κατανάλωσης τροφίμων που περιέχουν αυτά τα δύο συστατικά στο βραδινό γεύμα, προτείνεται για καλύτερο ύπνο.

– Το αλκοόλ, αν και δρα σαν ηρεμιστικό στο νευρικό σύστημα, όταν καταναλώνεται το βράδυ έχει ως αποτέλεσμα κακής ποιότητας ύπνο, διότι αυξάνει την έκκριση αδρεναλίνης (ορμόνη του στρες) και μπλοκάρει τη μεταφορά τρυπτοφάνης στον εγκέφαλο. Η τρυπτοφάνη είναι ένα αμινοξύ που παίζει σημαντικό ρόλο στην έλευση του ύπνου.

– Τα πικάντικα φαγητά που περιέχουν πολλά καρυκεύματα και μπαχαρικά μπορεί να προκαλέσουν ξινίλες και καούρες, καταστάσεις που επιδεινώνονται όταν ξαπλώνουμε. Επειδή το πεπτικό σύστημα επιβραδύνει τις λειτουργίες του κατά τη διάρκεια του ύπνου, η κατανάλωση ενός πικάντικου φαγητού μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα ύπνου.

– Τέλος, η κατανάλωση πολλών υγρών (ακόμα και νερού) πρέπει να είναι περιορισμένη, καθώς θα σας ξυπνήσει αρκετές φορές κατά τη διάρκεια της νύχτας για να επισκεφτείτε την τουαλέτα. Ο ιδανικός χρόνος για να σταματήσετε την κατανάλωση υγρών είναι 90 λεπτά πριν ξαπλώσετε στο κρεβάτι.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ