Συγκεκριμένες υπηρεσίες πρωτοβάθμιας υγείας και στα φαρμακεία προβλέπει τροπολογία υπ. υγείας


Συγκεκριμένες πρωτοβάθμιες υπηρεσίες υγείας, όπως για παράδειγμα εμβολιασμό, μπορούν πλέον να παρέχουν νόμιμα οι φαρμακοποιοί. Αυτό προβλέπει τροπολογία που κατέθεσε χθες στη Βουλή ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός σύμφωνα με την οποία «οι αδειούχοι φαρμακοποιοί μπορούν να προβαίνουν σε συγκεκριμένες πράξεις πρωτοβάθμιας υγείας με στόχο την απρόσκοπτη συνέχεια της φροντίδας του πληθυσμού σε πρωτοβάθμιο επίπεδο και την εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού της χώρας».

Σύμφωνα με την τροπολογία, για την διενέργεια των πράξεων πρωτοβάθμιας υγείας, οι φαρμακοποιοί θα πρέπει να λάβουν ειδική πιστοποίηση. Οι όροι, οι προϋποθέσεις και η διαδικασία της πιστοποίησης καθορίζονται ύστερα από γνώμη του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΟΠΥΥ.

Η τροπολογία ικανοποιεί ένα πάγιο αίτημα των φαρμακοποιών οι οποίοι με ανακοίνωσή τους (Φαρμακευτικός Σύλλογος) κάνουν λόγο για «ιστορική» απόφαση. «Η παρούσα εξέλιξη έχει ιστορική σημασία για την Ελλάδα, καθώς αποτελεί την πρώτη ιστορικώς αναγνώριση και θεσμοθέτηση συγκεκριμένης υπηρεσίας Πρωτοβάθμιας Υγείας που προβλέπεται για τα Φαρμακεία στη χώρα μας», αναφέρει ο Σύλλογος.

Οι φαρμακοποιοί θεωρούν την τροπολογία ως θεσμική αναβάθμιση των ελληνικών φαρμακείων, «κάνοντάς τα να προσεγγίζουν φαρμακεία άλλων χωρών διεθνώς στις οποίες τέτοιου είδους υπηρεσίες από τα Φαρμακεία αποτελούν θεσμό και κοινό τόπο εδώ και πολλά χρόνια», όπως τονίζουν χαρακτηριστικά.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ