Απόφαση – σταθμός: Καταργούνται τα ισόβια για τους καταχραστές του Δημοσίου


Καταργείται η ποινή των ισοβίων για τους καταχραστές του Δημοσίου. Στο εξής θα προβλέπονται ποινές καθείρξεως ως και 15 χρόνια, ενώ για όλα τα οικονομικά εγκλήματα θα υπάρχουν διαδικασίες ποινικής διαπραγμάτευσης που θα αποσκοπούν στην αποκατάσταση της ζημίας σε βάρος του Δημοσίου.

Καταργούνται όλα τα πταίσματα αλλά και οι εξαγοράσιμες ποινές. Η παροχή κοινωφελούς εργασίας καθίσταται από εναλλακτική μορφή έκτισης ποινής σε κύρια ποινή.

Επίσης καταργούνται η στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων και το αξιόποινο για απεργίες δημοσίων υπαλλήλων.

Αυτά και άλλα πολλά προβλέπονται στα σχέδια του νέου Ποινικού Κώδικα και του νέου Κώδικα Ποινικής Δικονομίας που ανακοινώθηκαν σήμερα από τον υπουργό Δικαιοσύνης Μιχάλη Καλογήρου.

Πλέον ο διωκόμενος για αδικήματα ως καταχραστής του Δημοσίου μπορεί και μέχρι και το ακροατήριο να αποκαταστήσει τη ζημία που προκάλεσε και να τύχει ευνοϊκότερης μεταχείρισης.

Σε κάθε περίπτωση, προβλέπεται ειδική παραγραφή 20 χρόνων (από 15 που ισχύει σήμερα) για τα αδικήματα σε βάρος του Δημοσίου.

Επίσης όπως διευκρινίστηκε κατά την παρουσίαση των σχεδίων των Κωδίκων που τέθηκαν ήδη σε δημόσια διαβούλευση υπάρχει αυστηρή πρόβλεψη για το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος για το οποίο προβλέπονται δημεύσεις και χρηματικές ποινές ανάλογες με τη ζημιά του Δημοσίου για τους καταχραστές.

Σε ό,τι αφορά τις εκκρεμείς υποθέσεις με κατηγορουμένους με βάση το νόμο του 1608/ 50 περί καταχραστών του Δημοσίου διευκρινίστηκε, ότι αν η δίκη δεν έχει τελειώσει και οι προτεινόμενες διατάξεις έχουν ήδη ψηφιστεί πριν την απόφαση του δικαστηρίου, τότε θα εφαρμοστεί όπως προβλέπει το Σύνταγμα ο νέος ευνοϊκότερος νόμος. Θα υπάρξει όμως και μεταβατική διάταξη.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ