Ξανθός: Η ΝΔ παίζει μικροπολιτικά παιχνίδια με ευαίσθητα ζητήματα δημόσια υγείας


Απάντηση στην ανακοίνωση της Νέας Δημοκρατίας σχετικά με το νέο τρόπο τιμολόγησης των φαρμάκων, έδωσε ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός.

«Από τη χυδαιότητα για “δώρο” στις πολυεθνικές, στο θρασύτατο ψέμα για αυξήσεις στα γενόσημα λόγω νομοτεχνικής βελτίωσης και για νέο “δώρο”’ στην εγχώρια φαρμακοβιομηχανία. Ο ΣΥΡΙΖΑ προστάτης του κεφαλαίου και η ΝΔ απηνής διώκτης της φαρμακοβιομηχανίας! Το θέμα θα ήταν φαιδρό αν δεν αφορούσε την πρόσβαση των ασθενών της χώρας μας στα αναγκαία φάρμακα. Μια ανεύθυνη δημαγωγική και ανυπόληπτη αντιπολίτευση που και παίζει μικροπολιτικά παιχνίδια με ευαίσθητα ζητήματα δημόσια υγείας.

Για την ουσία τώρα: με τη συγκεκριμένη νομοτεχνική βελτίωση δεν αυξάνεται η τιμή των γενοσήμων. Αντιθέτως, η παρέμβαση αυτή αφορά στη μείωση των τιμών τους όπως προκύπτει από την αλλαγή του τρόπου τιμολόγησης. Πιο συγκεκριμένα, προβλέπεται επιβράδυνση της μείωσης σε όποια γενόσημα η τιμή “πέφτει” σε ποσοστό μεγαλύτερο του 10% σε σχέση με το προηγούμενο δελτίο τιμών. Μάλιστα, πριν καταθέσουμε τη νομοτεχνική βελτίωση, ο βουλευτής της ΝΔ και πρώην υπουργός Υγείας, Μ. Βορίδης μας είχε εγκαλέσει από το βήμα της Βουλής για τον κίνδυνο απότομης πτώσης των τιμών σε ορισμένα γενόσημα προκειμένου να στηρίξει τους ισχυρισμούς περί “δώρου” στις πολυεθνικές: “Γιατί βάζετε μέγιστη μείωση στα off-patent και δεν βάζετε μέγιστη μείωση στα γενόσημα; Γιατί; Κανονικά τα γενόσημα έπρεπε να σας ενδιαφέρουν ως προς το κάτω όριο της μειώσεως” (πρακτικά Ολομέλειας- Βουλή, 5.3.2019).

Το αφήγημα για συναλλαγή της κυβέρνησης με συμφέροντα στο χώρο του φαρμάκου όταν προέρχεται από αυτούς που έχουν τεράστια ευθύνη για το “πάρτι” των τελευταίων δεκαετιών καταντά προκλητικό και γελοίο. Αν συνεχίσετε έτσι κύριοι της ΝΔ, ο εξευτελισμός σας θα γίνει τέλειος» καταλήγει ο υπουργός Υγείας.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ