Μπλακ άουτ στη Βενεζουέλα: Να κηρυχθεί κατάσταση έκτακτης ανάγκης ζητεί ο Γκουαϊδό


Η Βενεζουέλα διανύει την τρίτη ημέρα του μπλακ άουτ που έχει παραλύσει τη χώρα και ανάγκασε την κυβέρνηση να διακόψει για αύριο την λειτουργία των σχολείων και των επιχειρήσεων, όπως ανακοίνωσε από την τηλεόραση ο υπουργός Πληροφόρησης Χόρχε Ροντρίγκες.

Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Χουάν Γκουαϊδό ζήτησε από το κοινοβούλιο να κηρύξει τη χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για να επιτραπεί η είσοδος ανθρωπιστικής βοήθειας και κάλεσε τον πληθυσμό να κατέβει στους δρόμους «διότι το καθεστώς αφήνει τους ανθρώπους να πεθαίνουν» και τον στρατό «να σταματήσει να καλύπτει τον δικτάτορα», τον πρόεδρο Νικολάς Μαδούρο.

Από το απόγευμα της Πέμπτης, οι κάτοικοι της Βενεζουέλας δεν έχουν φως, νερό, μέσα συγκοινωνίας και επικοινωνίας και συναντούν όλο και μεγαλύτερες δυσκολίες να προμηθευτούν είδη πρώτης ανάγκης.

«Θα ζητήσω από την Εθνοσυνέλευση να κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης για να επιτραπεί η είσοδος ανθρωπιστικής βοήθειας» στην χώρα, πράγμα που θα επιτρέψει επίσης «να ζητηθεί διεθνής βοήθεια», ανακοίνωσε ο Χουάν Γκουαϊδό, πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης της Βενεζουέλας , αυτοανακηρυχθείς «προσωρινός πρόεδρος» που έχει αναγνωρισθεί από 50 περίπου χώρες.

Ανθρωπιστική βοήθεια μπλοκαρισμένη στα σύνορα

Την ίδια ώρα, τουλάχιστον 250 τόνοι ανθρωπιστικής βοήθειας, τρόφιμα και φάρμακα, που προέρχονται κυρίως από τις Ηνωμένες Πολιτείες, βρίσκονται στα σύνορα της Βενεζουέλας με την Κολομβία και την Βραζιλία.

Η κυβέρνηση αντιτάχθηκε στις 23 Φεβρουαρίου στην είσοδο της βοήθειας αυτής στην χώρα, με το επιχείρημα ότι πρόκειται για απόπειρα μεταμφιεσμένης στρατιωτικής επέμβασης των ΗΠΑ.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ